30 Mayıs 1926 yılında ilçe statüsü kazanan Gercüş (Gercews), 16 Mayıs 1990’da Batman iline bağlandı. Gercüş adının ceviz memleketi anlamına geldiği ifade edilirken, ilçeye bağlı Hisar (Hasarê), Arıca (Kefre), Kırkat (Qirqatê), Ulaş (Zêlîyê) ve Yamanlar (Erde) gibi tarihi uzun yıllara dayanan yerleşim yerleri mevcuttur.
Batman’ın tarihi Gercüş ilçesinde içme suyu, yol, atık su arıtma tesisi ve yapımı durdurulan köprülü kavşak gibi birçok sorun ve sıkıntılar halkın tepkisine neden oluyor. İlçeye günde sadece 2 saat içme suyu verildiğini belirten Gercüşlüler, yıllardır içme suyu sıkıntısı yaşadıklarını söylediler.
İlçede çalışma yapmayıp PKK’ye lojistik destek sağladığı gerekçesiyle DBP’li belediyeye Eylül 2016 yılında Gercüş Kaymakamı Ünal Koç kayyım olarak atandı. Kayyım olarak atanan Koç, yatırım için birçok çalışma başlattı.
Ancak ilçe sakinleri 2 yıl boyunca yapılan çalışmaların yeterli olmadığını belirterek içme suyu sorunu başta olmak üzere yaşadıkları birçok sıkıntının giderilmesi için ilçeye yeni atanan Kaymakam Mevlüt Şekerci’den beklentilerinin olduğunu ifade ettiler.
"Suyumuz günde bir saat ya da 40 dakika akıyor"
16 yıldır ilçede esnaf olduğunu belirten Hüseyin Turan, "Yıllardır çektiğimiz içme suyu sıkıntısı sözde gideriliyor ancak bir türlü yapılamadı. Yapım aşamasındayken bile test için su bırakılırken takılan vanalar patlıyordu. Kalitesiz ürünlerden yaptılar. Normalde ihalede suyun evlere çekilmesi gerekirken bazıları evlerden uzak yerlerde bırakıp gittiler. Bizimde evden uzak olduğu için yaklaşık 20-30 metre kazı yaptık. Bu konuda çok mağduruz, suyumuz günde bir saat ya da 40 dakika akıyor. Bizim tek isteğimiz bir an önce bu sorunlarımızın giderilmesidir. İlçe sakinlerinin hepsi mağdurdur. Kış gelmeden bu sorunların bitirilmesini istiyoruz. Yeni gelen kaymakamımız inşallah sorunlarımızla ilgilenecek ve işleri hızlandıracaktır." dedi.
"Atık suların arıtılmadan Kırkat Göletine akıtılması engellenmelidir"
Gercüş’ün atık sularının arıtılmadan Kırkat Göletine (Baraja Gercewsê) akıtılmasına tepki gösteren vatandaşlardan Şehmus Kızmaz, "Gercüş’ün atık sularının arıtılmasını istiyoruz. Atık suların arıtılmadan gölete akıtılması gölün kirlenmesine neden oluyor. Gölün etrafı mesire alanı yapılmış millet oraya pikniğe gidiyor ama atık suların akıtılması kötü oluyor. Bir an önce bu sorunu giderilmesini istiyoruz. İlgili merci kaymakam mı başkası mı tam bilmiyorum ama kimin elindeyse sorunu gidermelidir. Gercüş-Midyat arasında ilçe çıkışında yapılan köprülü kavşağın durdurulması hiçte iyi olmamış. Ödenek yok bahanesiyle kavşağın yapımı durdurulmuş. Trafiğin rahatlanması ve kazaların engellenmesi için bir an önce kavşağın yapılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Bizde Türkiye vatandaşıyız"
Gercüş’te yıllardır bakkaliye işleten esnaflardan Talat Korkut, son bir yıldır tozdan dolayı iş yapamadığını söyleyerek, yolların bozuk ve tozlu olmasına tepki gösterdi.
