Gaziantepli baklavacılar gece gündüz demeden çalışıyor

Yaklaşan Ramazan Bayramı’nın en yoğun telaşını yaşayan Gaziantepli baklavacılar, bayram öncesi Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen yoğun talebi karşılayabilmek amacıyla gece gündüz demeden çalışıyorlar.

Gaziantep’te bayramlarda sofraların vazgeçilmez tatlıları arasında yer alan baklavaya, bayram yaklaştıkça talep artıyor. Gaziantepli baklavacılar, bayram öncesi Türkiye'nin çeşitli illerinden aldıkları siparişleri yetiştirmek için yoğun bir çaba sarf ediyorlar.

Gaziantepliler başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışından verilen siparişleri yetiştirmeye çalışan baklavacılar, bayram sabahına kadar mesai yapıyor. Yurt içinden aldıkları siparişlerden dolayı yoğun bir tempo içerisinde olduklarını belirten baklavacılar, yoğun ve yorucu olmakla beraber Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala kentte tatlı bir heyecanın başladığını dile getirdiler.

Baklavacılar yoğun bir tempo içerisine girerken, baklava ustaları önce titizlikle hamurlarını yoğuruyor, ardından büyük bir özen ve incelikle yufkaları açıyor. Açılan yufkalar tezgâhın üzerine teker teker serilirken, baklavalık tepsilere kaymak ve fıstık serpiliyor. Büyük bir titizlikle dilimlenen baklavanın üzerine yağ gezdiriliyor. Daha sonra fırına sürülen baklava çıktığında da şerbetlenip soğutuluyor

Yaklaşık 20 gündür yoğun bir mesainin içerisine girdiklerini belirten Baklava imalat ustası Eyüp Bozoğlu, Yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla siparişlerde artışların olduğunu belirterek, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin her tarafından siparişler aldıklarını ve siparişlerini yetiştirmek için yoğun bir çalışmanın içerisinde olduklarını söyledi.

Bayram dolayısıyla yoğun bir şekilde sipariş aldıklarını belirten Bozoğlu, ortalama olarak günde 10 kişilik bir ekip ile 40 tepsi baklava yaptıklarını dile getirerek, “Bayram üzeri olduğu için çok büyük bir yoğunluk var. Siparişler 1-2 hafta öncesinden alınır. İki gün önce yapılmaya başlanır ve arife günü teslim edilir. Bir günde ortalama 40 tepsi yapıyoruz. Bir tepsi baklavanın yapımı 1 saati buluyor. Un, yumurta, nişasta ve tuz yoğrulur. Makinemizde uzatılır, uzatıldıktan sonra zarif bir şekilde açılır. Ondan sonra alırız döşeriz daha sonra dilimlere ayrılır. Dilimlendikten sonra fırına atılır. Son olarak şiresi dökülür.” ifadelerini kullandı.

Siparişlerinin genellikle Türkiye'nin çeşitli illerinden aldıklarını belirten Ali Serin isimli baklava ustası ise “Türkiye’nin 81 ilinde baklava var. Ancak Antep baklavasının özelliği sadeyağlı olması, bol fıstıklı olması, işçiliği ve emeğinin daha fazla olmasıdır. Biz 10 kişi çalışıyoruz günde 50 tepsi yapıyoruz. Ama diğer illerde 10 kişi ile bin tepsi yapıyorlar. Fakat hiçbir yerin baklava kalitesi Antep’e yetişemez. Kaliteyi bozmadan elimizden geldiği kadar günde 50 tepsi baklava yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

Türkiye’nin her tarafından siparişler geldiğini belirten Mustafa Bozaslan ise, yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla siparişlerde artışların olduğunu belirterek, “Genellikle siparişlerimiz İzmir’den Bursa’dan geliyor. Bu yıl Antep fıstığı bol olduğu için fiyatlarda bir değişiklik yoktur. Özel kare baklavamız var. Bol fıstık bol tereyağından oluyor. Ondan sonra fıstık sarmamız var. Şöbiyetimiz var. Havuç dilimi ve mekik baklavamız var. Klasik baklava, duble fıstıklı baklava, kare baklavalarımız var.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Baba ve 2 oğlu depremden 76 saat sonra kurtarıldı
Gaziantep'te art arda deprem
Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem
FETÖ, PKK ve DAİŞ operasyonunda bir zanlı tutuklandı
Gaziantep'te tramvayın çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti