Gaziantep'te küçük büyük herkes, bütün İslam âleminde olduğu gibi sabahın erken saatlerinde bayram namazı için camilere akın etti. Ramazan Bayramı namazı için sabahın erken saatlerinde camilere akın eden Gaziantepliler, Ulu Camii başta olmak üzere kentteki diğer camilerde bayram namazını kılarak, namaz sonrası bayramlaşıp, bayramın sevincini yaşadılar.
On bir ayın sultanı Ramazan ayının ardından Allah'ın Müslümanlara ikramı olan Ramazan Bayramı'nda Gaziantep'te camiler doldu taştı. Bayram namazı için vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren camilere akın etti.
Babalarıyla bayram namazına gelen çocuklar camilerde renkli görüntüler oluştururken, cami çıkışında büyükleriyle bayramlaştı. Müslümanlar bir taraftan Ramazan Bayramı'na girmenin sevincini yaşarken, bir yandan da rahmet ve bereket ayı olan Ramazan ayının sona ermesinin burukluğunu yaşadılar.
Bayram namazı için camilere akın eden vatandaşlar, dualar ederek bayram ile ilgili vaazı dinledi. Hep birlikte saf tutan vatandaşlar, daha sonra büyük bir coşkuyla bayram namazını eda etti.
Namazın ardından tekbirlerle minbere çıkan cami imamları, bayramların anlam ve önemini anlatan hutbeler verdi. Hutbenin ardından camiyi dolduran vatandaşlar, hep birlikte salavatlar ve tekbirler eşliğinde bayramlaştılar.
Teşrik tekbirleri ve bayram hutbesiyle tamamlanan namazın ardından vatandaşlar, cami çıkışında birbirleriyle musafahalaşarak bayramlaştılar.
Bayram namazı sonrası Ramazan Bayramı ile ilgili açıklamalarda bulunan Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, bayram günlerinin, ibadet, sevinç ve mutluluk günleri olduğunu söyledi.
Ramazan Bayramı'nın tüm İslam âleminin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine ve İslam coğrafyasında yaşanan sıkıntıların sona ermesine ve Müslümanlar arasında da vahdetin oluşmasına vesile olmasını dileyen Çelik, bayramın, bayram bilinci ve şuuruyla yaşanması gerektiğini belirtti.
“Bayramlar peygamber armağanıdır”
Çelik, “Rabbimize sonsuz kere hamdolsun. Bizi rahmet, mağfiret, kardeşlik, birlik, beraberlik, dirlik ve tüm ibadetlerin havuzu olan bir ayı daha yani bir Ramazan ayını yaşattı, bu ayın mükâfatı olarak da bayrama ulaştırdı. Bayramlarımız mübarek olsun. Cenabı hak bayramlarımızı bayram bilinci ve şuuru içerisinde yapmayı, onlara sahip çıkmayı nasip etsin. Bayramlar peygamber armağanıdır. Selasıyla, namazıyla, niyazıyla, tebrikleşmesiyle bu değerimize bizim sahip çıkmamız lazım. Bizim toplumumuz da bayramlarına sahip çıkıyor. Camilerimiz, ibadethanelerimiz Allah’a hamd olsun bayram günü dolup taşıyor. İnsanlar buradan aldıkları maneviyat ile evlerine, sokaklarına dönüyorlar. Bayramı bayram bilinci ve şuurunda yaşamaya gayret ediyorlar.” dedi.
“Bayram günleri ibadet günüdür”
Bayram günlerinin, ibadet, sevinç ve mutluluk günleri olduğunu söyleyen Çelik, “Bayramlar sizinde bildiğiniz gibi gerçekten sevinme günüdür, sevindirme günüdür. Bugün sevinç göstermek, sevinmek, sevindirmek güler yüz ile kucaklaşmak İslam’ın vazgeçilmez sembollerindendir. Bayramlar bağış günüdür, barış günüdür. Bayramlar kardeşliğimizi fark etme, kucaklaşma günüdür. Gerçekten bayramlarımız camilerden başlar. Biz aynı zamanda ölülerimizle beraber bayram yapan bir milletiz ve hamdolsun camilerden sonra mezarlıklara gidilir, o diyarın sakinlerinin de bayramları kutlanır, Fatiha'lar bağışlanır. Bayram günleri ikram günleridir. Biz biliyoruz ki çok şükür bayram bizde hazırlığı, ikramı ve ziyaretleri ile bir kültür olarak kutlanmaktadır. Bayram dua günüdür. Bayram günleri ibadet günüdür. Aynı zamanda bugünün İbadeti de hem dualaşmak hem selamlaşmak hem tebrikleşmek hem kucaklaşmaktır hem de ziyaretleşmektir. Bayram günlerimiz ‘Sıla-i rahim’ dediğimiz toplumun çekirdeği olan ailelerin, uzaktan yakından bir araya geldiği günlerdir. Bu günlere sahip çıkmamız lazım ve bu günleri yaşatmamız lazım. Bu günleri sevinciyle, heyecanıyla, kucaklaşmasıyla, tebrikleşmesiyle ve farklılığı ile gelecek nesillere aktarmamız lazım. Rabbim tekrarına kavuştursun.” ifadelerini kullandı.
İLKHA