Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, düzenlediği basın toplantısında, gastronominin Gaziantep'in en önemli hazinelerinden biri olduğunu söyleyerek, bu kapsamda kuraklıktan etkilenen 4 bin çiftçiye, 2 bin ton sertifikalı buğday ve arpa tohumu dağıtılacağını belirtti.
Gaziantep'in gastronomi şehri noktasında dünyanın 8’inci mutfağı olma hedefini koyduğunu ve çiftçiyi rahatlatmadan gastronomi şehri olunamayacağına dikkat çeken Şahin, “Çiftçi rahat olmazsa, toprak suyla buluşmazsa, çiftçi bunu ekmezse, ana rahat olmazsa, baba gerekli desteği vermezse biz buradan nasıl büyüyeceğiz? Çiftçiyi rahatlatmazsam ben nasıl gastronomi şehri olacağım?” dedi.
Çiftçinin rahat olmak zorunda olduğunu belirten Şahin, “En büyük dezavantajımız ise su. Üç tarafımız denizlerle çevrili ama tatlı suda yüzde 1'deyiz. Bu şehrin en büyük yönetilmesi gereken meselesi su. Su hayattır. Ama şehirde su yok. Suyu 120 kilometre uzaktan Kahramanmaraş’tan ve Göksun'dan getiriyoruz. Bu da sürdürülebilir bir büyüme değil. Toplam bütçemin yüzde 26'sıyla elektrik parası ödüyorum. Yıllık 100 milyon lira su getirmek için para ödüyorum. Bunu ödemezsem size 10 tane kavşak yapacağım. Düzbağ Barajını yüksek Planlama Kurulundan geçirdik. İhale aşamasına geldi. 1 yıl sonra 100 kilometreden suyu cazibeyle şehre akıttığımızda 100 milyon lira cebimize koyacağız ve size hizmet olarak geri gelecek. Bunu yapmamız için birbirimize destek olmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Şehrin insanın, insanınsa şehrin aynası olduğunun altını çizen Şahin, çiftçilere verdikleri desteklerle sevgi tohumları ektiklerini kaydetti.
Çiftçinin rahatlamasıyla esnafın da rahatladığını ifade eden Şahin, "Esnaf rahatlarsa sanayi rahatlıyor. Dolayısıyla ben çarka bir damla su koyuyorum. Zor zamanda, zor sınavlardan geçenler başarılı olur. Kolayı herkes yapar. Biz zorun adamıyız. Zoru da birlikte kolaylaştıracağız.” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz da, 2014-2016 yılları arasında belediyenin tarıma yaptığı yatırımları sunum eşliğinde anlattı.
Yılmaz, Gaziantep'te toplam 370 bin hektar tarım arazisi bulunduğunu, yıllık yağış miktarının ise metrekareye 550 milimetre olduğunu belirterek, bu oranın dünya ve Türkiye ortalamasının altında olduğunu aktardı.
Gaziantep'e düşen yağışın yeterli olmadığını da anlatan Yılmaz, son 10 yıllık mevsimlik yağışlara bakıldığında 2008, 2014 ve 2016 yıllarında gerçekleşen yağışların 300 milimetre dolayında kaldığını, bu yıl ise yaklaşık 280 milimetre ile son 25 yılın en düşük yağışının gerçekleştiğini söyledi.
Son 10 yılda 3 kez kuraklık yaşandığına işaret eden Yılmaz, “2015-2016 üretim sezonunda çok ciddi bir kuraklık yaşanmış ve sulanan alanlar dışında maalesef hububat ve bakliyat üretimi de yapılamamıştır. Antep fıstığı ve zeytin üretiminde miktar ve kalitede düşüş olmuştur. Kuraklıktan hayvancılık sektörü de olumsuz etkilenmiştir. Yağışın azlığına bağlı olarak meralarda yeterli ot yetişmemiş ve meraya dayalı hayvancılık ciddi manada etkilenmiştir. İlimizde bulunan un, makarna ve bulgur fabrikaları da daha uzak yerlerden buğday almak zorunda kalarak daha fazla nakliye ücreti ödemişlerdir. Büyükşehir Belediyemizce kuraklıktan etkilenen çiftçilerimizi desteklemek ve onları üretimi teşvik etmek ve tarım sektörüne can suyu vermek amacıyla çiftçilerimize sertifikalı tohumluk desteği yapılması kararı alınmıştır. Geçen yıl bin 585 ton dağıtmıştık. Bu yıl 2 bin ton sertifikalı buğday ve arpa tohumluğu 4 bin çifçimize yüzde 50 çiftçi katkısıyla dağıtılacaktır.” diye konuştu.
Yılmaz, tohumluk dağıtımının 3 milyon 200 bin liraya mal olacağını, bunun 1 milyon 600 bin lirasının Büyükşehir Belediyesince karşılanacağını dile getirerek, dağıtılacak tohumlarla yaklaşık 90-100 bin dekar arazinin ekileceğini ve normal üretim koşullarında 50 bin ton dolayında üretim gerçekleşeceğini bildirdi.
İLKHA