Çin’de bölgesel olarak başlayan ve kısa süre içinde küresel bir salgın haline dönüşerek dünyayı etkisi altına alan Coronavirus kapsamında tedbir ve önlemler artırılırken, Türkiye’de enfeksiyonun yayılma ihtimalini ortadan kaldırmak amacıyla çalışmalar yapılıyor.
Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü Coronavirus salgını ile mücadele kapsamında, vatandaşların sosyal izalasyon kurallarına uymalarını sağlamak amacıyla şehir içi toplu taşıma araçlarında ayakta yolcu alımına izin verilmiyor.
İçişleri Bakanlığının Coronavirus ile mücadele kapsamında, toplu taşıma araçlarındaki yolcu sayısının yarıya indirilmesini ve araçlarda yolcuların güvenli mesafede oturmasına ilişkin genelgesinin ardından kentte trafik ve zabıta ekipleri denetim yaptı.
Şehir içi toplu taşıma araçlarının, araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul etmesini ve araç içindeki yolcuların ise oturma şeklinin temasını engelleyecek şekilde olmasını öngören genelgenin ardından dün denetim yapan ekipler, bugünde toplu taşıma araçlarını tek tek durdurarak yolcu sayılarını ve yolcuların güvenli mesafede oturup oturmadığını kontrol etti.
Denetlemede ekipler, sürücülere araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin üzerinde yolcu almamaları ve vatandaşları da ayakta yolculuk yapmamaları konusunda uyardı.
Toplu taşıma araçları dezenfekte ediliyor
Öte yandan Coronavirus kaynaklı salgın hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla da toplu taşıma araçlarında dezenfeksiyon çalışmaları devam ediyor.
Kentte şehir içinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşların daha hijyenik bir ortamda seyahat etmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen rutin temizlik çalışmaları aralıksız bir şekilde devam ederken, otobüsler, tramvaylar ve duraklar temizlenerek dezenfekte ediliyor.
Araç içi ilaçlamasında, insan sağlığına zarar vermeyen, Sağlık Bakanlığı ruhsatlı ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) onaylı ürünler kullanılıyor. Gün içinde şehir içi ulaşımda 180 bin civarında vatandaşa hizmet veren tramvay ve otobüslerin, görev sürelerinin dolmasıyla 6 saatlik yoğun bir çalışmayla temizliği gerçekleşiyor.
Araçların dış yıkamalarında, yan yüzeyler, burun kısımları ve körük bölgeleri dezenfekte ediliyor. İç temizliklerde camlar, sürücü kabinleri, tutamaklar, inme butonları, yolcu koltuk tutamakları, yerler, tavan, dış tavan ve dip köşe temizliği olmak üzere her nokta özel olarak araştırılıp seçilmiş kimyasal ve dezenfektanlarla titizlikle temizlenerek ilk günkü haline dönüştürülüyor.
İLKHA