Gaziantep’te Tüyap Fuarcılık Grubu (TÜYAP) tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği ile Gaziantep Valiliği başta olmak üzere Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Sanayi Odası ve Ticaret Odasının da desteğiyle düzenlenen ‘Gaziantep Kitap Fuarı’ son gününde de büyük bir ilgi gördü.
2 Mayıs’ta başlayan ve bugün sona erecek olan ‘Gaziantep Kitap Fuarı’na 75 yayınevi ve 100 yazar katıldı. Gaziantep’te ilk kez düzenlenen kitap fuarı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan yayın evleri temsilcileri, fuara ilk günden itibaren yoğun bir ilginin olduğunu ve katılımın beklentilerinin çok üzerinde olduğunu söylediler.
İLKHA'ya konuşan yayınevleri sahipleri, Gaziantep’te ilk defa bir kitap fuarı düzenlenmesine rağmen fuara olan ilgiden memnun kaldıklarını belirttiler.
Gaziantep’te şimdiye kadar bir kitap fuarının olmamasının büyük eksiklik olarak gördüğünü belirten Hayat Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Bayrak, ilk fuar olmasına rağmen bekledikleri ilgiyi bulduklarını söyledi.
Gaziantep’in önemli bir kültür şehri olduğunu belirten Bayrak, “Kitap fuarının olmaması büyük bir eksiklikti. Gerçi daha önce küçük çaplı çalışmalar yapılmış ama ilk defa böyle üniversitenin içerisinde güzel bir mekânda yapılması hem yayıncıyı hem okuyucu ve hem de katılımcıları memnun etti. Emeği geçenleri tebrik ediyorum. İlk olmasına rağmen fuara güzel bir ilgi var. İlk defa bir fuara üniversite öğrencisinin ilgi gösterdiğini görüyorum. Çocukların da fuara ilgisi var. Her şey gayet güzel, inşallah böyle devam eder. Fuarların kitap okumaya da faydası oluyor. Çünkü fuar bünyesinde güzel etkinlikler oluyor. Buraya gelen yazarlar ile okuyucular arasında bir etkileşim meydana geliyor.” dedi.
Fuara olan ilginin güzel olduğunu, ancak fuarın halkın daha yoğunlukta olduğu çarşı merkezi gibi bir yerde olmasının daha faydalı olacağını belirten Diyanet Yayınevi Gaziantep Temsilcisi İzzet Dinçer de “Fuara olan ilgi güzel, baya bir yoğunluk ve hareketlilik var. Öğretmenler öğrencileri ile birlikte fuara gelip ziyaret ediyorlar. Fuarın duyuruları da güzel oldu. Yalnız fuarın iki katlı olması üst kata ziyaretçi çıkmasını olumsuz etkiledi. İkinci kata fazla uğrayan olmuyor. Aşağı kat daha yoğun geçiyor.” diye belirtti.
Dinçer, “Fuar çarşı merkezde olsaydı ilgi daha iyi olurdu. Daha çok insanımız fuarı ziyaret etme imkânı bulurdu. Gelecek sene inşallah çarşı merkezde bir yer olur. Daha iyi verim alınır ve daha çok kişiye ulaşılır. Fuar için daha büyük alanlar gerekiyor. Daha çok yazar etkinliklerinin düzenlenmesi gerekiyor. Ayrıca Türkiye geneli söylüyorum. Fuarların birbirine de çakışmaması lazım. Bu fuarda bütün yayıncılarda bu durumdan şikâyetçi oldular.” ifadelerini kullandı.
Gaziantep’in böyle bir ihtiyacı olduğunu ifade eden Semerkand Yayınevinden Hüseyin Ünlü ise “Fuar bugün sakindi ama yine de güzeldi. Gaziantep böyle bir fuara aç ve bekliyordu. Gaziantep’e kitap fuarının gelmesi gerekiyordu. Fuarın üniversitede olması da öğrencilerin ilgisini çekti. Normalde fuarlar Ortadoğu Fuar Merkezinde yapılıyordu. Orası biraz şehre uzak ve ulaşım sıkıntısı yaşanıyor. Fuarın ilk olması ve böyle bir yerde olması güzel.” dedi.
Fuarı gezen katılımcılar da fuarın çok faydalı olduğunu ve bulmakta zorlandıkları kitapları elde etme imkânı bulduklarını belirttiler. 2 Mayıs Salı günü düzenlenen törenle açılan fuar, bugün sona eriyor.
İLKHA