Korkut, "Bozuk yollardan dolayı toz topraktan dolayı perişan haldeyiz. Tam bir senedir bu sıkıntıları yaşıyoruz. Tozdan dolayı bedenen perişan olurken dükkânımıza artık müşteri uğramıyor. Cadde ve sokaklarımızın hali gözler önündedir. Gercüş’teki araçlar bozuk yollardan dolayı perişan haldedir. Bu böyle olmamalıydı. Burasıda Türkiye’dir. Burası Rusya veya Amerika değildir. Bizde Türkiye vatandaşıyız. Yaşadığımız bu eziyet yazık günah değil midir? Yollarımızın yapılması ve tozlardan kurulmak istiyoruz. Gercüş’te Türkiye vatandaşı İstanbul’da Türkiye vatandaşı oradaki yaşama ve bizim yaşadığımız hale bakın. Bizde Türkiye kimliğini taşıyoruz. Ama biz perişan haldeyiz." şeklinde konuştu.
"Tozdan dumandan perişan olduk"
Çalışmalar için sokaklarını bozduklarını ancak uzun süredir bozuk sokakların onarılmadığına dikkat çeken Bağlarbaşı Mahalle sakinlerinden Şehmus Kaynak, şunları kaydetti: "Sokaklarımızı bozdular daha onarmadılar. Bundan dolayı tozdan dumandan perişan olduk. Yetkililerden isteğimiz sokaklarımızın yapılmasıdır. Büyük bir sorun olan su sıkıntımız çözüme kavuşacak gibi ama daha tamamlanmamış. Bir senedir bu haldeyiz."
"Sıkıntılarımızı giderecek bir yetkili yok mu?"
Köyler bile ilçe merkezinden daha güzel ve yaşanılır olduklarını söyleyen Naciye Korkut, "Sokaklarımızın hepsini bozdular. Su sıkıntımızı daha çözüme kavuşturmadılar. Araçlarımızla sokaklarımızdan geçemiyoruz. Çocuklarımız kendilerine oynayamıyorlar. Toz ve dumandan evlerimizin içi perişan haldedir. Yapılan çalışmalar yarıda bırakıldı. Buraların sıkıntısını giderecek bir yetkili yok mu? Kimse bu yarım bırakılan işin hesabını sormuyor mu? Yetkililerden isteğimiz her yer gibi ilçemizin de sorunların giderilmesidir. Yaklaşık bir nededir bu haldeyiz. Su sıkıntısını gidermek için giriştikleri işi yarım bıraktılar." dedi.
Öte yandan, Gercüş’e Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili olarak atanan Mevlüt Şekerci’yi makamında ziyaret edip yeni görevinde başarılar dileyerek ilçenin sorun ve sıkıntılarının giderilmesi için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldık.
Çalışmalar hakkında yetkililer bilgi verdi
Söz konusu vatandaşların iddialarıyla ilgili Gercüş Kaymakamlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Gercüş ilçe su şebekesi İller Bankası tarafından ihalesi yapıldı. Ana hattan hanelere hat çekilmesi halen devam etmekte olup yüzde 70’lik kısım tamamlanmıştır. Geriye kalan kısmın tamamlanması ve test edilme süreci dahil takriben bir ay içerisinde hayata geçirilmesi ön görülmektedir. Birinci etap parke yapım işi tamamlanmış olup 12 metrekare civarında parke taşı ve kaldırım taşı çalışmaları tamamlanmış yapımı bitmiştir. İkinci etap parke taşı ihalesi yapılmak üzere İl Özel İdaresinden keşif hazırlanmak üzere teknik personel talep edilmiş. Yaklaşık maliyetinin hazırlanması sürecinden sonra Gercüş Belediyesi tarafından ihale edilecektir. Yaklaşık olarak bir buçuk ay içerisinde tamamlanması öngörülmektedir. Atık su arıtma tesisi İlle Bankası tarafından yaklaşık 2 ay önce ihaleye çıkarılmış olup söz konusu ihaleye katılım olmadığından dolayı ihale iptal edilmiştir. İptal edildikten sonra tekrar ihaleye çıkarılmadı. Gercüş çıkışında yapılan ve tamamlanamayan köprülü kavşağın yetkili kurumu Karayollarıdır."
İLKHA