Gaziantep’te 250 yıllık Tarihi Almacı Pazarı’ndaki esnafı tarafından, Ahilik kültürünün bir parçası olan ‘esnaf duası’ geleneği tekrar yaşatılmaya başlandı. Tarihi çarşıdaki esnaf, bundan sonra 15 günde bir yapılacak olan dua geleneğinin ilkini Regaip Kandili günü başlattı.
Osmanlı dönemindeki Ahilik kültürünün yaşatılması ve esnafın güne dua ile başlaması amacıyla uzun yıllar sonra tekrar başlatılan ‘esnaf duası’ geleneği bundan sonra düzenli olarak 15 günde bir kentin tarihi çarşılarında yapılacak.
Tarihi Almacı Pazarı’ndaki ‘esnaf duası’na Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, İl Ticaret Müdürü Bilal Yazıcı, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu ve odaya bağlı oda başkanları ile esnaf katıldı.
Tarihi çarşıda başlatılan ‘esnaf duası’na katılan Müftü Çelik ve diğer yetkililer hep birlikte ilk olarak tek tek esnafı ziyaret ederek dua programına davet etti. Almacı Pazarı meydanında bir araya gelen çarşı esnafı, uzun saflar oluşturduktan sonra ellerini açıp Müftü Çelik’in öncülüğünde dua etti. Esnaf, Müftü Çelik’in yaptığı duanın ardından ‘Bismillah, Ya Fettah Ya Rezzak’ diyerek işyerini açtı.
Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik İLKHA'ya yaptığı açıklamada, toplumun bu tür geleneklere ihtiyacının olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Bu, esnafımız arasında bir sinerji oluşturmaktı. Bizim esnafımız zaten sabahleyin işine başlarken ve evinden çıkarken ‘Ya Fettah Ya Rezzak’ diye çıkar. Yani ‘Yarabbi! Bana hayrın, bereketin ve helalliğin kapılarını aç’ diye dua eder. Allah'tan bol rızıklar ister. ‘Bismillah’ diyerek de anahtarıyla iş yerini açar. Şimdi hayat çok hızlandı, meşguliyetler arttı. Yani çok hızlı bir hayat yaşıyoruz. Esnaflarımıza da bunu tekrar yeniden fark ettirmek istiyoruz. Esnaf toplumun belkemiğidir. İster sanayileşmiş toplum olsun, ister sanayileşmemiş toplum olsun esnaf her zaman merkezdir, ortaktır ve toplumun da belkemiğidir. Onun için biz aslında dini duruşumuzu gelenekselleştirmişiz, örfleştirmişiz. Peygamber efendimiz ise ‘Besmele ile başlanılmayan yani işten hayır yoktur’ diye buyuruyor. Onun için bizim insanımız işe ‘Ya Allah Ya Bismillah’ diye başlar. Çünkü bizim insanımızın tarzı budur. Hayat ve yaşam tarzı budur. Biz Gaziantep'te bugün esnafımızın toplanma merkezi olan Almacı Pazarı’nda esnafımızla birlikte haftada bir gün de olsa bir maneviyat, sinerji ve bir muhabbet oluşturmaya çalışacağız. Çünkü toplumun buna ihtiyacı var. İnşallah bunun için gayret edeceğiz. İnşallah burada her hafta sabahleyin toplanıp hem selamlaşacağız, dualaşacağız ve hem de ‘Ya Allah diyerek işe başlayacağız. Yeni nesile bir farkındalık oluşturmaya çalışacağız."
Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu ise Ahilik geleneğinin yaşatılması için böyle bir uygulama başlattıklarını söyledi.
