Kentteki gazetecilerle bir araya gelerek Coronavirus (Covid-19) pandemisi ile mücadele kapsamında değerlendirmelerde bulunan Vali Gül, vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı.
Gaziantep Valiliği Amfi Salonu'nda düzenlenen toplantıda kentte artan Covid-19 vakaları ile ilgili bilgi veren Gül, Covid-19 vakalarıyla ilgili yeni bir iletişim hattı oluşturacaklarını belirtti.
Vatandaşları kurallara uymaya davet eden Gül, “Topyekûn bir seferberlikle herkesin elinden gelenin fazlasını yapması gerekiyor.” dedi.
“Aşısı bulunana kadar risk faktörü var”
Vatandaşlardan gelen “sokağa çıkma yasağı” talebiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Gül, aşı veya kalıcı bir çözüm bulunana kadar risk faktörü hep olacağını belirterek, “Vatandaşlarda 15-20 gün sokağa çıkma yasağı olunca hastalığın bir anda sona ereceği ve eski normal yaşamına döneceği gibi bir algı var. Biz kontrollü sosyal hayatta üzerimize düşeni yapmadığımız, kurallara uymadığımız müddetçe bunun gerçekleşme olanağı yok. Sonuç itibari ile bu hastalık bir kişi ile başladı. Aşısı bulunana kadar risk faktörü var. Risk faktörü olduğu için de kontrollü bir yaşama ihtiyacımız var. Sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına dikkat ederek olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durarak hem kendimizi hem şehrimizi korumuş oluruz.” ifadelerini kullandı.
“Düğün yerine nikah tavsiye ediyoruz”
Düğün, kına, çeyiz ve benzeri kısıtlamalarla ilgili vatandaşlardan bir tepki geliştiğini belirten Gül, “Kurallara uymadığımız müddetçe belki doğacak torun babaanneyi, anneanneyi görmeyecek. Tavsiyemiz nikâh olması yönünde. Düğün yapmak isteyenleri ise iki saatlik bir süre ile sınırlandırdık. Birinci gün kına, ikinci gün çeyiz, üçüncü gün düğün, her düğünde ayrı bir kalabalık etkinlik yapalım denilirse bu şekilde hem kendinize hem şehre yazık olur.” dedi.
Salgın hastalık kapsamında yeni tedbirler alındığını aktaran Vali Gül, düğün salonlarının kamera kayıtlarının günlük olarak takip edileceği, sosyal mesafe, maske, hijyen ve benzeri kuralları ihlal eden düğün salonlarının ihtara gerek duyulmadan 15 gün süre ile kapatılacağını duyurdu.
“Covid-19 ile ilgili iletişim hattı kurulacak”
Vatandaşın pandemi ile ilgili soru ve sorunlarının bildirebileceği 444’lü bir numara kullanılacağını dile getiren Gül, “Gaziantep’in neresinde olursa olsun vatandaşlarımızın kolay ulaşabileceği bir sistem olsun istiyoruz. O sistem içerisinde de hastaneye gitme, test olma ve benzeri konularda iletişim kanallarımız açık olacak. Bir diğer konu ise normal sağlık sisteminin, ambulansın dışında şoförlü araç kiralayacağız. Bu sistemde araçlar kendi aracı bulunmayan, toplu taşımada risk oluşturabilecek vatandaşlarımızın evlerinden alınıp hastaneye götürüleceği ve tekrar eve bırakılacağı bir sistemin işleyişi olacak.” diye konuştu.
Okulların açılıp açılmayacağı ile ilgili de bilgi veren Gül, Milli Eğitim Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı sistemin daha çok sınıf mevcutlarının azaltılarak ders saatlerinin ona göre minimize edilmesi amacını taşıdığını belirterek, okulların açılış tarihinden kısa bir süre önce kararın Bilim Kurulu tavsiyesi ile değerlendirilerek Cumhurbaşkanlığı Kabinesi tarafından verileceğini, o tarihte mevcut tablonun kararda etkili olacağını söyledi.
“Herkes bir başkasının hasta olacağını düşünüyor”
Bu süreçte en büyük görevin vatandaşlara düştüğünün altını çizen Gül, “Kendi ailesinden biri hasta olana kadar herkes bir başkasının hasta olacağını düşünüyor. Kendi ailesinden biri hasta olunca da istediği şekilde tüm imkanların seferber edilmesi isteniyor. O zaman başka bir gündem oluşuyor. Bizim koruyucu ve önleyici tedbir almamız gerekiyor. İki buçuk milyon insanı polisle, jandarmayla hastalıktan koruyamayız. Bu hastalıkta devletin, valiliğin, belediyenin veya bir başkasının bizi kurtarmayacağını herkesin kabul etmesi lazım. Hasta olduktan sonra hastanın tedavi olması, iyileşmesi, tüm sağlık hizmetlerini en iyi şekilde yapılması kamunun görevi ama hastalığı engelleyecek tedbirlerin uygulanması da yüzde doksan vatandaşlarımızın kendi iradeleri ile olacaktır. Bizlerin söylemesi, yazması ile kurallara uyulacaksa, maske takılması, mesafeye dikkat edilmesi gibi alanlarda sürekli uyarılarda bulunuyoruz. Bunlara uyulmadığı zamanda para cezası yazıyoruz. Ceza yazmama taraftarıyız ama buna rağmen yazdığımız cezalar Türkiye’nin yaklaşık üçte biridir.” şeklinde konuştu.
Filyasyon sistemi hakkında da bilgi veren Gül, pozitif çıkan kişinin temaslıların belirlenerek 14 gün boyunca evinde karantinaya alındığını, imkânı olup ihtiyacı bulunanların bu sürede telefonla sipariş verdiğini, telefonla sipariş verecek durumu olmayanların ise vefa sosyal destek ekibi tarafından alışverişlerinin yapıldığını, ihtiyaç sahipleri için ise talep edilirse hazır yemek verildiği, tercih edilmediği takdirde de gıda yardımı ve benzeri destek verildiğini söyledi.
Gül, ayrıca karantina altındaki kişilerin ise bizzat aranarak takip edildiğini, karantina koşullarına uyulup uyulmadığı, şüphelinin evde olup olmadığının kontrolünün ise vefa sosyal destek ekipleri tarafında bizzat yerinde görülerek yapıldığını söyledi. Karantinaya uymayanlara ise önce para cezası verildiği, daha sonrasında ise savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu dile getirdi.
“Bütün hastaların hastanede yatması gerekmiyor”
“Vatandaşlarımız pozitif çıktıklarında ilgilenilmediğini düşünmesinler” diyen Vali Gül, salgın hastalık sürecinin aşamalarından da bahsederek şunları söyledi.
“Bütün hastalar hastanede yatmıyor. Üç aşamalı bir sistem var. Evinde izole olabilecekleri evinde izole ediyoruz. Evinde uygun şartları bulunmayanları yurtlarımızda misafir ediyoruz. Hastanede kontrol altında tutulması gerekiyorsa onları da hastanede tedavi altına alıyoruz. Bütün pozitif vakalar hastanede kalmıyor. Bu durum tüm dünyada böyledir.”
Maske, mesafe ve hijyen kurallarına riayet edilmediği müddetçe virüs mücadelesinde başarı şansının olmayacağını belirten Gül, tedbirlere uyulmadığı takdirde vaka sayısının daha fazla artacağını ifade etti.
İLKHA