Girdilerin yüksek olması tarım sektörünü vurabilir

Dövizdeki düşüşe rağmen tarımsal girdilerde pahalılığın sürdüğünü belirten Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Doğan, girdilerin yüksek olması halinde tarım sektörünü vurabileceği uyarısında bulundu.

Dolar düştü, döviz geriledi ancak birçok sektörde pahalılık sürüyor. Bu sektörlerden biri de tarım sektörü. Sektördeki girdilerin azalmaması ve pahalılığın sürmesi üreticileri kara kara düşündürüyor.

Konu hakkında İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, girdilerdeki fiyat yüksekliğinin düşmemesi halinde üretimin azalacağı uyarısında bulundu. Yetkililere çağrıda bulunan Doğan, üretimin artması için fiyatların düşürülmesi talebinde bulundu.

"Çiftçilerimiz çok büyük bir sıkıntı yaşamadı"

Bu sene tarımsal ürünlerde hem rekoltenin hem de fiyatın çiftçiyi memnun ettiğini belirten Doğan, "Bu sene tarımsal ürünlerimizde hem rekolte iyiydi hem de fiyatımız tamda beklediğimiz gibi oldu. Bu sene hem mısır hem de buğday fiyatlarında özellikle Toprak Mahsulleri Ofisi’nin belirlediği fiyatında üzerinde piyasa fiyatı iyi geldi. Dolayısıyla bu konuda çiftçilerimiz çok büyük bir sıkıntı yaşamadı." dedi.

"Üretimde azalmaya gidileceğini düşünüyoruz"

Dövizdeki artışının bu yıl çiftçiyi olumsuz yönde etkileyeceğini vurgulayan Doğan, "Ancak 2-3 ay içerisindeki döviz dalgalanmaları nedeniyle özellikle tarımsal girdilerde çok fazla bir artış oldu. Bu da çiftçilerimizin yıl boyu iyi geçen tarımsal faaliyetlerinin hem fiyat hem de verim olarak buruk bir sevince dönüşmesine neden oldu. Dolayısıyla önümüzdeki senede tarımsal faaliyetlerin bu girdilerin yükselmesinden dolayı buruk geçeceği, hatta tarımsal üretimde biraz azalmaya gidileceğini düşünüyoruz." diye konuştu.

"Çiftçilerimiz seneye tarımsal üretim yapma konusunda kararsız"

Tarımsal girdilerdeki pahalılığın sürdüğünü belirten Doğan, "Çiftçilerimiz tarımsal girdilerin yüksek olmasından dolayı ekin yapıp yapmama noktasında biraz kararsızdırlar. Özellikle gübre, mazot, zirai ilaç gibi girdilerde fiyatların biraz daha düşürülmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda ilgili yetkililere buradan sesleniyoruz; çiftçilerimize mutlaka yardımcı olsunlar, özellikle temel girdimiz olan gübre, mazot, ilaç, tohumda gerekli yardımlar yapılsa çiftçilerimizi sevindirecektir." ifadelerini kullandı.

"Girdilerin düşmesiyle önümüzdeki senenin iyi olacağını düşünüyoruz"

Konuşmasında yetkililere çağrıda bulunan Doğan, şunları söyledi: "Dövizin yükselmesinden sonra girdiler arttı; ama son bir aydır döviz düşmesine rağmen girdilerdeki fiyatlarda yine bir gerileme söz konusu değil. Fiyat çıktığı seviyede neredeyse olduğu gibi duruyor. Burada yetkililerin yapabileceği bir şey varsa mutlaka yapması gerektiğini düşünüyoruz. Bölgemizde ilk yağışlarımız iyi geldi. Bu nedenle ekinlerimiz başlamıştır. Yağışların iyi olması çiftçimizi sevindirmiştir; ama girdilerin yüksek olması nedeniyle bu sevinç buruk bir sevinçtir. Girdilerin düşmesiyle önümüzdeki senenin iyi, bereketli bir sene olacağını düşünüyoruz. Yetkililerden tek talebimiz, girdilerin düşürülmesidir."

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi