Gaziantep’te kış yemeklerinin olmazsa olmazı kurutulmuş sebze sezonu başlarken içlerinin oyulması ile temizlendikten sonra iplere dizilerek hazırlanan ve tahta iskeleler üzerinde de sıcak havada 2 hafta kurumaya bırakılıp tüketime hazır hale getirilen biber, patlıcan ve kabak, yurt içine ve dışına satılıyor.
Türkiye'nin birçok yöresine kurutulmuş biber, kabak ve patlıcan sevkiyatının yapıldığı kentte, evlerin kapı önlerinde ya da bahçelerinde biber, kabak ve patlıcanlar, kurutmalık yapılmak üzere hazırlanıyor.
Gastronomi şehri Gaziantep’te kış için yazın hazırlanan kurutmalık sebzeler, son yıllarda önemli bir gelirin elde edildiği sektöre dönüştü. Kış yemekleri ve bayram gibi özel günlerin vazgeçilmezi olan kurutmalık sebze sezonunun başlamasıyla kentteki dağ yamaçları da kırmızıya büründü.
Son yıllarda Türkiye genelinde çok yoğun bir rağbet gören ve aynı zamanda Avrupa ülkelerine de ihraç edilen kurutmalık sebze üretiminin Gaziantep’te önemli bir sektör haline gelmesi yüzleri güldürüyor.
Kış aylarında tüketilmek için bin bir zahmetle hazırlanan ve kentin en önemli mutfak kültürü arasında yer alan ve aynı zamanda önemli bir gelir kaynağı da olan kurutmalık sebze sezonunun başlamasıyla üreticilerin yoğun mesai dönemi başladı.
Türkiye genelindeki kurutmalıkların büyük bölümünün üretildiği Gaziantep'te işçiler, 40 dereceyi aşan sıcaklıkta kurutmalık biber, patlıcan, kabak ve acurları hazırlamak için yoğun bir çaba sarf ediyor.
Kurutmalık bahçelerinde çalışan işçiler, tohumları temizlenip yıkanan sebzeleri dizilen iplerde güneşte kurutmaya bırakıyor. Boş arazilerde güneşte sebzesine ve hava sıcaklığına göre 7 gün ile iki hafta arasında değişen sürede kuruyan sebzeler, kuruduktan sonra ise toplanıp paketleniyor. Daha sonra toplanarak depolara kaldırılan sebzeler, ardından talebe göre yurt içi veya yurt dışına gönderiliyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Eğitim Şube Müdürü Yusuf Yılmaz, kurutmalık sezonunun iki haftadır başladığını söyledi.
Gaziantep mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan kurutmalık sebze sezonun başladığını belirten Yılmaz, temmuz ayı ile başlayan sezonun yaklaşık 4 ay sürdüğünü bildirdi.
“Eylül ayının sonlarına kadar kurutmalık sezonu devam ediyor”
Yılmaz, Türkiye’nin kurutmalık sebze ihtiyacının önemli bir kısmının Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinden karşılandığını belirterek, “Oğuzeli ilçemizde yaklaşık iki haftadır kurutmalık sezonu başladı, bayramda da bu süreç devam etti. Çünkü tarım ve kurutmalık ürünler bayramı beklemez, tarımda bayram olmaz. Şu anda bütün üreticilerimiz kurutmalık ürünlerini hazırlamaya devam ediyor. Eylül ayının sonlarına kadar kurutmalık sezonu devam ediyor.” dedi.
Kurutmalık ürünlerin Oğuzeli ilçesinde halkın önemli bir kısmının geçim kaynağı olduğunu ifade eden Yılmaz, ilçede üretilen kurutmalık ürünlerin yurt içine ve dışına ihraç edildiğini belirtti.
Kurutmalık ürünlerin hazırlanmasında sezon boyunca Suriyeli sığınmacıların da çalıştığını ifade eden Yılmaz, kurutmalık sezonu boyunca kentte yaklaşık 200 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti.
Kentin önemli lezzetlerinden kurutmalıkların sofraları taçlandırmasını sağlayan işçilerin 40 dereceyi aşan sıcak havada ekmek parası kazanmaya çalıştığını belirten Yılmaz, “Burada nem olamamasından dolayı kurutmalıklarımızın lezzetli ve güzel olmasını sağlıyor. Dolmalık biber, patlıcan, bamya ve kabak kurutmalıklarını Oğuzeli ilçesinde hazırlıyoruz.” şeklinde konuştu.
“Kurutmalıklar kış için hazırlanır”
Kurutmalık ürünlerin biber, patlıcan, kabak, acir ve domatesten oluştuğunu bildiren Yılmaz, “Oğuzeli ilçemizde yetişen tüm ürünlerin kurutmalığı yapılmaktadır. Kurutmalıklar kış için hazırlanır. Yazın yetişen ürünleri kışın doğal haliyle tüketmek, Türkiye genelinde dolma yemeği yapmak için hazırlanır. Dolma tüketimi son yıllarda arttığı için Oğuzeli ilçesinde kurutmalık ürünlerimizi hazırlıyoruz. Yaz mevsiminde yetişen aroması güzel sebzelerimizi kurutup kışın tüketiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Kurutmalık en iyi Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde yapılmaktadır”
Gaziantep’te güneşten, topraktan ve tarihten gelen bir lezzet olduğunu ifade eden Yılmaz, “Bizim bu bölgenin güneşinin daha etkili olduğu araştırmalar sonucunda da ortaya çıkmıştır. Kurutmalık ürünler en iyi bu bölgede yetişmektedir. İklimsel koşulların bu bölgede daha etkili olduğu görülmüştür. Bu bölgenin nem oranının düşük olması ürünlerin erken kurumasını sağlamaktadır. Diğer illerimizde de kurutmalık yapılan iller var ama nem oranından dolayı kuruma süresi uzayınca kalite bozuluyor. O yüzden kurutmalık en iyi Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde yapılmaktadır.” diye konuştu.
Kurutmalık sebze sektörünün Gaziantep'in temel geçim kaynaklarından biri olduğunu belirten Yılmaz, kurutmalığın anavatanının Oğuzeli olduğunu bildirdi.