Gaziantep'te yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekânlarından olan tarihi Bakırcılar Çarşısında hırsızlık olaylarının artmasına tepki gösteren esnaf, çarşıda yeteri kadar güvenlik önlemi alınmamasından yakındı.
Son zamanlarda artan hırsızlık olaylarına karşı birçok girişi bulunan tarihi çarşı için güvenlik görevlisi talebinde bulunan esnaf, tarihi yapının sit alanı olması nedeniyle dükkanlarında herhangi bir değişiklik yapamadıklarını, tahta kapı ve pencereler nedeniyle iş yerlerinin hırsızlar için adeta hedef olduğunu anlatarak, yetkililerin kendilerine yardımcı olmalarını istedi.
Geçtiğimiz hafta çarşıda bulunan birçok dükkana giren hırsızların çok sayıda bakır eşya ve elektronik alet çalarak kayıplara karıştıklarını dile getiren esnaf, çarşıda restorasyon sonrası yapılan dükkânların güvenlikten yoksun olduğunu söyledi.
Bakırcılar Çarşısında sık sık hırsızlık olayları yaşanmasına rağmen yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığını belirten Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, esnafın hırsızlarla başının dertte olduğunu belirtti.
Dünyaya hitap eden tarihi çarşıda 2-3 günde bir hırsızlık olaylarının yaşandığını ifade eden Açık, İnsanların yıllarca birikintisini beş dakikada çalıyorlar. Hatta kamera tespitlerinden biz görüyoruz. Hırsızlar dükkânları açarken o kadar rahat davranıyorlar ki adam içeri girerek bütün malları beş dakika içerisinde çuvala doldurup götürüyor. Bu hırsızlık olayları artık sıklaşmaya başladı. Esnaf perişan, ne yapacağını bilemiyor." dedi.
"Caydırıcı cezalar olursa hırsızlıkların önüne geçebiliriz"
Hırsızlık olaylarının önüne geçilmesi gerektiğini dile getirerek, hırsızlara karşı caydırıcı cezaların verilmesini isteyen Açık, sözlerine şöyle devam etti: "Bu hırsızlıkların önleyici tek çaresi cezaların ağırlaştırılması lazım. Hırsızların cezası yok. Yakalanıyorlar, tekrar serbest bırakılıyorlar. Yetkililere sesleniyoruz: Bu kanunların değiştirilmesi lazım. Hırsızlara büyük cezalar verilsin. Caydırıcı cezalar olursa hırsızlıkların önüne geçebiliriz. Hırsız sanki evine girer gibi çok rahat davranıyor. Adam elini kolunu sallayarak dükkânlara giriyor. Cezaların artık caydırıcı olması lazım. Esnaf o kadar emek veriyor, bir tanesi gelip dakikalar içerisinde emeğini çalıp gidiyor. Böyle bir dünya yok."
"Emeğe mi esnafa mı acıyalım?"
Çarşılarına bekçi veya güvenlik görevlisi verilmesini talep eden Açık, "Bu çarşı hepimizin, kişilerin değil. Çarşıdaki esnafın çoğu kiracı. Çarşıdaki bakır oluklar kalmamış, hepsi çalındı. Biz hırsızları yakalıyoruz, tespit ediyoruz, emniyete veriyoruz. Bu hırsızlıklara artık bir 'dur' demek lazım. Esnaf bu kadar emek veriyor. Bir tanesi gelip emeğini çalıyor. Çaldıkları ürünleri de götürüp hurdacıya satıyor. Bunu satın alan hurdacılara da ceza vermek lazım. Bu ürünlere o kadar emek veriliyor. Bunlar öyle bir dakika içerisinde hazırlanmıyor. Bizim sıkıntımız budur. Bu kadar emeğe yazık değil mi? Emeğe mi acıyalım, esnafa mı acıyalım?" ifadelerini kullandı.
40 yıldır Bakırcılar Çarşısı'nda esnaflık yaptığını bildiren hırsızlık mağduru Salman Usta, 2 gün önce dükkânına hırsız girdiğini, polisin güvenlik kamerası görüntülerini kontrol etmesine rağmen henüz bir sonuç çıkmadığını belirtti.
"Güvenlik olmadığı için hırsız istediği gibi dükkânlara girip, ürünleri çalıyor"
Usta, "Benim iş yerim de açıldı. 5-6 bin liralık bakır ürünüm çalındı. Dükkânım açılalı 10 gün oldu. Polis gelmesine rağmen ve güvenlik kamera görüntüleri olmasına rağmen bir sonuç yoktur. Ne gelen var ne giden var. Bu çarşıya güvenlik kurulmadan hırsızlıklar önlenmez. Güvenlik olmadığı için hırsız istediği gibi gelip, dükkânlara girip ürünleri çalıyor. Türkiye'nin başka bir yerinde Bakırcılar Çarşısı yok. Bu çarşıda hırsızlık yapıldığı duyulduğunda turistlere karşı ayıp değil mi? Onun için biz artık önlemler alınmasını istiyoruz. İki güvenlik bu çarşı ile görevlendirilsin. O zaman hırsızlık olayları olur mu?" şeklinde konuştu.
