Vali Davut Gül başkanlığında gerçekleştirilen İl Pandemi Kurulu Toplantısı'nda, 10 ve üzeri çalışanı bulunan bütün işletmelerin yemekhane girişlerine el yıkama lavabosu konulması kararlaştırıldı.
Yemekhanelerdeki masaların iki kişilik veya dört kişilik olması, aralarında cam bölme bulunması, dört kişilik olanlarda çapraz oturma düzenine geçilmesi şeklinde uygulama getirildi.
Yemekhanelerdeki masalarda numara sisteminin oluşturulması ve çalışanın her zaman aynı numaralı masaya oturması kararlaştırıldı. Yemek yeme saatlerinde grupların vardiya değişiminde 15 dakikalık ara ile ortamın havalandırılmasının sağlanması istendi.
Mescitlerde tek kullanımlık seccadenin bulundurularak kullan-at sisteminin uygulanması uygun görüldü.
Kamu-özel-üniversite iş birliğinde sağlık alt komisyonunun oluşturulması, sivil toplum kuruluşlarına Covid-19 tedbirleri kapsamında eğitim verilerek vatandaşları konuyla ilgili bilgilendirme yapmaları kararlaştırıldı.
Öte yandan, Gaziantep Valiliği, Covid-19 mücadele kapsamında "market içi yoğunluk tespit sistemi" uygulanmasının hayata geçirileceğini bildirdi.
Valilik tarafından yapılan açıklamada, Vali Gül başkanlığında bir araya gelen İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, olağanüstü toplanarak, gündemindeki konuları ele aldığı belirtildi.
Sosyal izolasyonun sağlanması ve içeride kalabalık oluşmasını engellemek için "market içi yoğunluk tespit sistemi"nin uygulama kararının alındığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Marketlerde müşterilerin giriş ve çıkışları için kullandıkları iki ayrı kapısı olanlarda uygulanacaktır. Ayrıca müşteri giriş ve çıkış kapısı aynı olan ancak 250 metrekare ve üzeri alana sahip olan marketlerde de müşteri giriş ve çıkış kapıları ayrılarak sistem kurulacaktır. Market içi yoğunluk tespit sistemi iş yerinde çalışan personel ve müşteri dahil 10 metrekare 1 kişi olacak şekilde ayarlanacaktır. Müşteri giriş kapısına, market içerisindeki doluluk oranını anlık olarak gösteren dijital gösterge temin edilecektir. Sistem, market içi doluluk oranı yüzde 100'e ulaştığı anda müşteri giriş kapısının otomatik olarak kapalı hale getirilmesine ve bu durumun market içi ve dışına anons edilerek müşterilere bildirilmesine sahip olmalıdır.”
Kurulacak sistemin, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün tebliğinden itibaren en geç bir ay içerisinde uygulamaya geçileceği bildirildi.
İLKHA