Gaziantep Üniversitesi T Teknoloji Transfer Ofisi bünyesinde faaliyet gösteren Target Akademi ve Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) işbirliğiyle, GTB üyesi işletmelerin çalışan ve yöneticilerine yönelik ’Verimlilik Eğitimi’ gerçekleştirildi.
GTB Meclis Salonunda düzenlenen ve yaklaşık iki saat süren eğitimde Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Cihan Çetinkaya, verimliliği etkileyen faktörler ve verimlilik artırma teknikleri konularında katılımcılara bilgiler aktardı.
İş yerinde verimliliğin artırılmasında mühendislik teknikleri, maliyet düşürme teknikleri ve iş etüdü gibi konulara değindi.
Çalışan veriminin artırılmasına yönelik değerlendirmeler yapan Çetinkaya, “İşletmelerde herkesi memnun etmemiz mümkün değildir, çünkü insanlarla uğraşıyoruz ve insanların önyargılarını, inançlarını, düşüncelerini, davranışlarını yönetebilmemiz, değiştirebilmemiz çok zordur. İnsan değişken bir varlık, her gün duyguları, öfkeleri, saplantıları, beklentileri, hayal kırıklıkları ile birlikte şirkete geliyor ve gidiyor. Zihninde ve bilinçaltında onca değişken ile şirkete gelen çalışandan her gün aynı verimi almamız mümkün olmayabilir. Bu durumda, çalışan verimliliğini artırmak için öncelikle verimin düşük olduğu kişileri veya süreçleri ve nedenlerini tespit etmemiz gerekiyor. Bunu yapabilmemiz için de verimliliği etkileyen performansı ölçebilmemiz lazım. Verimlilik düzeyini ölçemezsek, nerede ne kadar verimsiz olduğumuzu tespit edemeyiz.”ifadelerini kullandı.
Yöneticinin isteklendirme araçlarını seçerken önce çalışanlarını gözlemlemesi ve onlarla görüşmeler yapması gerektiğini vurgulayan Çetinkaya, “Verimliliği artırma noktasında yönetici elde edilen bilgiler doğrultusunda çalışanlarının ihtiyaçlarına, işletmeye ve işe uygun isteklendirme araçlarını seçmeli. Motivasyon araçları belirlenip uygulandıktan sonra etkili olup olmadığı ölçülmez ve denetlenmezse bunun doğrultusunda eksiklikler giderilmezse, isteklendirme araçlarının verimlilik, kar, üzerinde etkisi kalmaz; bunun için işletmenin tümüne yönelik isteklendirme yönetimi gerekmektedir.”dedi.
Program soru cevap bölümünden sonra sona erdi. (İLKHA)