Gaziantep’te küçükbaş hayvan ölümlerinin önüne geçmek amacıyla “Kuzular ölmesin çiftçinin yüzü solmasın” sloganıyla köylerde aşı kampanyası başlatıldı. Kampanya kapsamında Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından küçükbaş hayvanlara Çelertme (Enterotoksemi) aşısı yapıldı.
Kent genelindeki köylerde yapılacak aşı çalışmalarının ilki Şahinbey ilçesi Sarıt Mahallesi’nde (köy) 250 bin küçükbaş hayvana ikişer kez aşı yapılarak başlatıldı. Sarıt Mahallesi’ndeki aşı programına katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, hayvan ölümlerinin önüne geçmek istediklerini söyledi.
Şahin, “İnsanoğlu sanayileşme şehirleşme ve bu güzel ortamı az bozduğu zaman, toprağı kirlettiği zaman ve havayı bozduğu zaman bu insanoğlunun kendi sağlığını bozmasına ve daha fazla hastalıkla mücadeleyi beraberinde getiriyor. O yüzden de bize düşen bu ekosisteme çok hassas davranmalıyız. Özellikle biz yöneticiler bu konuda yaptığımız bütün projelerde çok dikkatli olmamız gerekiyor.” dedi.
Her canlının kendileri için kıymetli olduğunu belirten Şahin, “Küçücük bir koyunumuz, keçimiz, arımız, karıncamız her canlı bu evrenin bir parçasıdır yine insanoğlu rahat ve huzur yaşasın diye yaratılmıştır, her birinin önemli bir görevi vardır. Biz de belediye olarak göreve geldiğimiz günden itibaren hiçbir insanımızı hiçbir insandan, köylüyü şehirliden, hiçbir köylüyü kendi içinde, çiftçimizi esnaftan, işçiyi işverenden ayırt etmeden iki milyon kardeşimiz nerede doğarsa doğsun annesi ve babası kim olursa olsun işçi, çiftçi, kadın, erkek, engelli, engelsiz genç ve çocuk herkes eşref-i mahlukat olarak doğan herkesin yaşam hakkı en temel hakkıdır.” ifadelerini kullandı.
Hayvan ölümlerinin önüne geçilmesi gerektiğini belirten Şahin, “Yaşam hakkı nasıl insanoğlu için varsa bu küçücük hayvanlar, her canlı için de vardır. Yaşam hakkını koruyabilmemiz için nasıl biz hastalıkla mücadele ediyorsak, koruyucu ve önleyici tedbirler alıyorsak anneler ölmesin diye de birçok çalışma yapıyorsak, şehir merkezinde gebe okulu açıyorsak, çocuklarımız ölmesin diye birçok sağlık hizmeti yapıyorsak bu küçük hayvanlarda bir candır. Bugün bu küçücük aşılamayla en az 20 bin küçük canı kurtaracaksak, annesinden ayrılmayacaksak önemli olan budur.” şeklinde konuştu.
Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Haydar Demirezer ise, “Aslında biz sadece kuzuları kurtarmıyoruz. Onların bir sene sonra anne adayı olduğunu düşünürsek, çoğu büyüyerek ülke ve bölge ekonomisine katkısı olacak bir uygulamayı başlatmış oluyoruz. Belediyemizin de bize verdiği destek çok önemlidir. Çünkü bu bize ivme oluyor, bu bir ekip işidir. Gerçekten aşılar başladıktan sonra bizim işimiz çok zor. Çünkü sonuçta aşı canlı bir üründür. Bu aşıyı çok doğru uygulamanız gerekiyor. O canlı ürünü iyi muhafaza ederek faydalı olması için doğru uygulamanız gerekiyor. Tarım il müdürünün yedi ilçede yedi tane ilçe müdürü ile yaptığı işi biz birlik olarak tek başımıza yedi ilçede 500 bin doz aşılama yapacağız.” diye konuştu.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz da, Türkiye’nin küçükbaş hayvan yetiştiren bir ülke olduğunu, Türkiye genelinde 12 milyon büyükbaş, 44 milyon da küçükbaş hayvanın bulunduğu bilgisini verdi.
Konuşmaların ardından kuzulara aşı yapıldı. Şahin de, bir yavru kuzuyu kucağına alarak sevip ve ona aşı yaptırdı.
İLKHA