İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl düzenlenen “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2020” araştırmasında bir önceki yıl 35 firma ile yer alan Gaziantep, yükseliş geleneğini bozmayarak bu rakamı 38’e çıkartmayı başardı.
Geçtiğimiz ay açıklanan İlk 500 listesine de 29 firma ile giren Gaziantep, ikinci 500 listesinde yer alan 38 firmayla birlikte Türkiye’nin ilk bin büyük sanayi kuruluşu arasındaki firma sayısını 67’ye yükseltti ve listede en fazla firmaya sahip 4’üncü il oldu.
Gaziantep Organize Sanayi (OSB) Bölgesi Başkanı Cengiz Şimşek, Türkiye'nin ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu arasına giren Gaziantep merkezli 38 firma için bir kutlama mesajı yayımladı.
Şimşek, ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu araştırmasında listeye girmeyi başaran 38 firmayı kutlarken, “Ülkemizin kalkınma yarışına yatırım, üretim, istihdam ve ihracatlarıyla büyük katkı sunan sanayicilerimizi ve bu başarıya emek veren tüm çalışanlarımızı kutluyor, teşekkür ediyorum.” dedi.
Gaziantep'in, Türkiye'nin ilk bin sanayi kuruluşu içerisindeki ağırlığının her yıl daha da artmasının sevindirici olduğuna dikkat çeken Şimşek, “2019 yılı verilerine göre Gaziantep'ten 61 firma Türkiye'nin en büyük 1000 sanayi kuruluşu listesine girmişti. 2020 yılı verilerine göre ise İSO 500'de 29, ikinci 500'de de 38 olmak üzere ilk bine giren firma sayısı bir önceki yıla göre 6 artarak 67 oldu. Gaziantep böylece ilk bin sanayi kuruluşu arasında en fazla firmaya sahip 4’üncü şehir oldu. Gaziantep'in geçen yılın zorluklarına rağmen hız kesmeden üretime devam etmesi ve büyük bir başarıya imza atması ülkemiz adına sevindiricidir.” dedi.
“Her şartta üretmeye devam edeceğiz”
Türkiye’nin kalkınması, insanların refahı ve mutluluğu için üretmekten başka çarenin olmadığının bir gerçek olduğunu ifade eden Şimşek, “Bu nedenle şartlar ne olursa olsun biz sanayiciler her şartta üretime devam etmek zorundayız. İnsanlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması ve ülkemizin daha aydınlık geleceği için üretmek zorundayız. Bu bilinç ve inançla hareket eden Gaziantepli sanayici, pandemi döneminde dünya ekonomileri küçülürken Gaziantep'in üretim, istihdam ve ihracatta önemli başarılara imza atmasını sağlamıştır. Büyük bir özveri ve gayretin ürünü olan bu başarıda katkısı olan herkesi kutluyorum.” ifadelerini kullandı.
“Normalleşme ile sanayi atağa geçecek”
Gaziantepli sanayicilerin salgın döneminde bile hiçbir zaman karamsarlığa kapılmadan üretimi artırmanın çaresini aradığını belirten Şimşek, “Son zamanlarda ülkemizde aşılama oranının yükselmesi ile kısa süre sonra normalleşmenin de hızlanacağına inanıyoruz. Normalleşme sürecinin başlaması ile birlikte Gaziantepli sanayici, rekabet gücünü artıracak teknolojik yatırımlara hız verecek, dijital dönüşümünü tamamlayacaktır. Hükümetimizin sanayiciye yönelik destekleri ve teşvikleri ile geleceğin daha güzel olacağına olan inancımız tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle, ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu arasına giren firmalarımızı bir kez daha tebrik ederken, girişimci ruhu ile Anadolu'nun sanayileşmesine öncülük eden Gaziantep'in Türkiye'nin en büyük 1000 sanayi kuruluşu arasındaki firma sayısının önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Daha çok KOBİ niteliğindeki firmaları kapsayan “İSO Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluş 2020” araştırma sonuçlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep’in her yıl artan bir performansla büyümeye devam ettiğini belirtti.
Gaziantep’e ve Türkiye’ye değer katan şehrin yıldızı 67 firmanın yönetimini ve tüm çalışanlarını yürekten kutladığını belirten Yıldırım, 2020 yılındaki zorlu koşullara rağmen listedeki yükselişin devam etmesinden mutlu olduklarını aktardı.
