Gaziantep’in bölgenin en cazip şehri olmasına rağmen jeolojik konumu itibariyle yeterli su kaynaklarına sahip olmadığını belirten Şahin, şehrin içme suyunun Kahramanmaraş’tan getirildiğini belirtti.
Şehrin içme suyu ihtiyacının yüzde 73’ünün 52 kilometre mesafedeki Kartalkaya Barajı’ndan, yüzde 21’ini 42 kilometre mesafedeki Mizmilli kuyularından ve yüzde 6’sının ise, şehir merkezindeki kuyulardan yüksek enerji bedelleri ödenerek karşılandığını vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:
“Bu rakamları yorumladığımızda, bunun uzun vadede sürdürülebilir bir içme suyu sistemi olmadığını görüyoruz. Uzun vadede kesintisiz içme suyu temini, hem de kaliteli ve minimum enerjiyle şehre su temini için, Düzbağ Barajı Projesi çalışmaları hızla devam ediyor. Proje çalışmaları 2016 yılı Mayıs ayında tamamlanacak ve 110 kilometre uzunluğundaki boru hattının inşaatına başlayacağız. Gaziantep’in 2050 yılı içme suyu planlamamızda temel ilkemiz minimum enerji maliyetiyle vatandaşlarımıza daha kaliteli içme suyu temini etmek ve bunu kesintisiz bir şekilde sağlamaktır.”
GASKİ tarafından yürütülen projenin detayları hakkında bilgi veren Şahin, projenin iki aşamadan oluştuğunu, ilk aşamada isale hattının bulunduğunu, bu hattın yaklaşık 110 kilometre olduğunu belirterek, “Projede yapmayı düşündüğümüz regülatör devreye alındığında baraj yapılana kadar enerji masrafımız yüzde 25 mertebesine düşecektir. İkinci aşamada DSİ tarafından projesi ve inşaatı yapılacak olan Düzbağ Barajı ile şehrimize cazibeli kesintisiz su temin etmiş olacağız.”dedi.
Projenin Gaziantep’in en önemli vizyon projelerinden biri olduğunun altını çizen Şahin, “Proje tamamlandığında Gaziantepliler hem kaliteli su içecek, hem de enerji maliyetlerinin düşmesiyle su fiyatların da iyileştirme olacağını kaydetti. (İLKHA)