Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Gaziantep’te bir firmada çıkan Coronavirus vakasının ardından işverene “temaslı” olduğunu söyleyerek “karantina izni” isteyen İ.K. isimli işçiye izin verilmediği iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi.
Bazı medya organlarında ve sosyal medyada yer alan haberlerde, 13 Ağustos 2020’de Covid-19’a yakalanan İ.K’nin önce annesi H. K’nin, birer hafta arayla da babası M.G.K. ve ağabeyi S.K’nin vefat ettiği bilgilerine yer verildiği hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Haberde sözü edilen durum ile ilgili filyasyon ve temaslı sürecindeki aksaklıklardan dolayı tedbir alınmadığı ve işçiye bulaşan hastalığın ev halkının ölümüne sebebiyet verdiği iddiaları oluşmaktadır. Öte yandan işverenin habere konu işçiye haksız işten çıkarma işlemi uyguladığı iddiaları ile şikayete konu olan süreç de devam etmektedir.”
Söz konusu iddialarla ilgili inceleme yapıldığı belirtilen açıklamada, “PCR Covid-19 tanı testi yapılması sonucunda pozitif olduğu tespit edilen hastaların beyanı ile filyasyon ekiplerimiz tarafından temaslı listesi oluşturulmakta ve hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla temaslı vatandaşlarımız karantinaya alınmaktadır. Karantina süreci başlayan temaslılardan evleri uygun olmayan vatandaşlar ekiplerimiz tarafından yurtlara yerleştirilmekte ve izolasyon süreçleri burada takip edilmektedir. Temaslı vatandaşlarımıza işverenin izin verme ya da vermeme inisiyatifi yoktur, pozitif vakaların beyanına göre temaslılar otomatik olarak izinli sayılmaktadır. Bahse konu İ.K. isimli işçi, resmi kayıtlara göre ailesi tarafından temaslı olarak bildirilmemiş, ayrıca 13,16 ve 20 Ağustos tarihlerinde yaptırdığı Covid-19 PCR tanı testlerinde negatif olarak tespit edilmiş ve Covid-19 hastası olmadığı anlaşılmıştır. İ.K’nin kendisi Covid-19 hastası olmadığı için ailesine bulaştırma ihtimali ortadan kalkmaktadır.” denildi.
İ.K isimli işçiye kendi beyanına istinaden 13-26 Ağustos 2020 tarihleri arası, 27 Ağustos-5 Eylül 2020 tarihleri arası ve 7-13 Eylül 2020 tarihleri arası aile hekimi tarafından “şüpheli hastalıklar ve durumlar için diğer gözlem” teşhisiyle rapor verildiği ve İ.K’nin bu raporları kullandığı belirtilen açıklamada, “Daha sonra İ.K isimli işçiye kendi isteği üzerine 16 Eylül-16 Ekim 2020 tarihleri arasında ve akabinde 17 Ekim-16 Kasım 2020 tarihleri arasında toplamda iki ay izin verilmiştir. İ.K. izinlerin ardından 17 Kasım 2020 tarihinde işe başlamamış ve kendisine firma tarafından 26 Kasım 2020 tarihinde posta kanalıyla işe dön daveti yapılmıştır. İ.K, 5 Aralık 2020 tarihinde yazıyı teslim almış, bekleme süresinden sonra işe gelmediği için 9 Aralık 2020 tarihinde devamsızlıktan işten çıkartılmıştır.” ifadeleri yer aldı.
Açıklamanın sonunda da yaklaşık bin 100 sanayi kuruluşu olan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde Covid-19 ile mücadele kapsamında yapılan toplam denetim sayısının 10 bin 665 olduğu, denetimlerde kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle 156 firmaya idari para cezası ve 4 firmaya ise 5 gün faaliyetten men cezası verildiği belirtildi.