Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2006’da restore edilip 2007’de ziyaretçilere kapılarını açan Mevlevihane Müzesinde el yazması Kur'an-ı Kerimler, hat levhalar, şamdanlar ile el emeği göz nuru asırlık halı ve kilimler sergileniyor.
Gaziantep’in Şahinbey İlçesi Tekke Cami avlusunda bulunan müze iki ayrı bölümden oluşuyor. Binanın önceden Mevlevihane olması nedeniyle, Mevlevi dervişlerinin maketlerle canlandırılması ve 700 yıllık el yazması Kur'an-ı Kerim bölümünün yanı sıra müzedeki asırlık halılar da yoğun ilgi görüyor.
El dokuma halıcılık sanatının yaygın olduğu illerin başında gelen Gaziantep’te, son yıllarda kaybolmaya yüz tutan bu sanat, yerini makine ürünü halılara bıraktı. Gaziantep Mevlevihane müzesinde bulunan halı ve kilimler yıllar önce bin bir zahmetle dokunmuş. Müzede bulunan halıların üzerindeki motifler ile buradaki halılar diğer dokuma halılardan ayıran özelliklere sahip.
Asırlık halılar farklı anlamlarıyla ziyaretçilerin ilgi odağı olurken, müzede bulunan halı ve kilimlerin 300 yıllık bir tarihinin olduğu söyleniyor. Halı ve kilimlerde bulunan motiflerin her biri evlilik, huzur, mutluluk, bereket, aile, erkeklik, cesaret gibi farklı anlamlar taşıyor.
Daha önce tahta tezgahlarda işlenen halı ve kilimler, müzenin iki ayrı odasında ziyaretçilere açık sergilenirken, müzede Konya ve çeşitli illerden getirilen halılar da bulunuyor. Tarihi halı ve kilimler ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.
İLKHA