Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep'te de bu yıl etkili olan yağışlar, fıstık bahçelerine yaradı. Suya doyan Antep fıstığı ağaçlarında bu yıl "yok yılı" olmasına rağmen yüksek rekolte ve daha kaliteli ürün bekleniyor.
Gaziantep’in en önemli tarım ürünlerinin başında gelen ve son yıllarda ise endüstriyel bir ürün haline dönüşen Antep fıstığında yılın ilk hasadı yapıldı.
Suriye’nin sıfır noktasındaki Karkamış ilçesine bağlı Yeşerti Mahallesi’nde (köy) çiftçi İsmail Danabaş tarafından 30 dönümlük bahçede yetiştirilen Antep fıstığı, 2019 yılının ilk mahsul Antep fıstığı olarak kayıtlara geçti.
Normal hasat mevsiminden yaklaşık bir ay önce olgunlaşarak, doğal kırmızı rengine ve tadına kavuşan sezonun ilk Antep fıstığı için Gaziantep Ticaret Borsası’nda (GTB) ödül töreni düzenlendi. Törende, çiftçi Danabaş, yılın ilk Antep fıstığı üreticisi olarak tam cumhuriyet altınıyla ödüllendirildi.
Sezonun ilk mahsul kırmızı kabuklu Antep fıstığını yetiştirme başarısı gösteren üreticiyi tebrik eden Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Mehmet Akıncı, bol kazançlı ve bereketli bir hasat sezonu geçmesi temennisinde bulundu.
Geleneksel olarak her yıl ilk Antep fıstığını yetiştiren çiftçiyi altınla ödüllendirdiklerini belirten Akıncı, “Yılın ilk Antep fıstığının borsamıza gelmesi aynı zamanda yeni hasat sezonuna ilk adımın atıldığı anlamına geliyor. Şehrimizin ismini taşıyan Antep fıstığı bizim göz bebeğimiz. Bu nedenle çiftçimizin hasat sevincine ortak olmak, mutluluğunu paylaşmak amacıyla ata yadigârı ürünümüzü bahçesinde ilk yetiştiren üreticimizi tam altınla ödüllendiriyoruz.” dedi.
Gen merkezi Gaziantep olan Antep fıstığının bölge ekonomisi için hayati önem taşıdığına dikkat çeken Akıncı, bölgede on binlerce insana iş ve ekmek kapısı olan Antep fıstığının her zaman bolluk ve bereketin simgesi olarak kabul edildiğini söyledi.
Bu sene periyodisiteye bağlı olarak üretimde bir düşüş beklendiğini fakat gelecek yıllar için ise rekolte artışlarından umutlu olduklarını belirten Akıncı, şunları söyledi:
“Bölge halkı tarafından ‘yeşil altın’ olarak da isimlendirilen ve ekim alanları her geçen yıl biraz daha artan Antep fıstığının geleceğine yönelik son derece umutluyuz. Geçmişte 15-20 yıl içerisinde ürün vermesinden dolayı diken kişinin yiyemediği ürün olarak tabir edilen Antep fıstığında üretim son yıllarda çok daha bilinçli ve profesyonelce yapılmaya başlandı. Kıraç alanlar yerine daha verimli arazilerde toprakla buluşturulan fıstık fidanları, aşılama, sulama ve bilinçli tarımla artık 7-8 yıl içerisinde meyve vermeye başladı. Geçtiğimiz hasat sezonunda açıklanan 240 bin ton tahmini rekolteyle cumhuriyet tarihinin en yüksek üretim seviyesine ulaşan Antep fıstığında özellikle ürünün bol olduğu ‘var yıllarında’ kademeli olarak rekolte artışları bekliyoruz.”
Gaziantep’in Karkamış ilçesinde çiftçilik yaptığını aktaran İsmail Danabaş ise, sezonun ilk mahsul Antep fıstığını yetiştirmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Fıstıklarının geçen hafta içerisinde istenilen olgunluğa ulaştığını vurgulayan Danabaş, “İlk hasadı ailemizle birlikte yaparak borsamıza getirdik. Yılın ilk Antep fıstığını yetiştirmekten dolayı çok mutluyum. Gaziantep Ticaret Borsasına, Antep fıstığı üreticisine verdiği destek ve değerden dolayı teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.
İLKHA