Gaziantep’te İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu ile Kadın ve Aile Gençlik Merkezi (KAGEM) tarafından “Çocuk İstismarı ve İhmali” konulu bir panel düzenlendi. Panelde çocukların istismar ve ihmal edilmeleri sonucu ruhsal ve fiziksel olarak yaşadıkları sorunlar ele alındı.
Gaziantep İl Müftülüğü Vaizi Fazilet Kılıç’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelde Prof. Dr. Aysun Baransel Isır ve Pedagoji Derneği Başkanı Psikolog Uzman Pedagog Mehmet Teber birer sunum yaptı.
Panelde bir konuşma yapan Müftü Ahmet Çelik, son zamanlarda yaşanan çocuk istismarlarının güven duygusunu zedelediğine dikkat çekti.
Kur’an-ı Kerim'in tamamen insanları ıslah etmek için indirildiğini belirten Çelik, “Bunun için bir suçun önlenmesinde sadece rakamlara odaklanmak doğru değildir. Bu biraz daha çok hırçın bir bakıştır. Son zamanlarda aileleri rahatsız edecek çocuklarımızın geleceğini güvenle düşünmemiz gerekiyor. Çünkü güven duygumuz zedelenmiştir. Bundan dolayı da daha çok sadece şiddete yönelik tedbirler üzerinde duruyoruz. Aslında şu programın bizim tarafımızdan yapılması ve sizlerle paylaşılması bu toplumun ve medeniyetin diğer ıslah edici dinamiklerini nasıl devreye sokabilmemiz içindir.”dedi.
Çocuk istismarı ve ihmalinin önlenmesi için bazı yapılan çalışmalar olduğunu belirten Çelik, bu konuda toplumun diğer dinamiklerinin de harekete geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Çelik’in konuşmasının ardından panele geçildi. Panelin ilk sunumunu yapan Prof. Dr. Aysun Baransel Isır, dünyada her bir dakikada yaklaşık 500-600 çocuğun aile şiddetine maruz kaldığını, her bir saatte de 6 çocuğun öldürüldüğüne dikkat çekti.
Çocuk istismarının tanınması ve türleri konusunda açıklamalar yapan Isır, ailelerin eğitilmesi yanında çocukla çalışan uzmanların farkındalıklarının da artırılmasına ve bu konuda da tıp sosyal hizmetler ve hukukun birlikte, bütüncül olarak çocuğu ele almasının gerekliliğini vurguladı.
Pedagoji Derneği Başkanı Psikolog Uzman Pedagog Mehmet Teber de, “Cinsel istismar ve sonraki yaşama etkileri” konulu yaptığı sunumunda, cinsel istismarın kapsamı, göstergeleri, etkileri ve çözümüne değindi.
Panel, katılımcılardan gelen sorular cevaplandırılarak sona erdi.
“Çocuk istismarı, ihmali günümüzün kanayan yarası”
Müftülükle ortaklaşa düzenledikleri programlarla ile ilgili İLKHA muhabirine bilgi veren Kadın ve Aile Gençlik Merkezi (KAGEM) Proje Uzmanı Ferrah Aksoy, DİB tarafından 4-6 yaş grubundaki çocuklara yönelik Kur'an kursu eğitimi verildiğini, bu kurslarda görev yapan eğitmenlerin de bu yaş grubundaki çocuklarla muhatap oldukları için onlara destek vermek amacıyla böyle bir program düzenlediklerini söyledi.
Çocuk istismarı ve ihmalinin günümüzün kanayan yarası olduğunu vurgulayan Aksoy, şöyle konuştu:
“Biliyorsunuz müftülükler olarak 4-6 yaş grubuna önem veriyor. Bu konuda biz biraz öğretmenlerimizi bilgilendirmek istedik. Bir çocuğa din eğitimi nasıl verilir, çocuklarımıza din Allah ve peygamber sevgisi nasıl aşılanır?’ Bu konuda doğru bildiğimiz yanlışlar vardı. Özellikle de bu yanlışların üzerine duruldu. Doğru bildiğimiz yanlışlar, bunun yanında yapmamız gereken olgular anlatıldı. Biz bunu önemsiyoruz. Çünkü 4-6 yaş çocuğun kimliğinin şekillendiği bir yaştır. Son zamanlarda diyanetin 4-6 yaş grubu arası eğitimleri ve hocalarımızın da talepleri doğrultusunda böyle bir eğitim yapmayı düşündük. Konumuz çocuk istismarı ve ihmaliydi. Mehmet Görmez Hocamız ‘eğer çağın kıyameti yakınsa bunun sebebi de çocuk istismardır’ diye bir kelime kullanmıştı, bu beni çok etkilemişti. Gerçekten günümüz dünyasında çocuk istismarı, ihmali bu istismarı sadece cinsiyet olarak düşünmemek lazım. Küçük yaşta çalıştırılan, şiddete maruz kalan, savaş sırasında ihmale uğrayan ve yetim çocuklar bunların tamamını içine alan bir proje düşünürsek burada bizim de yapmamız gereken şeylerin olduğunu düşündük. Gerçekten de çocuk istismarı, ihmali günümüzün kanayan yarası. Bu noktada imamlarımız, Kur’an kursu öğreticileri daha çok insana ulaşıyor. Biz de bu anlamda onlara destek vermek mahiyetinde böyle bir program düzenledik.”
İLKHA