Gaziantep’in ilk bakırcı ustaları arasında yer alan ve meslekte 40 yılı geride bırakan Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı ve bakır ustası Celal Açık, mesleğe olan ilginin her geçen gün daha da arttığını söyledi.
46 yıldır elindeki çelik kalemle bakıra şekil veren Açık, mesleğini severek icra ettiğini, bakırcılık mesleğinin çok ince işçilik gerektirdiğini belirtti.
Gelişen teknolojiyle birlikte kaybolmaya yüz tutan bakırcılık mesleğini yeniden canlandırdıklarını belirten Açık, bir zamanlar bakırcılığı ile meşhur Gaziantep’te bu mesleği canlandırmak için harekete geçtiklerini kaydetti.
Bakırcılık mesleğine 9 yaşında babasının yanında başladığını belirten Açık, “Ben bu mesleğe çocukluk yıllarımdan beri devam ediyorum. Bakırcılık çok eski ve Gaziantep’te önemli meslekler arasındadır. Bakırcılık insanlık tarihi kadar eski bir meslek dalıdır. Önceden herkes mutfak kaplarında bakırı tercih ederdi.” dedi.
Eskiden çırak bile bulmakta zorluk çekiyorduk
1980'li yılların ardından bakıra ilginin azaldığını, ancak son yıllarda mesleğe olan ilginin tekrar artığını ifade eden Açık, “Eskiden çırak bile bulmakta zorluk çekiyorduk. Çünkü bakıra artık talep neredeyse yok olmaya başlamış, insanlar bu meslekten geçimini sağlamakta güçlük çeker hale gelmişti. Biz oda ve bakır ustaları olarak yok olmaya başlayan mesleğimizi yeniden canlandırmak için harekete geçtik. Sanat eseri ürünlerimizi turistik amaçlı değerlendirmeye başladık. Bunun için de tanıtım çalışmalarına ağırlık verdik.” ifadelerini kullandı.
Yaptıkları yeni girişimler ile bakır işlemeciliğini gün yüzüne çıkardıklarını belirten Açık, Gaziantep’in yeniden bakırcılık mesleği ile öne çıkan bir şehir olacağına işaret ederek şöyle devam etti:
“Bakırcılığın tekrar yeniden hayata geçirilmesi ile gerek Gaziantep’te, gerekse de bölge halkının ekonomisine büyük katkı sağlaması ve bu sanatın gelecek nesillere aktarılmasını da hedefliyoruz. Biz bu mesleğin unutulmasını istemiyoruz. Yok olmaya başlayan mesleğimizi yeniden canlandırmak için harekete geçtik. Bakırcılık bir sanattır. Bu meslek yeniden canlanacak ve bakırcılık tekrar küllerinden doğacak.”
İLKHA