Tarihi çarşının sit alanı olması nedeniyle dükkânlarında herhangi bir değişiklik yapamadıklarını anlatan Fikret Yılmaz, şunları söyledi:
"Bakırcılar Çarşısı'nda haftada 2-3 gün hırsızlık olayı oluyor. Burası tarihi bir çarşı olduğundan dolayı darabalar sadece tahtadan oldu. Tahta darabanın da hiç güvenliği yoktur. Hırsız kolaylıkla tahtaları kırıp içeri giriyor. Onun için biz de önlem alamıyoruz. Çünkü tarihi alan olduğu için herhangi bir önlem alma şansımız yoktur. Biz bundan dolayı şikâyetçiyiz. Biz daha güvenli olan darabalar istiyoruz ya da bu çarşının güvenliğinin sağlanmasını talep ediyoruz. Bu çarşıda hiçbir güvenlik yoktur. Tarihi dokunun kaybolmaması için belediye yapılan dışında herhangi bir şeyin yapılmamasını istiyor. Bundan dolayı biz de daraba takamıyoruz. Haftada 2-3 hırsızlık olayı oluyor ama güvenlik yoktur. Esnaf olarak yetkililerden buranın güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz."
1957 yılından beri Bakırcılar Çarşısı'nda esnaflık yaptığını belirten Mahmut Kanuşağı, çarşıda son zamanlarda hırsızlık olaylarının arttığını ve hırsızlarla başlarının dertte olduğunu ifade etti.
"Gece uyurken aklımız burada kalıyor"
"Hırsız güvenlik kameralarına yakalanıyor, biz görüntüleri emniyete veriyoruz ama bir türlü hırsızlar yakalanmıyor." diyen Kanuşağı, "Dünyada sadece bir tane Bakırcılar Çarşısı var, başka yoktur. Bu çarşıya dünya geliyor. Ama bu çarşıda son zamanlarda büyük bir güvenlik zafiyeti başladı. Dün sabah benim dükkânıma girmek için kapıyı zorlamışlar ve açamamışlar. Yan tarafımdaki esnafın dükkânını açmışlar. Biz gece uyurken aklımız burada kalıyor. Hırsız güvenlik kameralarına yakalanıyor, görüntüleri emniyete veriyoruz ama bir türlü hırsızlar yakalanmıyor. Mezarlığa, park ve bahçelere bekçi veriyorlar ama dünyanın gelip gezdiği bu güzide çarşıya güvenlik vermiyorlar. Bu durumdan biz esnaf olarak son derece rahatsızız." dedi.
"Hırsız girer mi korkusuyla gece kalkıp buraya geliyorum"
Devletin güvenliklerini sağlaması gerektiğini anlatan Kanuşağı, "37 yıldır ben bu devlete vergi veren bir vatandaşım ama ben gece uykudan kalkıp acaba hırsız girer mi korkusuyla buraya geliyorum. Çünkü esnafın bütün sermayesi dükkânının içerisindedir. Bunu kaybettiğim zaman ben ne yapacağım? Yaşım 72 olmuş. Bu yaştan sonra bana fabrikadan iş vermezler. Ben huzurevine mi gideyim? Dün burada bir dükkân açıldı. Kalabalığı gören turist hırsızlık olayı olduğunu görünce korkuyor. Bu Gaziantep için çok ayıp bir durum. Bu Gazianteplilere yakışmayacak bir durum. 1957 yılından beri bu çarşıdayım. Bu son zamanlarda yaşanan hırsızlık olayları kadar ben hiç hırsızlık olayı görmedim. Şehreküstü'den buraya kadar bütün dükkânlara otomatik daraba yapıldı. Ama burada iki tane tahta ile daraba yapıldı. Tarihi doku bozulmasın diye bunu yaptıklarını söylüyorlar. O zaman benim güvenliğimi sağla. Eğer benim güvenliğimi sağlamıyorsan beni serbest bırak, buraya daraba yaptırayım. Evimde rahat uyuyayım. 72 yaşında bir adamım. Yazık değil mi gece saat 02.00'de uykudan kalkıp buraya geliyorum? Evimizde bile rahatsızız. Lütfen büyüklerimiz bu duruma bir çare bulsunlar." ifadelerini kullandı.
"Hırsızın görüntüsü var ama maalesef hırsız yakalanamıyor"
Esnaftan Celal Kehrizli ise "Ben 35 yıldan beri bu çarşıdayım. Hırsızlık olayları yeni değil. Çoktan beri de oluyor. Ama bu son zamanlarda hırsızlık olayları daha çok arttı. Gaziantep'e gelip de tarihi Bakırcılar Çarşısı'nı gezmeden giden yoktur. Turistler mutlaka bu çarşıya gelip gezmek istiyorlar ama bu son zamanlarda artan hırsızlık olaylarından dolayı çok sıkıntı çekiyoruz. 20 gün önce de dükkânımı açtılar. Biz belediye başkanımızdan rica ediyoruz. Bu çarşıya ya güvenlik versinler ya da bu tahta ahşapların yerine daraba yapılsın. Yoksa da bize müsaade etsinler, kendimiz daraba yapalım. İnsanların yıllarca olan birikintisinin bir gecede çalınması çok acı bir durum. Dükkânımı açtılar, kamera kayıtları var. Hırsızın görüntüsü var ama maalesef hırsız yakalanamıyor. Biz bu sıkıntılarımızın giderilmesini istiyoruz. Biz bu sıkıntılarımızı valimize, belediye başkanımıza ilettik. Bize 'Burası bir çarşı.' diyorlar ama hırsızlar buradaki saçakları bile çaldılar. Bu saçak ve boruların hepsi bakırdı. Maalesef hırsızlar gece söküp alıyor." şeklinde konuştu.
İLKHA