Girişimsel kardiyolojide devrim: Eriyen Stentler

Kalp hastalarının önemli bir bölümünde göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikâyetlerle ortaya çıkan kalp damar hastalıkları, girişimsel olarak uygulanan stentlerle artık tedavi edilebiliyor.

Kalp  hastalarının önemli bir bölümünde göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikâyetlerle ortaya çıkan kalp damar hastalıklarının tedavisinde bir devrim olarak değerlendirilen eriyen stenlerle ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mete Alpaslan, şekil olarak tükenmez kalem ucundaki yaya benzeyen ve tıkalı kalp damarlarının açılmasını sağlayan stentlerin, bazı hastalarda açık kalp ameliyatının yerine geçebildiğini söyledi.

Stent işlemi sonrası hastaların daha kısa sürede iyileştiğine de vurgu yapan Doçent Alpaslan, hastaların bu tedavi metoduyla daha rahat günlük yaşama dönebildiğini belirtti.

Girişimsel Kardiyolojide devrim niteliği taşıyan eriyen stentlerin vücutta bir süre sonra kaybolduğunu ve tıkalı olan damarların açılmasında çok önemli bir seçenek ortaya koyduğunu belirten Doçent Alpaslan, bu tedavi yöntemi ile ilgili merak edilenleri şöyle dile getirdi: 

Kalp hastalıklarında hastaya uygun tedavi önemli

Koroner arter hastalığının teşhisi koroner anjiyografi ile konulmakta ve hastadaki bulguların değerlendirilmesinden sonra ilaç tedavisi, stent ya da bypass ile tedavisi gerçekleştirilmektedir. Bu tedavilerin üçü birbirini tamamlayan yöntemlerdir ve her hastaya uygun tedavinin uygulanması gerekir. Günümüzde stent teknolojisinin gelişmesi ve vücutta eriyen özel stentlerin de kullanılması ile hastalar işlem sonrası konforlu bir iyileşme döneminin ardından sağlığına kavuşmaktadır. 

Hayat kurtarıyor

Kalbi besleyen damarlara stendin ilk defa yerleştirildiği 1986 yılından bugüne stent teknolojisi önemli oranda gelişmiştir. İlk yıllarda yalnızca metal olarak üretilen stentlerin tıkalı kalp damarlarına yerleştirildikten sonra damarın yeniden tıkanma oranı yüzde 30-40 civarındayken,  sonraki yıllarda bu oran yüzde 20-30’a kadar düşmüştür. Geliştirilen üzeri ilaç kaplı olan ve halk arasında daha çok “yağlı stent” olarak da bilinen stentler kalp damarlarına yerleştirildiğinde damar yüzeyine ilaç salgılamaktadır. Önceki stentlere göre ilaçlı stentlerin tıkanma ihtimali de yüzde 10 civarındadır. Ancak hayat kurtaran, birçok avantajı olan üzeri ilaçlı ve normal stentler metal olduğundan kalp damarlarına yerleştirildiği andan itibaren, orada kalmaya devam etmekte ve bu da bazı dezavantajları ortaya çıkarmaktadır:

Metal stentler kalp damar çapının değişmesine izin vermez.

Metal stent varlığında bilgisayarlı tomografi gibi bazı görüntüleme tetkiklerinin yorumlanması zorlaşır.

Metal stentlerin yerleştirildiği damarlarda stent direkt üzerine bypass yapılamaz.

Metal stentler tıkandıkları takdirde, stentin için sadece bir kez daha stent takılabilir.

Eriyen stent, Kardiyolojide bir devrim sayılmaktadır

Eriyen stent, Kardiyolojide bir devrim sayılmaktadır. Çünkü kalp damarlarına yerleştirildiği andan itibaren 2 yıl sonra su ve şekere dönüşerek tamamen kaybolmakta. Bu da hasta için birçok ayrıcalık sağlamaktadır. Hastanın damar yapısı zarar görmez, hastaya bilgisayarlı tomografi ve MR gibi görüntüleme tetkikleri rahatla yapılabilir, bypass yani açık kalp ameliyatına engel teşkil etmez ve hasta yaşamı boyunca kalp damarlarında metal bir cisim taşımak zorunda kalmaz.İLHKA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!
Obezite çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor!
Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!
Dr. Ceylan: Doğru zaman, doz ve süreyle antibiyotik kullanımı gerekmektedir