Gaziantep İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, geçtiğimiz günlerde il merkezinden kırsal mahallelere gidişe müsaade edilmemesini, kent merkezi dışındaki 7 ilçede yaşayan, çiftçi belgesi olanların ise yanlarında çocuk bulundurmadan tarla ve bahçe işlerini yapmak üzere arsalarına gidip gelebilmelerini karara bağlamıştı.
İçişleri Bakanlığının genelgesiyle aralarında Gaziantep'in de bulunduğu 14 büyükşehir ve Zonguldak'ta 6'ncı kez uygulanan sokağa çıkma yasağından kentteki köylerde yaşayan çiftçiler ile çiftçi belgesi olanlar muaf tutuldu.
Ancak köylerinde tarla ve bahçesi olduğu halde çiftçi belgesi olmayanların sokağa çıkma yasağı günlerinde köye gitmelerine izin verilmiyor.
Vali Gül, bir vatandaşın sosyal medya hesabı üzerinden, "Selamün aleyküm sayın valim. Kırsallarda bağ bahçe olayı nasıl olacak? Malum meyve zamanı…"şeklindeki sorusuna, şu şekilde cevap verdi:
Kırsalda yaşayanların tarımsal faaliyet yapmasında bir kısıtlama yok. Merkezde oturup köye gidenlere izin vermedik. Bu dönemlerde köylere sosyalleşme amacıyla gidiş artınca nüfus 4-5 katına çıktı. Kimsenin kötü niyeti yok. Ama gidenler ya hastalık götürdü ya da hastalık getirdi.
Bu arada Vali Gül, kentte bir mevlit yemeğine katıldığı tespit edilen kişilere, Coronavirus tedbirleri kapsamında alınan önlemlere uymadıkları gerekçesiyle 3 bin 150 lira ceza yazıldığını da bildirdi.
Gül, ayrıca sokağa çıkma yasağı günlerinde vatandaşların ekmek ihtiyaçları ile ilgili ise, "Sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde vatandaşlarımızın ekmek ihtiyacını yürüme mesafesindeki fırınlarda temin etmesine müsaade edilmişti. Araçla gidişlere izin verilmemiştir, yakalandığında cezai işlem yapılmaktadır." dedi.
Öte yandan 14 Mayıs'ta Gaziantep Valiliği, Coronavirus tedbirleri kapsamında bugüne kadar emniyet ve jandarma ekipleri tarafından 998 iş yeri ve 92 bin 714 kişiye toplam 144 milyon 300 bin lira idari para cezası uygulandığını açıklamıştı.
İLKHA