Gaziantep organ bağışı sıralamasında 22’inci sırada

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü, İl Müftülüğü ve Gaziantep Tabip Odası ‘Organ Bağış Haftası’ kapsamında organ bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü'nde 3-9 Kasım ‘Organ Bağışı Haftası’ etkinlikleri kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Gaziantep İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, Gaziantep’in Türkiye’de organ bağışı sıralamasında 22’inci sırada yer aldığına dikkat çekti.

Gaziantep’in organ bağışı sayısının 27 Ekim tarihi itibariyle bin 680 olarak belirlendiğini belirten Yazı, bu rakamın yeterli olmadığına dikkat çekerek bu konuda halkın daha duyarlı olmasını istedi.

Organ bağışı konusunda istenilen düzeye halen ulaşılmadığını belirten Yazı, “Her yıl 3-9 Kasım ‘Organ Bağış Haftası’ etkinlikleri kapsamasında organ naklinin anlamını ve önemini anlatmak, organ bekleyen binlerce hastaya derman olabilmek ve organ bağışı konusunda farkındalık oluşturabilmek adına Sağlık Bakanlığınca ilimizde de Sağlık Müdürlüğü olarak çeşitli faaliyetlerde bulunmaktayız.”dedi.

27 Ekim tarihi itibariyle de Gaziantep'te bin 680 olarak belirlenen organ bağışı sayısının nüfusa göre yeterli olmadığını belirten Yazı, “Türkiye’de organ bağışı sıralamasında il olarak 22'nci sırada yer almaktayız. Genel anlamda Türkiye’de organ bağışı oranımız çok düşük. İnşallah bu sıralamayı artırmak durumundayız.” ifadelerini kullandı.

2015 yılında Türkiye'de bin 596 beyin ölümünün gerçekleştiğini ve bunlar arasında sadece 373 bağış bulunduğunu kaydeden Yazı, “Türkiye'de bin 134'ü Gaziantep'te olmak üzere 60 bin 291 kişi diyalize giriyor. Bin 754'ü Gaziantep'te olmak üzere toplamda 22 bin 156 kişi böbrek bekleme sırasında. Yine 155'i Gaziantep'te olmak üzere 2 bin 222 kişi ise karaciğer bekleme sırasında. Ülke genelinde 2 bin 948 kişi kornea, 265 kişi pankreas, 621 kişi kalp bekleme sırasında yer alıyor. Gaziantep'te Ekim ayı sonu itibariyle böbrek nakil sayısı 348, karaciğer nakil sayısı 68, kornea nakil sayısı 68, kornea nakil sayısı da 79 olarak belirlendi.” diye belirtti.

Gaziantep Kilis Tabipler Odası Başkanı Hamza Ağca da konuşmasında, Türkiye’de organ bağışlarının henüz istenilen seviyeye ulaşamadığını belirterek, “İnsanın ölümünden sonra organların başka bir insan için kullanılmasına izin verilmesine organ bağışı denilmektedir. Görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasının hayata dönmesini sağlar.”dedi.

Sağlıklı her organın bağışlanabileceğini aktaran Ağca, “Ülkemizde kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar, kalp kapağı, gözün kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokular başarıyla nakledilebilmektedirler. Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir. Ülkemizde organ bağışları henüz istenilen seviyeye ulaşamamıştır.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Şaban Kondi ise organ bağışı konusunda fıkhi bilgiler vererek, organ bağışı yapmanın dini açıdan bir engel barındırmadığını söyledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Baba ve 2 oğlu depremden 76 saat sonra kurtarıldı
Gaziantep'te art arda deprem
Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem
FETÖ, PKK ve DAİŞ operasyonunda bir zanlı tutuklandı
Gaziantep'te tramvayın çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti