Türkiye'de son 10 yılda evlenen çiftlerin sayısı azalırken, boşanan çiftlerin sayısı da yüzde 30 arttı. Her geçen gün evliliklerin azalması ve boşanmaların artması aile kurumunu zayıflatıyor.
Ailenin korunması gerektiğini belirten Hazırlar, insanın mutlu, huzurlu ve güvende olduğu en önemli yerin aile olduğuna dikkat çekti.
Ailenin nesli muhafaza etmek gibi önemli ve vazgeçilmez bir işlevi olduğunu belirten Hazırlar, İslam inancında ailenin Allah'ın adı ve Hazreti Muhammed’in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) sünneti üzerine yapılan bir akitle kurulduğunu ifade etti.
“Aile, sorumluk bilinci ile kurulur, sadakatle güçlenir ve şefkatle beslenir”
Ailenin önemine dikkat çeken Hazırlar, “Duamızla şekillenen birçok hayat var, o hayatlardan en önemlisi içinde bulunduğumuz ailemizdir. Aile hayatı dua ile şekillenir ve aile içindeki bütün ilişkiler dua ile intizama erer. Aile, ‘Allah’ın emri ve Peygamberin kavliyle’ bir ibadet bilinciyle kurulur. Aile, bir kadın ve bir erkekle başlar, sonra çocuklar ve onların çocukları, diğer yakınların oluşturduğu şefkat ve merhamet merkezi, her türlü tehlikelere karşı sığınılan bir kale, toplumu ayakta tutan, milletleri devlet yapan temel değerlerin öğretildiği ilkokul, ilk terbiyenin verildiği, kutsal ortaklıktır. Sevginin, saygının, şefkatin, merhametin ocağıdır. İçinde acıların paylaşıldığı, sevinçlerin çoğaldığı, dert, gam ve kederlerin yok edildiği kutsal mekân ailemizdir. Aile, sorumluk bilinci ile kurulur, sadakatle güçlenir ve şefkatle beslenir.” dedi.
“Aile, Allah’ın insana en büyük nimetidir”
Aile olmanın bir bütünü tamamlamak olduğunu ifade eden Hazırlar, “Kur’an’ın ifadesiyle eşlerin birbirine örtü olmaları demektir. Eş olmak, kişinin kendi eksikliğini kabul edip eşiyle tamamlaması kemale doğru adım atması, eşinin onu bir örtü gibi kuşatmasıdır. Aile, Allah’ın insana en büyük nimetidir. Muhabbetin, neşenin ve lezzetin paylaşılarak kıymet kazandığı yerdir. Allah Resulü aileyi hem bir bereket kaynağı hem de büyük bir zenginlik olarak değerlendirmektedir. Efendimiz yeni evlenen bir insanı tebrik ederken ‘Allah mübarek etsin, sana bereketler ihsan etsin, eşini de seni de hayır ve iyiliklerde ortak etsin’ şeklinde dua ederdi. Gerçekten aile inanan bir insan için bereketin hiç kapanmadığı bir kapıdır. Bu kapıdan dualarla girmek, sevgi, şefkat, sadakat ve sorumlulukla bu yuvayı mamur etmek gerekir.” ifadelerini kullandı.
“Aile, bir manevi yükseliş ve yüceliş ortamıdır”
Ailenin sevgi ve rahmetin merkezi olduğuna dikkat çeken Hazırlar, “Aile, bir manevi yükseliş ve yüceliş ortamıdır. Yaratıcıya olan saygı ve bağlılık duyguları güçlenir. Bu sayede eşler arasındaki bağlılık sadakate, sevgi ve şefkat merhamet atmosferine dönüşür. Aile, vefanın fedakârlıkla, imanın ihsanla, bilginin hikmetle, sevginin hürmetle harmanlandığı yerdir. Bundan sonra sorumluluk, sadakat ve şefkat yeşerecek en güzel ortamı bulmuş olur. Anne ve baba arasında yeşeren sevgi, saygı ve muhabbet çiçekleri çocuklarında aileye katılmasıyla ayrı bir renk ve güzellik kazanarak aile bağları iyice güçlenir ve perçinlenir. Böylece eşler birbirine kenetlenir, çocuklarla birlikte sorumluluk, sadakat ve şefkat ‘su aşağı akar’ sözünde olduğu gibi bütün aile bireylerini büyükten küçüğe doğru kuşatır.” diye konuştu.
“Ailede ibadetin, huzurun tadına varılır”
“Aile bizim medeniyetimiz için toplumumuzun mihenk taşı” diyen Hazırlar, “Ailemiz hayat boyu sahip olacağımız ahlak, akıl ve şuurun temellerinin atıldığı, ruhlarımızın manevi değerlerle beslendiği, gönüllerin huzur bulduğu sıcacık yuvamızdır. Ailede ibadetin, huzurun tadına varılır, şefkat ve merhametin anlamını, kardeşliğin değerini, anne babalığın şerefini, evlat olmanın güvenini keşfederiz. Aile ile paylaşmayı, sorumluluğu, geçinmeyi, sıkıntıyı hep birlikte göğüsleyip mutluluğu hep beraber yaşamayı öğreniriz.” şeklinde konuştu.