Genç yarışmacılar TEKNOFEST'te hünerlerini sergiliyor

Gaziantep'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen dünyanın en büyük “Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2020” ikinci gününde de tüm heyecanıyla devam ediyor.

Türkiye'nin 81 ilinden, 84 farklı ülkeden yaklaşık 20 bin 197 takımın başvuruda bulunduğu “Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2020” için Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri festivalde aylarca emek vererek hazırladıkları projelerini sergiliyor.

Geçtiğimiz yıl milyonlarca insanın, coşku ve heyecanla takip ettiği TEKNOFEST’in ikinci gününde de heyecan dolu dakikalar yaşanıyor.

Ortadoğu Fuar Merkezi'indeki (OFM) teknoloji yarışmaları, İnsanlık Yararına, Çevre ve Enerji, Eğitim, Akıllı Ulaşım, Tarım, Biyoteknoloji İnovasyon, Helikopter Tasarım, Jet Motor Tasarım, Uçan Araba Tasarım, Sürü İHA Similasyon ve 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje kategorisinde düzenleniyor.

Heyecanlı oldukları gözlemlenen öğrenciler, festivalde birbirinden renkli projelerini jürilerin önünde sergiliyor. Projeleri ile göz dolduran öğrenciler, gelecek adına büyük bir ümit veriyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencilerinden Eray Sakarya ve Mehmet Akif Kavan, “PRATİK 5000 Proje” ile TEKNOFEST 2020 bünyesinde yapılan “TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması”nın “Savunma, Uzay ve Havacılık” kategorisinde birinci olduklarını belirtti.

Askeri alanda kullanılabilecek “insansız mini askeri araçlar” yaptıklarını belirten öğrencilerden Eray Sakarya, “Projemizi asimetrik harp koşullarında tünellerin ve mağaraların üç boyutlu haritasını ortaya çıkarmak için tasarladık. Ana taşıma sistemi olan paletlerimiz önüne engel çıktığında kanatları 15 santimetre açılarak engeli uçarak da geçebiliyoruz. Bunun dışında tünel içinde metan gazı ya da metal bir anti personel olup olmadığını ölçebiliyoruz. Üç eksende bir stabilizasyon sistemi tasarladık, bu kameradan alınan canlı görüntü pilotun gözlüğüne gönderiliyor ve pilot başını çevirdiği yöne kamerayı istediği gibi hareket ettirebiliyor. Ayrıca ses komutlarıyla da cihazımız hareket ettirilebiliyor.” şeklinde konuştu.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Mekatronik Programı öğrencileri Kemalettin Demirbaş ve yeğeni Habip Demirbaş, “Robot Kuş Projesi” ile TEKNOFEST 2020 bünyesinde yapılan “TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması”na, “Savunma, Uzay ve Havacılık” kategorisinde yarışmaya girdiklerini ve projeleri ile Türkiye ikincisi olduklarını söylediler.

Hava limanları çevresi ile tarım arazileri alanlarındaki kuş sürülerini uzaklaştırmak için yaptıkları ve aynı zamanda TÜBİTAK yarışmasında da Türkiye ikincisi olan atmaca görünümündeki “robot kuş” ile TEKNOFEST'e katıldıklarını belirten Kemalettin Demirbaş, savunma sanayisine katkı sunmak için böyle bir proje yaptıklarını ifade etti.

Projelerinin yeni bir proje olduğunu ve ilerleyen zamanlarda projelerinin gelişim göstereceğini ifade eden Demirbaş, “Gelişimin içerisinde askeri savunma sistemi de olacak. Yine ful otonom kameralı sisteme sahip olacaktır. Yine aynı şekilde ‘Robot Kuş’ projemiz birçok kategoriyi destekleyen projedir. Vahşi doğayı yakından inceleme, askeri ve sivil savunma sistemi gibi bu tür katılımları karşılamak için önemli bir sistemdir. Gizleme özelliği ile diğer insan insansız hava araçlarının yapmayacağı görevi üstlenebilir diyebiliriz. İnsansız hava araçları ile ilgili önceden deneyimlerimiz vardı. Yeni bir heron sistemi üretmek istedik. Ama bu heron sistemi şu anda sabit kanat ve döner kanat diye hitap ettiğimiz insansız hava araçları karşılayamıyordu. Bu da bizi ‘Robot Kuş Projesi’ne yönlendirdi. Bunun için de kuşların anatomisini ve fizyolojisini yakından inceledik. Gizleme özelliği bizim istediğimiz projeyi destekleyen bir özellikti. Bu şekilde projemize başladık.”dedi.

“Robot kuş”un savunma sanayinde ya da uçaklar için büyük tehlike olan kuş sürülerini uzaklaştırmada kullanılabileceğini belirten Habip Demirbaş, projeleri ile Türkiye ikincisi oldukları için mutlu olduklarını belirtti.

Demirbaş, “Projemiz gelişmeye açık bir proje ve halen üzerine eklememiz gereken birçok nokta var. Bu hava aracını daha gelişir hale getirip diğer sektörlerde kullanmamız için bize faydalı olacaktır. Bu seviyeye gelebilmek için bize destekte bulunan, motive amaçlı birçok yardımda bulunan rektörümüze teşekkür ediyorum. TEKNOFEST bünyesinde yapılan yarışmalarda yer aldığımız için de çok mutluyuz. Türkiye ikincisi olmamız bizi daha da motive etti. TEKNOFEST’e ilk defa katıldık ve ilk derecemizi aldık. Üniversite olarak neler başarabileceğini gösterdik. Önümüzdeki yıllarda TEKNOFEST’e katılacağız.” diye konuştu.

TEKNOFEST’e “Dava Kuşu Projesi” ile “İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması” kategorisinde katılan, yangın ve afetlerde kullanılması için insansız hava aracı yapan Bursa Uludağ Üniversitesi öğrencileri Bilal Demir, Furkan Portakal ve Barış Özdemir de TEKNOFEST’in Gaziantep'te düzenlenmesinin mutluluk verici olduğunu belirtti.

Projeleri ile ilgili bilgi veren Bilal Demir, “Ürünümüz insansız hava aracı. Ürünümüz Bursa Büyükşehir Belediyesi, Milli Türk Talebe Birliği Bursa Şubesi, Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi'nin katkılarıyla yaklaşık 2 buçuk yıllık AR-GE ve teknik çalışmalar ile bir araya getirdiğimiz bir üründür. Bu kapsamda ürünümüzü afet ve yangında kullanmayı arzu ettik. Daha önce geliştirdiğimiz ürünün bir konseptini hava ve mayın tarama da kullandık. İkinci konseptinde ise afet durumlarında özellikle de yangın alanlarında yeni bir akıllı konsept geliştirdik. Günümüzün en büyük problemi olan, yangın ve afet durumlarında ilk müdahale sorununu ortadan kaldırmayı hedefledik. Bu kapsamda tamamen herhangi bir piste ihtiyaç duymadan olduğu yerde kalkabilecek seviyede bir insansız hava aracı geliştirdik.” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Yapıcıoğlu, Gaziantep'te çeşitli temaslarda bulundu
Araştırmacı-Yazar Özkan Yaman: Bir Müslümanın dikkat etmeyeceği hiçbir anı olamaz
Gazze davası salt bir coğrafya meselesi değildir
Oto tamir ustaları: Bakımları zamanında yaparak araçlarınızın ömrünü uzatın
Bu saygısızlığı asla kabul etmiyoruz