Gaziantep’te ilan edilen “riskli alan”larda toplam 34 mahalle ve 414,27 hektar alan içerisinde 18 bin 707 adet bina bulunurken, bu binalarda yaklaşık 150 bin kişi yaşıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentte “riskli alan” edilen ve kentsel dönüşüm çalışmalarının tamamlandığı birkaç mahallenin dışındaki bazı mahallelerdeki çalışmalar devam ediyor. Kentte birçok mahallede de yıllardır devam eden çalışmaların tamamlanmaması ise mahalle sakinlerinin mağdur olmasına neden oluyor.
Kentsel dönüşüm yapılması beklenen Şehitkamil ilçesindeki Göllüce Mahallesi de “Kentsel Dönüşüm Uygulamaları ve Yapı Denetim Kanunu”nun 5393 Sayılı kanun uygulaması kapsamında yer alıyor.
Evlerin oldukça eski ve birçok evin duvarlarında çatlakların mevcut olduğu çarpık yapılaşmanın en üst düzeyde olduğu İpekyolu üzerinde bulunan Göllüce Mahallesi’nin sakinleri de mahallelerinde bir an kentsel dönüşüm çalışmalarının başlatılmasını istiyor.
Evlerin çoğunun yıkık dökük bir şekilde tehlike saçtığı mahallede kentsel dönüşüm isteyen mahalle sakinleri, korku içerisinde riskli evlerinde kaldıklarından yakınarak, evleri başlarına yıkılmadan önlem alınmasını istiyor.
Plansız ve çarpık yapılaşma nedeniyle sokakları çok dar ve bazı sokaklara ise araçların bile giremediği mahallede ikamet eden vatandaşlar, olası bir depremde yıkılması muhtemel yıkık ve riskli olan çürük evlerde yaşadıklarına dikkat çekerek, mahallelerinde acilen kentsel dönüşüm istediklerini ifade ettiler.
Yıllardır mahallelerinde “Kentsel Dönüşüm Projesi”nin bir türlü başlamamasından yakınan mahalle sakinleri, bu durumun kendilerini üzdüğünü kaydettiler.
Göllüce Mahallesi Muhtarı İbrahim Olcay, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallelerinin çok plansız yapıldığı için çarpık yapılaşmaya sahip bir mahalle olduğunu söyledi.
Mahallelerindeki birçok evin eski olduğundan dolayı harabeye döndüğünü ve bu evlerin büyük bir risk oluşturduğunu belirten Olcay, ipek yolu üzerinde bulunan mahallelerin böylesi bir durumda olmasının Gaziantep'e yakışmadığını ifaden etti.
“Mahallemizdeki evlerin birçoğunun yıkılması an meselesidir”
Mahallelerinin çok eski bir mahalle olduğunu belirten Olcay, “Mahallemizde kentsel dönüşüm olursa iyi olur. Çünkü mahallemizde dikey olarak araçların çıkması mümkün değil. Araçların çıkabildiği sadece iki sokağımız var. Mahallemizde 80 sokak var. Birçok mahallemiz yokuşludur. Mahallemiz dağın üzerine kurulduğunda dolayı alt kayalık ve üzerine ev yapmışlar. Allah korusun deprem olduğunda evlerin hepsi sabun gibi kayar düşer. Evlerin hepsi gelişi güzel yapılmış evler. Mahalle sakinleri de kentsel dönüşüm istiyor. Mahalle sakinleri daha rahat, temiz ve daha güzel şartlarda oturmak istiyorlar. Mahallemiz için kentsel dönüşüm istiyoruz. Gaziantep deprem açısında tehlikeli bir bölgedir. Yeni yapılacak evlerde belki can güvenliğimiz olur. Çünkü mahallemizdeki evlerin birçoğunun yıkılması an meselesidir.” dedi.
“Mahallemizin bu şekilde olması bizi üzüyor”
Plansız ve çarpık yapılaşma nedeniyle mahallelerinin çirkin bir görüntüye sahip olduğunu ifade eden Olcay, Mahallemiz ‘protokol yolu’ dediğimiz havaalanı yolu üzerindedir. Kentin giriş ve çıkışında yer almaktadır. Evlerimiz bir planlamaya göre yapılmadığı için şehir açısından kötü bir görünüm veriyor. Bu evlerin bina olması şehrin görünümü açısından da çok güzel olur. 2 yıl önce Büyükşehir Belediyesi evlerin dış kısmını boyadı. Biraz görünüm açısından güzel oldu ama yine de istenen görünüm olmadı. Mahallemizin bu şekilde olması hoş bir görüntü olmuyor. İlk defa Gaziantep’e gelenler ‘Gaziantep bu mu?’ diye soruyorlar.” ifadelerini kullandı.
“İzmir depremi gibi bir deprem olsa kırsal mahallelerin yüzde 90’ı yıkılır”
Mahalle sakinlerinden Bozan Kıran da mahallelerinin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasına rağmen her hangi bir çalışmanın başlatılmamasından yakınarak, şunları söyledi:
“Aslında bütün hata temelden başlıyor. Mahallemizin bugünkü durumu gelip geçen tüm belediyelerin suçudur. İmar olmadan su, elektrik ve doğalgaz veriyorlar. Bu şekilde olursa ne olacak? Evler depreme dayanıklı mı değil mi bunlar araştırılmıyor. Yıllardan beri her hangi bir rapor istenmeden evlerin yapılmasına müsaade ettiler. Bu durumda eski ve yeni bütün belediyeler suçludur. Maalesef her şeyin temeli bozuk. İmar barışı çıkardılar, acaba hangi evimiz depreme dayanıklıdır? Rast gele 4 katlı eve imar barışı verildi. Bu evler acaba depreme dayanıklı mıdır? 50 yıldır bu mahallede ikamet ediyorum. Evlerin temeli sağlam mı değil mi kimse bilmiyor. Allah korusun İzmir depremi gibi bir deprem olsa inanın kırsal mahallelerin yüzde 90’ı yıkılır.”
“Mahallemizde kentsel dönüşüm çalışmalarının başlatılmasını istiyoruz”
Mahallerinin deprem açısından riskli bir mahalle olduğunu belirten İbrahim Şahin, “Mahallemizdeki bazı evlerin altında halen küçük ve büyükbaş hayvan beslenmektedir. Halen mahallemizde hayvancılık yapılmaktadır. Bu sorunu dile getiriyoruz ama değişen bir durum yok. ‘Bu bölgeden hayvancılığı kaldırdık’ diyorlar. Ama halen mahallemizde 50 tane ahır vardır ve hayvan beslenmektedir. Bir an önce bu ahırların kalkmasını ve mahallemizde kentsel dönüşüm çalışmalarının başlatılmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Mahallelerinin kentsel dönüşüm kapsamına alındığından dolayı mahallelerine yeteri kadar bakımın da yapılmadığını ileri süren Ramazan Göçer de yetkililerin yaşadıkları sorunlara duyarsız kaldığını iddia etti.
“Sanki şehirde değil de köyde ikamet ediyoruz”
Göçer, “Sayın Fatma Şahin’e sesleniyorum; mahallemiz komple yıkılmalıdır. Çünkü evlerin birçoğu eski olduğu için sağlam değil. Yaklaşık 70 yıldır bu evler bu şekilde duruyor. Bu evler ya sağlamlaştırılmalıdır ya da mahallemizde kentsel dönüşüm yapılmalıdır. Mahallemiz kentsel dönüşüm kapsamında alındığı için bakımda yapılmıyor. Mahallemize bakım yapılması için tüm yetkililerle irtibata geçtik ama kimse sorunlarımızla ilgilenmiyor. Neden ilgilenmiyorlar bizde anlamadık? Mahallemizde bazı sokakların 50 yıldır asfaltlanmasını istiyoruz ama kimse bu talebimize cevap vermiyor. Mahallemizde kentsel dönüşüm çalışması yapılacağı söyleniyor ama yıkılacak mı yıkılmayacak mı bizde bilmiyoruz. Evlerimizin yıkılmasını istiyoruz. Bir an önce ne gerekiyorsa yapılsın. Çünkü bu evler eskidir. Bütün evlerde çatlaklık var. Evlerimizin hepsi harabe ve eskidir. Sanki şehirde değil de köyde ikamet ediyoruz. Gaziantep gelişmiş bir ildir ama maalesef şehre bakım yapılmıyor.”