Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz pazartesi günü düzenlediği Kabine Toplantısının ardından Coronavirus (Covid-19) önlemleri kapsamında toplu taşımada ayakta yolcu alınmasına izin verilmeyeceğini açıklamıştı.
İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine gönderilen yeni genelgeye göre, minibüs, dolmuş, halk otobüsü ve belediye otobüsleri gibi kent içi ulaşım araçlarına ayakta yolcu alınmayacak.
Şehir içi toplu taşıma araçlarında ayakta yolcu kısıtlamasının başlamasıyla nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerleşim yerlerinde ise, bu yasak sebebiyle sabah ve akşam saatlerinde duraklarda yoğunluk yaşanıyor.
Durağa gelen araçlarda yer olmadığı için toplu taşıma aracını kullanamayan vatandaşlar, kimi zaman saatlerce araç beklemek zorunda kalıyor.
Coronavirus tedbirleri kapsamında toplu taşıma araçlarına ayakta yolcu alma yasağının getirilmesini olumlu bulan vatandaşlar, sefer ve otobüs sayılarının yetersiz olmasından dolayı saatlerce duraklarda araç beklemek zorunda kaldıklarını, yetkililerin sefer ve otobüs sayılarını artırarak bu soruna çözüm bulmasını istiyor.
Herkesin özel aracının olmadığına dikkat çeken vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesinin otobüs sayısını ve seferlerini artırmasını istedi. Şehir içi toplu taşıma araçlarına ayakta yolcu kısıtlaması getirilmesini sağlık açısından olumlu bulduklarını belirten vatandaşlar, ancak önlemlerin de alınmasını talep ediyor.
Ayakta yolcu alınmayan toplu taşıma araçlarına binemeyen vatandaşlar mağdur olduklarını, yasaktan önce vatandaşın mağduriyetinin göz önüne alınması ve çözüm bulunduktan sonra yasakların hayata geçirilmesini istiyor.
"Otobüs sayısının artması lazım"
Özel aracı olmadığı için toplu taşıma aracı kullandığını, söz konusu uygulama ile birlikte toplu taşıma araçlarının kapasitesi dolduğu için durağa bile girmediğini ve işe gidip gelirken çok mağdur olduklarını belirten sağlık çalışanı Feride Altınbaş, "Ayakta yolcu kısıtlaması aslında olması gerekiyordu. Çünkü vaka ve hasta sayısının azalması lazım. Bundan dolayı bu yasak iyi oldu. Ama işçiler için tabi ki otobüs sayısının artması lazım. Bu konuya bir çözüm bulunması gerekiyor. Bu soruna bir çözüm bulunmalıdır. Bu yasak nereye kadar sürecek? İşe gidip gelirken durakta bekliyoruz, araçlar bizi almıyor. Geçtiğimiz gün saat 18.00'da işten çıktım, 18.30'da durakta oldum ve 20.00'a kadar otobüse binemedim. Bizim gibi mağdur olan çok kişi var. Bu soruna bir çözüm bulunması lazım." dedi.
"Mağduriyetin giderilmesi için sefer sayıları artırılmalı"
Sabah ve akşam saatlerinde duraklarda yoğunluk olduğunu belirten Hüseyin Şengül, "İşçilerin işe geç kalmaması için sefer sayılarının arttırılması lazım. Sefer sayıları arttırıldığında belki mağduriyetimizi kalkar. Yetkililerin bu soruna çare bulması lazım. Yarım saattir otobüs bekliyorum." ifadelerini kullandı.
Bu süreç bitinceye kadar otobüslerin kalabalık olmaması gerektiğini belirten Abid Bakır ise, "Sefer ve otobüs sayılarını artırsalar daha iyi olmaz mı? Sefer ve otobüs sayıları artarsa bizim için daha iyi olur. Toplu taşıma aracını kullanan kişinin saatinde gideceği yere ulaşması lazım. Kimi hastaneye kimi adliyeye ve farklı resmî kurumlarda olanlar var. Bundan dolayı özellikle otobüs sayısını arttırmaları lazım." şeklinde konuştu.
"Az sayıdaki sefer ve otobüs, vatandaşın ihtiyacına cevap veremiyor"
Toplu taşıma araçlarında ayakta yolcu alınmamasının güzel ve yerinde bir uygulama olduğunu ancak vatandaşların mağdur olmaması için ek seferlerin düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Mehmet Dağdeviren, şunları söyledi:
"Bu uygulamayı iyi buluyorum ama araç yetersiz geliyor, vatandaş perişan oluyor. Sefer ve otobüs sayılarını artırsalar iyi olur. Şu an ki sefer ve otobüs sayılarını yetersiz kalıyor. Otobüsler koltuk sayısına göre yolcu alıyor. Gaziantep'in yaklaşık 3 milyon nüfusu var, bu kadar az sayıdaki sefer ve otobüs, vatandaşın ihtiyacına cevap veremiyor. Bu soruna kısa sürede çare bulunması lazım."
İLKHA