"Geceleri bizde elektrik yok ama Suriye'de var"

GAP’ın başkenti olarak bilinen ve Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip Şanlıurfa’da özellikle sulama mevsiminde sık yaşanan elektrik kesintilerinin kendilerini çok mağdur ettiğini ileri süren çiftçiler, yetkililerden çözüm bekliyor.

GAP’ın başkenti olarak bilinen ve Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip Şanlıurfa’da çiftçilerin sorunları bir türlü bitmek bilmiyor. Özellikle sulama mevsiminde sık yaşanan elektrik kesintilerinin kendilerini çok mağdur ettiğini ileri süren çiftçiler, adeta bunalmış durumda. 

Elektrik sorununun çözümü için üç Bakan Şanlıurfa’ya gelmesine rağmen, yaşanan sorunun çözülmediğini belirten çiftçiler, savaşın yaşandığı sınırın hemen ötesindeki Suriye’de elektrik olmasına karşın, Türkiye’de yaşanan elektrik kesintilerine anlam veremediklerini söyledi.

Siverek ilçesine bağlı Ortataşlı (Hemo köyü) mahallesinde çiftçilik yapan Ali Ede, “Bizim tek sorunumuz elektrik sorunudur. Eğer bu sorun çözülmezse mağduriyetimiz giderilmeyecektir. Yetkililerin mutlaka bu işe bir el atması gerekiyor. DEDAŞ elektrik sayacı takmamızı istiyor. Eğer biz o sayacı takarsak bütün ürünümüzü getirip satarsak bile, yine elektrik parasına yetiştiremeyiz çünkü elektrik kilovatı çok pahalı. Bu konuda bir destekleme ya da düzenleme yapılırsa iyi olur.” dedi.

Tüm çiftçilerden eşit şartlarda elektrik parası alınması gerektiğini ifade eden Ede, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz bu kuyuları kendi imkânlarımızla yaptık. Elektrik direkleri olsun, kuyu kazma olsun, dalgıç bırakma olsun tüm bunları kenedi imkânımızla yaptık ama diğer tarafta Harran’da cazibeli sulamayı çiftçinin tarlasına devlet götürüyor. Ona rağmen onlardan dönüm başı alınıyor. Biz ise sayaç takarsak, elektrik fiyatı yüksek olduğu için masrafımızı çıkaramayız. Eğer elektrik kesintileri olmazsa biz mısırda dönüm başı bin 200 ile bin 500 arası verim alıyoruz. Gündüz üç saat, gece ise bir iki saat kesinti yapılıyor.”

“Elektrik sorununu herkes biliyor; bir saat geliyor 10 saat gidiyor”

Çiftçilerin birçok sorunla karşı karşıya kaldığını bu yüzden hangi sorundan başlayacağını şaşırdığını belirten Akçakale’ye bağlı Günören mahallesinde çiftçilik yapan Abdulkadir Gündüz ise, “Sorun dediğimizde sorun bir değil ki, binlerce sorunumuz var. Elektrikten mi bahsedelim, çiftçilerin diğer sıkıntılarından mı? Çiftçi zaten bugün zor durumda.  Biz 2005 yılından itibaren 10 yılda ödemek şartıyla devletten arazi almışız. Ama inanın çiftçilerimiz bu borcunu ödeyemiyor. Çiftçilikten bir şey kazanamıyoruz. Elektrik sorununu herkes biliyor, bir saat geliyor 10 saat gidiyor. Nereye başvurduksa bir çözüm yapılmadı.” diye konuştu.

Üç Bakanın elektrik sorunu için Şanlıurfa’ya gelmesinin yaşanan soruna çözüm getirmediğini belirten Gündüz, “Elektrik parasını dönüm başına 200 liraya çıkarmışlar. 200 lira su parasını veren çiftçi ne kazanabilir ki. Kırsal kesimlerde içme suyu sorunu var. Bazı çiftçiler, kendi imkânlarıyla kuyu vurmuşlar yakında bunların da elektriği kesilecek ve çiftçi susuz kalacak. Sözde bir çözüme kavuşturdular ama çözüm yok.” İfadelerini kullandı.

Tarlası olan birçok çiftçinin yabancı illere mevsimlik işçi olarak gittiğini ileri süren Gündüz, şöyle devam etti:

“Pamuk ekiyoruz ama inanın çiftçi kazanamıyor, ektiğini alamıyor. Çiftçilerimiz şu anda tarlasını bırakmış Yozgat’a, Kayseri’ye çalışmaya gidiyor. Çiftçimizin 50 dönüm arazisi var ama gidip başka ilde 15 dönüm arazisi olan çiftçinin yanında çalışıyor. Ya biz bilinçli değiliz ya da biz bilinçlendirilmemişiz.”

“Suriye’de mi savaş var yoksa Türkiye’de mi savaş var”

Savaşın hüküm sürdüğü Suriye’de geceleri  elektriklerin olmasına karşın kendi köylerinde elektriklerin kesilmesine tepki gösteren Akçakale’ye bağlı Günören mahallesinde çiftçilik yapan Halil Bertan ise, “Eğer kameranız çekiyorsa bu arkada gördüğünüz Suriye’dir. Biz burada TEDAŞ’ın elektriğinden bayağı mağduruz. Bizim burada geceleyin elektrik yok. Ama Suriye’de savaş olmasına rağmen elektrikler kesilmiyor. Buna rağmen yüksek fatura ödüyoruz. Elektriğimiz olmadığı halde bize bazen standart fatura kesiliyor. Bu konuyu baştakiler niye takip etmiyor, bu insanlara çare olmuyor anlamıyoruz. Sesimizi duyurmak istedik kimse bizi dinlemedi. Anlamıyoruz Suriye’de mi savaş var, yoksa Türkiye’de mi savaş var? Türkiye’de gidişatın iyi olduğu söyleniyor. Niye bunlar yaşanıyor o zaman?.” şeklinde konuştu. (Osman Gülebak-İbrahim Yılmaz- İLKHA)

 

 













İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şanlıurfa Haberleri

Avukat Karadaş: "Kanun yapma sürecinde halkın manevi değerleri dikkate alınmalı"
Soluk borusuna süt kaçan bebek kurtarılamadı
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kırhan: "Hareketsiz yaşam diyabete ne oluyor"
Balıklıgöl’ün duvar ve su kanalı çöktü
Yapılan zamların ardından halk fakirleşiyor