GGC Başkanı Ay: "Basın kuruluşları da çalışanları da zor durumda"

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Başkanı İbrahim Ay, doğru ve güvenli bilgiye ulaşmada önemli bir misyon üstlenen yerel basının, yaşadığı ekonomik sıkıntıların pandemi sürecinde daha da arttığına dikkat çekti.

Yerel medyanın son birkaç yılda çok kan kaybettiğine dikkat çeken Ay, maliyetlerin arttığını, gelirlerin ise tam tersine düşüş yaşadığı zor bir dönemden geçtiklerini söyledi.

Yerel medyanın mevcut sorunlarının devam etmesi durumunda önümüzdeki günlerde birçok TV, radyo ile gazetenin kapanabileceği uyarısında bulunan Ay, yerel medya başta olmak üzere tüm basına sahip çıkılması çağrısında bulundu.

GGC Başkanı Ay, 24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılışının 112'nci yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, mesleğin geçmişten günümüze kadar süre gelen zorluklarına ve basın mesleğinde çalışan emekçilerin yaşadıkları sıkıntılara değindi.

Ay, doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmada ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çekerek, özellikle sosyal medyada kullanılan dilin ve bu mecradan aktarılan haberlerin bilgi kirliliği oluşturduğuna işaret etti. Ay, teyit edilmeden yapılan paylaşımların haber değeri taşımadığı gibi, bunların toplumda infiale yol açabildiğine de dikkat çekerek, "Bu anlamda, asli görevi habercilik olan, gazetecilerin yaptığı haberlerin önemi daha da artmaktadır. Bu kutsal ve ulvi mesleği yapan meslektaşlarımızın, zor ve ağır koşullar altında görev yaptığını bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyorum.” dedi.

Her mesleğin meslek ilkeleri olduğu gibi gazeteciliğin de meslek ilkelerinin olduğunun altını çizen Ay, gazetecinin temel görevinin gerçekleri nesnel bir biçimde çarpıtmadan ve sansürlemeden aktarmak olduğunu belirtti.

Ay, "Yerel medya olarak şehri yönetenler ile halk arasında köprü olmamız lazım. Doğrular ne ise bu şekilde halkımızı bilgilendirmeniz lazım. Tabi ki bir çıkar gözetmeksizin halkımızı da en doğru şekilde bilgilendirmeniz lazım. Yanlışlar varsa düzeltmek ve belgesi varsa haber yapmamız lazım ki yanlıştan dönülmesini sağlamamız lazım. Bu da uyarı niteliğinde olmalıdır ve yapıcı eleştirilerde bulunmamız lazım. Bunu Gaziantep basını bir nevi yapıyor." diye konuştu.

“Pandemi sürecinde sorunlarımız daha da arttı”

Pandemi döneminden ekonomik olarak olumsuz etkilenen mesleklerin başında basın sektörünün de geldiğini ifade eden Ay, “Basın kuruluşları, özellikle de yerel basın, her geçen gün azalan gelir kaynakları nedeniyle adeta yaşam mücadelesi vermekte. Bir zamanlar ciddi bir gelir olan resmi ilan gelirleri, artık cazip olmaktan çıkmakla kalmamış, istenilen kriterler, gider kalemini artıran bir mekanizmaya dönüşmüştür. Resmi ilan fiyatları ise günümüz koşullarında komik denilebilecek seviyelere düşmüştür. Tüm bunlara pandemi sürecindeki sorunlar da eklenmiştir. Buna rağmen basın kuruluşlarımız, asli görevi olan halkı doğru bilgilendirme görevini tam ve eksiksiz yürütmeye özen göstermiştir. Bu çaba her türlü takdirin üzerindedir. Basın çalışanlarının ekonomik koşullarının iyileştirilmesine yönelik atılacak her türlü adımın takipçisi ve destekçisi olacağız.” diye konuştu.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Baba ve 2 oğlu depremden 76 saat sonra kurtarıldı
Gaziantep'te art arda deprem
Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem
FETÖ, PKK ve DAİŞ operasyonunda bir zanlı tutuklandı
Gaziantep'te tramvayın çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti