Gaziantep’te ‘yöresel ve organik ürün’ denilince akla ilk gelen yer olan tarihi Almacı Pazarı, 250 yıllık geçmişiyle ahilik anlayışı, kültürel tarihi ve kuşaktan kuşağa aktarılan meslekleriyle öne çıkıyor.
Kültür yolu üzerinde bulunan tarihi çarşı sadece Gazianteplileri değil Türkiye’nin farklı noktalarından gelen insanların da uğrak yeri haline gelmiş durumda.
Geçmişte elma meyvesinin nadir bulunması ve bu tarihi pazarda tane ile satışa sunulması nedeniyle Elmacı/Almacı Pazarı ismiyle anılır olan pazarda, çeşitli baharatlar, Antep fıstığı, kışlık kuruluklar, acılı acısız salçalar, şire türleri, sucuk, pestil, muska ve kuru üzümler satılıyor. Çarşı ziyaretçilerine Gaziantep’in toprağında yetişen tüm ürünlerin koleksiyonunu sunuyor.
Gaziantep'te Kürkçü Hanı ve Bakırcılar Çarşısı'nın hemen karşısında yer alan pazar, yerli ve yabancı turistlerin de uğrak yeri. Pazarda dükkânlar yaz mevsiminde patlıcan, biber ve kabak kuruları; kış mevsiminde ise kuruyemiş çeşitleri, üzümden yapılan bastık, sucuk, dilme, biber ve domates salçaları ile süsleniyor. Her birinin etrafa yayılmasıyla ortaya çıkan koku insanları adeta mest ediyor. Tavanlardan sarkan kurutulmuş biber, patlıcan, kabak ve bamyaların rüzgarın etkisiyle birbirine değmesi sonucunda çıkan sesler güzel bir armoni oluşturuyor.
Fıstığın tezgahlardaki üstünlüğü çarşıdaki bütün dükkanlarda kendisini hissettirirken, kavrulmuş tuzlu fıstığın yanı sıra mevsimine göre taze ben fıstık, ağaç altı ve kuru kırmızı fıstıklar da yer alıyor.
Pazarın geçmişinin 250 yıl önceye dayandığını belirten Almacı Pazarı esnaflarından Turan Efendioğlu, tarihi çarşının ismini daha önce bu pazarda sadece elma ve armut satılmasından aldığını anımsattı.
Yıllar önce elmaların müşteriye teneke ile cam bölme arasında sunulduğu bilgisini veren Efendioğlu, “Bu çarşımız Gaziantep’in en eski tarihi çarşısıdır. Gaziantepliler burayı Almacı Pazarı diye bilirler. Elmanın fiyatının yüksek olması nedeniyle o dönemde sadece hasta ziyaretlerine götürülürdü. Fiyatının yüksek olması sebebiyle elma tane ile satılırmış. Şuanda Almacı Pazarı’nda elmanın sadece ismi ve pazarın ismi ile örtüşen kocaman bir taş elma kaldı. Burası adeta bu şehrin kalbi o dönemden gelen bir çarşı şimdilerde bizim adeta göz bebeğimiz.” dedi. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)