Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmeliğe göre 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren tüm alışveriş merkezlerinde ücretli poşet uygulamasına geçildi. Manav, şarküteri ve ekmek reyonları dışındaki plastik poşetlerin 25 kuruşa satılması uygulaması kimi vatandaşlar tarafından olumlu kimi vatandaşlar tarafından da tepki ile karşılandı.
Gaziantep’te bazı marketlerin camekanlarına "1 Ocak itibariyle poşetler ücretlidir" duyurusu asılırken, marketlere alışverişe giden vatandaşların uygulamaya hazırlıklı oldukları görüldü. Bazı vatandaşlar 25 kuruş verip poşet satın alırken, bazıları da daha önce kullandıkları poşetleri getirerek tekrar kullandı.
Marketlerde çalışan görevliler, alışveriş yapanları ücretli poşet uygulaması konusunda bilgilendirirken daha önceki alışverişlerden farklı olarak kasiyerler müşterilerine, "Poşet ister misiniz?" diye sordular. Kasiyerlerin "Poşet ister misiniz?" sorusuna kimi vatandaşlar "evet" kimi vatandaşlar "hayır" cevabını verdi.
Poşet isteyen bazı vatandaşlar poşetin tanesini 25 kuruştan satın alırken bazı vatandaşlar da ücretli poşet uygulamasına tepki göstererek kasiyerlerle söz düellosuna girdi. Uygulamanın ilk günü olması sebebiyle müşterilerden tepki alan kasiyerler, uygulamanın kendileri ile bir alakasının olmadığını ve uygulamanın bakanlığın kararı olduğunu söylediler.
"Tüketiciyi sıkıntıya koymamak lazım"
Ücretli poşet uygulamasından şikayet eden Mehmet Eryılmaz, "Poşet ücretli olduğu için almadım ve bana göre zaten işletmeci sahibi yeterince kâr elde ediyor. Bunu tekrar bireysel olarak ise vatandaşın üzerine yüklenmesi saçma bir uygulama diye düşünüyorum. Bu gün de poşet almadım. Bundan sonra daha dikkatli olacağım. Bundan sonra gerekirse büyük marketlerden alışveriş yapmayacağım. Küçük esnaftan alışveriş yapacağım. Ben sabah bakkaldan alışveriş yaptım. Bakkaldan benden poşet ücreti istemediler. Tüketiciyi sıkıntıya koymayacak çözümlerin bulunması lazım. ‘Tasarruf’ diyoruz, ‘plastik tüketimini azaltmak için’ diyoruz. O zaman kâğıda veya fileye dönüşülsün. Marketlerin de buna bir çözüm bulması lazım. Tüketiciyi sıkıntıya koymamak lazım." dedi.
"Alışveriş arabalarına taksimetre taktıklarında poşete ücret vereceğim!"
Ücretli olduğu için poşet almadığını ifade eden Fatih Doğuz ise "Poşete ücret vermedim. Çünkü poşet almadım. Ben marketin reklamı olan poşetlere para vermek istemiyorum ve poşet ücreti için market arabalarına taksimetre takılmasını istiyorum. Alışveriş arabalarına taksimetre taktıklarında poşete de ücret vereceğim! Poşet ücretli olduğu için almadım. Bu uygulama doğaya hiçbir fayda sağlamaz. Zaten birçok her yerde poşet ücretsiz. Poşet kullanan diğer yerlerde de kullanır. Bu şekilde çevreye bir katkı sağlanmaz. Ama devlete ciddi anlamda bir vergi katkısı sağlar. Ben bu uygulamayı kesinlikle olumlu bulmuyorum." ifadelerini kullandı.
"Bu uygulama ile insanlar mağdur edilecektir"
Uygulamanın doğru olmadığını ve vatandaşı mağdur edeceğini savunan Merve Aydın da "Markete alış verişe geldim. Mecburen poşet alacağım. Bence bu uygulama ile insanlar mağdur edilecektir. Ben bu uygulamayı uygun bulmuyorum. Çıkışta aldığım ürünlerin dışında birde ekstra poşete para vereceğim. Bana göre bu uygulama saçma, doğru değil. Bundan dolayı uygun bulmuyorum." şeklinde konuştu.
"Halkı mağdur etmesinler"
Uygulamayı mantıksız bulduğunu söyleyen Lamia Handan Ocak ise "Şu an poşete ücret ödedim ve bu uygulamayı hiç iyi bulmuyorum. Millet zaten soyuluyor, bir de böyle poşetle mi soyacaklar? Çevreyi korumak için başka şeylere baksınlar. Bu şekilde poşeti ücretli yapıp, halkı mağdur etmesinler." diye konuştu.
"Uygulama güzel ama şu an için yersiz bir uygulama"
Alışveriş yapan ve evden getirdiği poşetleri kullanan Bülent Palabıyık da "Ben ücretli olduğu için poşet almadım. Çünkü poşetten daha önde gelen israfları önlemek için daha öncelikli olan uygulamalar var. Poşet bir çözüm değil. Uygulama güzel ama şu an için yersiz bir uygulama olarak buluyorum." diye belirtti.
"Herkes artık sepete ve fileye dönmelidir"
Uygulamayı olumlu karşılayan ve poşetin tamamen kaldırılması gerektiğini belirten Abdulkadir Dorur da şunları söyledi:
"Bu uygulama çok güzel oldu. Çünkü çevre kirliliği oluyordu. Bu şekilde inşallah poşetler biraz daha az kullanılacak. Çevre de inşallah daha az kirlenecek. Alışveriş yaptım ama poşet almadım. Çünkü benim poşetim vardı. Zaten alışverişe de tedbirli geldim. Ondan dolayı poşet almadım. Herkes artık sepete, fileye dönmelidir. Yani poşet kaldırılmalıdır."
"Bu şekilde poşet israfı önlenmiş olur"
Markette alışveriş yapanlardan Mehmet Ali Bağdatlı da "Bu uygulama bence iyi oldu. Bu şekilde poşet israfı önlenmiş olur. Ben bir parça ürün almak için birkaç tane fazladan poşet alıyordum ve bu şekilde haksızlık yapıyordum. Bu şekilde hep israf oluyor. Ben bu şekilde bir nebze de olsun israf önlenir diye düşünüyorum. Bundan dolayı bu uygulamayı olumlu buluyorum. Ben aldığım ürünü cebime koydum. Ama poşet ücretli olmasaydı, poşet alacaktım. Neden israf edeyim?" diye sordu.
"Bu uygulama çok güzel oldu"
Gülten Kantar da "Poşetimi yanımda getirdim. Fazla poşet alıp da çevreyi kirletmek istemedim. Poşet çok kötü oluyor ve toprakta da erimiyor. Toprağa katkım olsun diye ben zaten devamlı poşetimi hep yanımda taşırım. Bu uygulama çok güzel oldu." dedi.
Ali Tinoğlu da "Memleketimiz ve doğamız adına güzel bir uygulamadır. Uygulamayı olumlu buluyor ve destekliyorum. En azından israf olamayacak, kimse fazladan poşet almayacaktır." dedi.
Poşetini yanında getiren Ali Yılmaz ise poşet uygulamasını beğenmediğini ve poşete ayrı bir ücret vermek istemediğini, bundan dolayı uygulamayı eleştirdi.
İLKHA