Yıldırım, “Geçtiğimiz günlerde ihracat rekoru kıran iş insanlarımızla gururlandık. Bugün ise Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alma başarısı gösteren 67 firmamızla gururlanıyoruz. Araştırma sonuçları da gösteriyor ki KOBİ’lerin ihracat performansı listeye olumlu yansımış İSO İkinci 500'ün ihracatı yüzde 1,2 artırmış. Listede yer alan tüm KOBİ’lerimizin 2020 yılının zorlu ekonomik iklimine rağmen göstermiş oldukları bu performanstan dolayı tebrik ediyorum.” ifadesini kullandı.
“Güçlü firmalarımızla şehrimiz çok daha iyi noktalara gelecek”
Gaziantep’in Türkiye’nin en büyük bin sanayi kuruluşu içerisinde en fazla firmaya sahip 4’üncü il olduğunu söyleyen Yıldırım, açıklamasına şöyle devam etti:
“İSO İkinci 500’de de Gaziantep’in her yıl artan bir yükselişi var. Türkiye’nin en büyük bin sanayi kuruluşu içerisinde 2018 yılında 57, 2019 yılında 61 ve 2020 yılında 67 firmamızla yer aldık. Bu verilerle birlikte İstanbul, İzmir ve Kocaeli’nin ardından 4’üncü sırada yer alıyoruz. Yine açıklanan araştırma sonuçlarını incelediğimizde geçtiğimiz yıl listede yer alan 13 firmamızın da sıralamasını yükselttiğini görüyoruz. Umut ediyoruz ki önümüzdeki yıllarda yine yükselişleri konuşacak, firmalarımızla gururlanmaya devam edeceğiz. Ben bu başarıda büyük emeği olan 67 firmamızın yönetim kadrosuna ve tüm personeline teşekkür ediyorum. Güçlü firmalarımızla şehrimiz çok daha iyi noktalara gelecek.”
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ise geçen yılın zorluklarına rağmen büyük bir başarıya imza atarak “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2020 Araştırması”nda listeye girme başarısı gösteren Gaziantepli 38 firmayı tebrik etti.
2020 yılına göre İSO İlk 500’de Gaziantep’ten 29 firmanın yer aldığını anımsatan Ünverdi, İSO İkinci 500’deki 38 firma ile birlikte, 2019 yılında 61 olan ilk 1000'deki firma sayısının 2020 yılında 67’ye çıktığını belirtti.
“Bu rakamlar üretimde, ihracatta ve istihdamdaki gücümüzün en güzel yansımasıdır”
2020 yılında salgının oluşturduğu ekonomik tahribat nedeniyle sanayiciler olarak büyük bir mücadele verdiklerinin altını çizen Ünverdi, “Ani bir şok dalgası ile tüm dünyada gümrüklerin kapandığı, pazarın daraldığı, talebin azaldığı, lojistikten hammadde tedarikine kadar ekonomi zincirinin bozulduğu, dış ticaretin durma noktasına geldiği bir dönemde Gaziantep mücadelesini sürdürerek, ilk 500’de olduğu gibi İSO ikinci 500 sanayi kuruluşu arasındaki firma sayısıyla farkını ortaya koymuştur. Bu rakamlar üretimde, ihracatta ve istihdamdaki gücümüzün en güzel yansımasıdır.” diye konuştu.
“Gaziantep’in gücü kendi öz sermayesinden geliyor”
Ünverdi, “Normalleşme ile birlikte iyileşen koşullarla hızımızı daha da artıracak, teknoloji ve yüksek katma değerli üretimlerle ilk bindeki firma sayımızı daha da yukarılara taşıyacağız. Gaziantep girişimciliğiyle ülkemizin kalkınmasının temelini oluşturan sanayi alanında her koşulda büyümesini sürdürüyor. Gaziantep’in gücü kendi öz sermayesinden geliyor. Sanayi alanında kamu yatırımı olmaksızın ihracatta 5’inci sıraya yükselen şehrimiz, müteşebbis gücünü bir kez daha göstermiş ve ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde en fazla firmaya sahip olan 4’üncü il olmuştur. İnşallah mevcut potansiyelimizi de Gaziantep Sanayi Odamızın öncülüğünde ileri teknoloji ile taçlandıracak ve İSO bin listesindeki firma sayımızı daha da artıracağız.” dedi.
İSO ikinci 500 sonuçlarının kent sanayisi adına moral ve motivasyon kaynağı olduğunu belirten Ünverdi, “Bu başarıya ulaşmamızı sağlayan tüm sanayicilerimizi, çalışanlarımızı ve emeği olan herkesi yürekten kutluyorum. Sanayimize ışık tutan böylesi bir çalışmayı yaptıkları için İstanbul Sanayi Odası’na ve çalışmada yer alan herekse teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.