Gaziantep sanayisi savunma sanayisine hazırlanıyor

Savunma Sanayi Başkanlığı, İpek Yolu Kalınma Ajansı ve Gaziantep Valiliği arasında “Makine ve Metal Sanayinin Dönüşümü Kapsamında Yerinde Analiz” protokolü imzalandı.

Gaziantep'te faaliyet gösteren sanayi kuruluşları, savunma ve medikal gibi yüksek katma değerli alanlara katkı vermeye hazırlanıyor.

Protokol kapsamında metal ve makine sanayi firmalarının incelenmesi ve paydaşlar ile birlikte yeni yol haritası belirlenmesi hedefleniyor. Kentte üretilen ürünlerin savunma sanayinde kullanılması ve katma değeri yüksek ürünler üretilmesi amaçlanıyor.

Gaziantep Valiliğinde imzalanan protokol töreninde konuşan Vali Davut Gül, protokol ile Gaziantep'in katma değeri yüksek ürünler üreteceğini ifade etti.

Gaziantep'in milli teknoloji hamlesinin bir parçası olacağını vurgulayan Gül, “Gaziantep zaten üreten bir şehir. Gaziantep artık katma değeri yüksek, teknolojik ürünler üretecek, ürettiği teknolojik ürünler de milli teknoloji hamlesinin bir parçası olacak. 100 yıl önce hangi saiklerle Gaziantep'te mücadele ettiysek bugün de aynı saiklerle bu mücadeleyi yapacak. Bu bazen cephede, bazen ekonomik alanda, bazen sosyal ilişkilerde oluyor.” dedi.

Kentte düzenlenen TEKNOFEST’e de değinen Gül, TEKNOFEST’in gittiği şehirlerde kalıcı eserler ve izler bıraktığını söyledi.

Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Harun Çelik ise, “TEKNOFEST kapsamında geldiğimiz kentte tüm coşku ve heyecanı yaşadık. Pandemi olsa bile yarışmacı sayımız geçen yıla oranla daha yüksekti. Gençlerin heyecanı gözlerinden belliydi. Bu heyecanı birlikte yaşadık. Teknofest için deldiğimiz Gaziantep'te bu protokolü de imzalayacağız. Savunma sanayinin gelişimi anlamında önemli bir adım olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de kentin 1970'li yıllarda örnek bir makine sanayisi kurduğunu ifade etti.

Yeni dünyada yerli yazılım ve dijital sanayiyle farklı bir dönem olduğunu dile getiren Şahin, “Rekabeti yönetmemiz için el yordamıyla, emek yordamıyla olan sanayimizi katma değer üreten, yüksek teknolojiye geçen sanayi altyapısına dönüştürmemiz gerekiyor. Burada da en önemli gücümüz savunma sanayisi. Muhteşem bir başarı hikayesi var. Gaziantep'te de bu potansiyel var. Bu koordinasyon bizi yüksek teknolojiye geçirecek.” diye konuştu.

Şahin, imzalanan protokol ve TEKNOFEST ile Gaziantep'in önümüzdeki süreçte çok daha güçlü bir sanayi altyapısına kavuşacağını kaydetti.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, protokol kapsamında yapılacak çalışmalarla kentin daha rekabetçi bir şehir haline geleceğini ve katma değeri yüksek mal üretmek anlamında önemli mesafe alacağını söyledi.

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında Gaziantep’in makina metal sanayisinin küresel rekabet koşullarında ihtiyaç duyduğu stratejik, teknolojik ve dijital dönüşüm sürecinin başlanıcı sayılabilecek çok önemli bir iş birliğini hayata geçirdiklerini ifade etti.

Bu kapsamda 30 firmada analiz çalışmaları yapılacağını, üretebilecek yeni ürünler tespit edeceklerini anlatan Akyılmaz, Gaziantep'i savunma sanayisinin en önemli tedarikçilerinden birisi haline getirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Oto tamir ustaları: Bakımları zamanında yaparak araçlarınızın ömrünü uzatın
Bu saygısızlığı asla kabul etmiyoruz
Şehit İsmail Heniyye'nin posterinin indirilmesine sert tepki
Bu topraklar siyonizmin yandaşlarına geçit vermeyecek!
HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir: Emeğinin karşılığını alamayan çiftçi üretimden vazgeçer