Gastronomi şehri Gaziantep'te baklavacılar, Ramazan Bayramı öncesi Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen yoğun siparişleri karşılayabilmek için yoğun bir mesai harcıyor. Baklava siparişlerini karşılayabilmek amacıyla gece-gündüz demeden yoğun bir mesai harcıyor.
Gaziantep mutfağının olmazsa olmazı baklava ve şöbiyet, özel günlerde de en çok tüketilen tatlıların başında geliyor. Ramazan Bayramına günler kala siparişleri yetiştirmeye çalışan baklavacılar, yoğun mesai yaparak üretimlerini bayram sabahına kadar sürdürüyor.
Ramazan Bayramı'na son iki gün kala çift vardiya ile gece ve gündüz demeden baklava ürettiklerini belirten baklava ustası Levent Aktaş, yurt içi ve yurt dışında bulunan müşterilerinden gelen yoğun baklava siparişlerini yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi.
Baklavacılar yoğun bir tempo içerisine girerken, baklava ustaları önce titizlikle hamurlarını yoğuruyor, ardından da büyük bir özen ve incelikle yufkaları açıyor. Açılan yufkalar tezgâhın üzerine teker teker serilirken, baklavalık tepsilere kaymak ve antep fıstığı serpiliyor. Büyük bir titizlikle tek tek dilimlenen baklavanın üzerine yağ gezdirildikten sonra taş ocağı fırına sürülen baklava çıktığında da şerbetlenip soğutularak hazır hale getiriliyor.
Kargonun gittiği her yere baklava gönderiliyor
Ramazan Bayramı dolayısıyla yoğun bir tempo içerisinde olduklarını, bayrama sayılı günler kala kentte tatlı bir heyecanın yaşandığına dikkat çeken Aktaş, “On bir ayın sultanı Ramazan ayının son günlerine yaklaşırken, bayram sofralarının vazgeçilmezi baklavamızı üretmek için biz elimizden geleni yapıyoruz. Siparişlerimizi yetiştirmek için vardiyamızı artırdık. Çift vardiya olarak çalışıyoruz. Siparişlerimizi halen almaya devam ediyoruz. Şu anda yüzde yüz doluluk oranına ulaştık. Aldığımız siparişleri kargolarımız aracılığıyla Türkiye’nin ve dünyanın her tarafına ulaştırmaya çalışıyoruz.” dedi.
Baklavanın büyük bir titizlikle hazırlandığını belirten Aktaş, “Sofralarımızın vazgeçilmezi baklavamızı en güzel şekilde el emeği ve göz nuru ile hazırlamaya çalışıyoruz. Hazırlarken de baklavamızın ham maddesinden, işçiliğinden ve şekerine kadar hepsine büyük bir özen gösteriyoruz. Baklava denilince akla Gaziantep geliyor. Gaziantep olarak biz, Unesco gastronomi şehri seçildik. Biz de firma olarak bu ödüle layık olmak için en iyi şekilde ürünlerimizi üretmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Baklavaları el emeği ile hazırladıklarını belirten Aktaş, şunları söyledi: “Gaziantep baklavası, unundan tutun da yağından, şekerinden fıstığına kadar yağın en güzeli, hafif olanı olmalı. Fıstık ilk ağız dediğimiz hasat döneminde ağaçtan ilk toplanıp çok rehalı ve yeşil olması ve bunun yanında verdiğimiz emekle ele emeği göz nurumuzla ve işçiliğimizle daha da güzelleştirmeye çalışıyoruz. Gaziantep baklavasını güzelleştiren bu ürünlerdir.”
Bayramdan dolayı günlük 300 tepsi baklava üretimi yapılıyor
Normal günlerde 50-100 tepsi baklava üretimi yaptıklarını, ancak bayramdan dolayı günlük olarak 300 tepsi baklava üretimi yaptıklarını dile getiren Aktaş, “Şu an kapasitemizin yettiği kadar siparişlerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz. Normal günlerde 50-100 tepsi baklava üretimi yapıyorsak bayramdan dolayı bu durum 200-300 tepsiye çıktı. Siparişlerimizi biz fabrikasyon olmadığımız için belli şekilde alıyoruz. Şu an sipariş kapasitemiz doldu. İnşallah siparişlerimizi en güzel şekilde hazırlayıp müşterilerimizin sofralarına sunmaya çalışacağız.” şeklinde konuştu.
Ramazan Bayramının baklava tadında geçmesinde bulunan Aktaş, “Ramazan ayının son günlerine yaklaşırken bayram telaşı ile ürünlerimizi hazırlıyoruz. Gaziantep tabiri ile “taşkalemiz” başladı. Bütün Türkiye halkının bayramını kutlar, bu bayramın ve bütün güzel günlerin baklava tadında geçmesini diliyorum.” diye konuştu.
İLKHA