Osmanlı döneminde esnafın hayırlı ve bereketli bir kazanç için güne toplu halde başladığını hatırlatan Küsbeoğlu, "Esnaf duası dediğimiz bu gelenek bizim ahilikten gelen yani Ahi Evran Veli hazretlerinin 13’ncü yüzyılda başlattığı ahilik gelenek ve göreneklerini o günden devam ettiren bir çalışmamızdır. Bizler Osmanlı’dan gelen güzel gelenekleri halen devam ettirmekteyiz. Bu kapsamda da her yıl eylül ayının ilk haftasında bütün illerimizde de ahilik kutlamaları yapılıyor. En son ise Kırşehir’de yapıldı. Bu senede inşallah Kayseri’de, ondan sonra da diğer illerde ve Gaziantep’te de yapılacaktır. Ama biz yine her yıl Gaziantep’te dolu dolu ahilik kutlamalarını yapıyoruz. Ahilik kutlamalarının içinde esas gelen esnafın sabah işyerini açarken o çarşıda bulunan alimlerimizden ve büyük hocalarımızdan biri çarşıda sabah duası yaparmış. Biz bunları tabi zaman içerisinde öğreniyoruz. Yıllardan beri ahilik kutlamalarını yapıyoruz ama ‘esnaf duası’nı bir türlü yapmıyorduk. Bugün inşallah İl müftümüzün nezaretinde bir esnaf duası yaptık." dedi.
"Güne besmele ve dua ile başlayacağız"
Bu geleneği bundan sonra düzenli olarak 15 günde bir kentin farklı merkezi çarşılarında yapacaklarını bildiren Küsbeoğlu, "İnşallah bundan sonra biz bu çarşımızın, Gaziantep esnafımızın belli bulunduğu yerlerde ayda bir ve iki defa bu ‘esnaf duası’nı yapacağız. Esnafımıza bol kazançlar temenni ediyoruz. Esnaf duamız hem Cenab-ı Allah’ın izniyle bize güç ve kuvvet getirecektir. Hem de esnafımıza sabah bir moral olacaktır. Esnaf her ne kadar ekonomik olarak sıkıntı içinde olsa da iç ve dış düşmanlarımıza karşı dualarımızla ayakta duruyoruz. İnşallah bu dua geleneği esnafımıza bereket getirecektir. Güne besmele ve dua ile başlayacağız." ifadelerini kullandı.
Dua programına katılan Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık da "Bizim duaya ihtiyacımız var" diyerek şunları dile getirdi:
"Bugün çok mutlu olduk. Kandil vesilesiyle bir araya geldik. Bu vesileyle tüm İslam âleminin kandilini kutluyorum. Bu program çok güzel oldu. Burası ticari merkezin başladığı bir yer olarak biliniyor. Yani müftümüz, esnaf odaları birliği başkanımız ve diğer oda başkanlarımız ile biz tarihi canlandıracağımıza inanıyorum. Bunu sık sık yapmamız lazım. Hem burada esnaflarımız memnun oldu hem de bizler oda başkanları olarak memnun olduk. Bu bizim tarihimiz, kültürümüz bu konuda el ele verip bu geleneği yaşatmamız lazım. Güzel bir dua organizasyonu oldu."
Esnaf Bülent Bilici de, kentte tekrar hayata geçirilen uygulama nedeniyle yetkililere teşekkür ederek, "Çok güzel bir etkinlik oldu tabi ki esnaflara çok sevindik. Sağ olsunlar büyüklerimiz bizleri düşündüler. Burada toplu bir şekilde dualarımızı ettik. Zaten biz evden çıkmadan önce de yine dualarımız yaparak çıkıyoruz. ‘Ya Rezzak Ya Fettah’ diyerek besmele çeker evimizden çıkıyoruz ve işyerimize geldiğimizde işyerimizi besmeleyle açıyoruz. Bu program 15 günde bir yapılacakmış. Bu program hem bizim için ve hem de birlikte dua etmek için çok güzel oldu. Emeği geçenlere de çok teşekkür ediyoruz. Bugün aynı zamanda Regaip kandili ve bütün herkesin kandilini de tebrik ederim. Allah her gün kazasız, belasız ve savaşsız, inşallah barış dolu günler getirsin." temennisinde bulundu.
İLKHA