Mardin Valiliği, Mardin Büyükşehir Belediyesi, Mardin Artuklu Üniversitesi'nin destekleri ve Kültür Konseyi'nin organizasyonunda düzenlenen, “Geçmişten Günümüze Ortadoğu ve Mardin Uluslararası Sempozyumu” açılış konuşmaları ve ardından birinci oturumu ile başladı.
Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) AKM Salonu’nda yapılan sempozyumun açılışında konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Vali Mustafa Yaman, sempozyumun hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
“Ortadoğu dünyanın en önemli merkezlerindedir”
Dünyanın en önemli merkezlerinden ve en çok tartışılan bölgelerinden Ortadoğu'nun her zaman olduğu gibi hâlâ akademik, siyasal ve gündelik tartışmaların ilgi odağı olduğunu dile getiren Yaman, “Sempozyum, bu coğrafyanın bütün zenginliğinin, stratejik yapısının, geçmişinin, bugünün ve geleceğinin konuşulacağı bu güzide mecliste entellektüel birikime önemli ölçüde faydalı olacak. Bölgemizde ki siyasal ve toplumsal gelişmelere farklı perspektifte bakılmasını sağlayacak iştiraklere şahit olunacağını umuyorum” dedi.
“Ortadoğu; bilim, sanat ve düşünce merkezidir”
Mardin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ise Ortadoğu'nun medeniyetlerin ve ilmin beşiği olduğunu ifade etti. Ortadoğu'nun başladığı merkez olduğunu kaydeden Ağırakça, “Allah’ın Hz. Âdem’i yeryüzüne indirdiği bölgedir. Vahyin yeryüzüne indiği bölgedir. Peygamberlerin büyük ekseriyetinin geldiği merkezdir. Medeniyetlerin ve ilmin beşiğidir. Dicle ile Fırat’ın suladığı bereketli toprakların bulunduğu bir yerdir Ortadoğu. Burada medeniyetler yaşamış, ilk medeniyetler buradan ortaya çıkmış ve insanlık ilk verilerini burada gerçekleştirmiştir. Ortadoğu; bilim, sanat ve düşünce merkezidir.” dedi.
“İslam hâkimiyeti sürdüğü müddetçe huzurun hâkim olacağı bir mekândır”
Ortadoğu'nun birlikte yaşamanın mekânı olduğunu ifade eden Ağırakça, “Ümmetin birliğini sağlama üzere İslam Medeniyetini ortaya çıkarmak için ilk üniter devletlerin kurulduğu bölgedir Ortadoğu. Ortadoğu, birlikte yaşamanın örnekliğini bütün dünyaya öğretmiş olan bir mekândır. Bunun en güzel örneği de Mardin'dir. İslam Medeniyeti ve İslam hâkimiyeti sürdüğü müddetçe huzurun hâkim olduğu bir mekândır Ortadoğu" diye konuştu.
“Emperyalistler Ortadoğu’yu parçaladı”
Ağırakça sözlerine şöyle devam etti: “Emperyalistler, Ortadoğu’yu ve İslam dünyasını parçaladılar ama asla yıkmaları mümkün değildir. İslam dünyası ve İslam medeniyetinin her zaman yaralarını çok hızlı bir şekilde tedavi edip ayağa kalkabilecek özelliklere sahip olduğunu dile getirdi. İslam, bu gücü ve ruhu veriyor. Ortadoğu cetvellerle haritalar çizilerek devletler kendi aralarında İngiliz ve Fransızlar tarafından taksim edilmişse, bunun ebediyen böyle olacağı anlamını hiçbir zaman taşımamıştır. Son 50 yıldan beridir İslam dünyasında yeniden diriliş hareketlerinin ortaya çıkmasından beri, batı yeniden endişelenmiştir. Batı dünyası koca bir çınarı elinde ki baltalarla devirmeye çalıştı. Ortadoğu’dan çıkan kitaplar, 19. Yüzyılın sonuna kadar Batı’nın tüm tıp fakültelerinde ders kitabı olarak okutuluyordu. Daha sonra sömürgeciliğin, milliyetçiliklerin ve ırkçılıkların geliştiği 19. Yüzyıldan sonra işgalci Batı dünyası gözünü diktiği bir diyar vardı. O da Ortadoğu’ydu. Zenginlikleri ele geçirmek istiyorlardı. Birinci Dünya Savaşı’nda ‘Hasta adam’ olarak nitelendirdiği ve yıkmaya çalıştığı bir bölgeydi Ortadoğu. Osmanlı asla hasta adam değildi. Hasta adam olarak nitelendirdikleri günlerde bile Avrupa’nın birçok ülkesinden çok daha güçlüydü, bugün olduğu gibi…”
Açılış konuşmaların ardından birinci oturuma geçildi
Konuşmaların ardından sempozyumun birinci oturumuna geçildi. İki gün ve 6 oturum ile devam edecek sempozyum birinci oturumunda Prof. Dr. Talip Alp; "Medeniyet ve bilim beşiği Mezopotamya", Dr. Ayhan Vergili; "Stratejik yapı itibariyle Orta Doğu ve tarihi süreç içerisinde kurulan üniter ve milli devletler", Prof. Dr. Tayyar Arı, "Geleceğe bakarken Orta Doğu ve Türkiye" ve Doç. Dr. Selim Hilmi Özkan ise, "Orta Doğu'da birlikte yaşama kültürü: Mardin örneği" konularını anlattı. (M. Salih Keskin – İLKHA)