Gaziantep Ticaret İl Müdürlüğü, Gaziantep Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen “Ahilik Haftası” etkinlikleri Gaziantep Valiliği himayesinde yerel kurum ve kuruluşların işbirliği içinde düzenlendi.
Tarihi Almacı Pazarı'nda düzenlenen törende konuşan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Almacı Pazarı'nın birçok usta ve esnafa ev sahipliği yaptığını ve yapmaya devam ettiğini söyledi.
Konuşmasına “Ahilik Haftası”nı kutlayarak başlayan Vali Yerlikaya, “813 yıl önce Ahilik sistemini kuran Ahi Evran hazretlerinin mekânı cennet olsun. Onun yolunda giden ve onun eğitim sürecinde ham iken pişen, gönül eri makamına erişen ve şu anda toprağın altında bulunan bütün esnaf ve tacirlerimizin de mekanları cennet, ruhları şad olsun.” dedi.
Ahiliğin birlik ve beraberlik anlamına geldiğinin altını çizen Yerlikaya, “Gaziantep kadim bir şehir ama kadim şehre kalpliğini veren ve kalbi olan bir mekandayız. Yani Almacı Pazarı’ndayız. Bizim şehrimize yüzyıllardan beridir hizmet veren, yaşamı kolaylaştıran, güzelleştiren esnaf ve tacirlerimiz yani hizmet sektörümüzün kalbi pazarda ve bu mekandadır. Ahi Evran, uzun yıllar Orta Asya’da göç ederek gelen ecdadımız öyle bir vatan buldu ki üç tarafı denizlerle çevrilidir. Limanlarımız ise tüm dünyadaki kıtaları ticarete ulaştıran bir zenginliğe sahiptir. Anadolu bize sonsuza, kıyamete kadar Allah'ın izniyle vatan oldu. Böyle bir vatanda 813 yıllık referansı, istikameti İslam olan tacir Ahi Evran hazretleri gösterdi. Onun yol arkadaşları gösterdi. Önce nefislerinde yaşadılar. Yani bunu etraflarına gösterdiler. Yaratılış gayesi nefsinde, vücut ikliminde tamamlamış olmak, bunu kendi vücut ikliminde, ailesinde ve sosyal çevresinde ama her şeyden önce de bütün bunları sağlayabilmek için helal lokma, doğru dil, doğru davranış, bunlarda istikrardır. İşte Ahi Evran'lık, onun öğretisi tam anlamıyla budur.” diye konuştu.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de “Ahi nedir, ahilik nedir?’ diye sorunca yine o kadar güzel mesajlar verildi ki; ‘eli açık, sofrası açık, kalbi açık olacak’ diyor. Bir yapacakları var, bir de dikkat etmesi gerekenler var. ‘Diline, eline ve beline hakim olacak’ diyor. Eğer ki bunlar bugün yapılsa bugün yaşadığımız sorunların hiçbiri kalmayacaktır. Bu savaşlar, gözyaşları, göçler; kalbimizdeki fitne, fesat, dedikodu bunların hepsini ayaklarımızın altına almanın yolu ahilik felsefesini yaşatmaktır. İşte o yüzden bugün herhangi bir gün değil. Bugün bir medeniyetimizi, tarihimizi ve kültürümüzü hatırlama günüdür. Eğer bunu hatırlamazsak, yok sayarsak bir kuru dal, kuru yaprak rüzgârda nereye gideceği belli olmaz, savrulur gider. Ama biz büyük bir milletiz, savrulamayız.”ifadelerini kullandı.
Törende, Gaziantep Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu da kısa bir konuşma yaptı.
Yoğun ilgi gösterilen kutlamalarda, Gaziantep’te yılın usta ahisi seçilen marangoz Hilmi Büyüknacar’a, yılın kalfa ahisi seçilen kuyumcu Ender Doğan’a ve yılın ahi çırağı seçilen oto tamirci İhsan Şişman’a Vali Yerlikaya tarafından plaket verildi.
Vali Yerlikaya ve protokoldekilerin kaftan giydiği törende renkli görüntüler oluşurken vatandaşlara ahilik pilavı ikramı yapıldı. Törende ayrıca, Çeled Uşakları tiyatro ekibi ‘Ahilik Haftası'nı anlatan bir tiyatro gösterisi sergiledi.
İLKHA