Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon projesi kapsamında Hasköy ilçesinin Karakütük köyünde Orman İşletme Müdürlüğü tarafından hayvan gölgelikleri yapıldı. Daha önce hayvanlarda baş gösteren başta sarılık gibi hastalıklar, hayvanların telef olmasına neden oluyordu. Gölgeliklerin yapılmasıyla hayvanlarda meydana gelen hastalıklarda ve hayvan teleflerinde büyük oranda azalma yaşandı.
Daha önce her yıl yaklaşık 40 ineğin telef olduğunu ve hayvanlarda aşırı sıcaktan dolayı çeşitli hastalıkların meydana geldiğini belirten köylüler, Orman İşletme Müdürlüğü tarafından gölgeliklerin yapılmasıyla hastalıklarda ve yaşanan hayvan teleflerinde azalma yaşandığını ifade ettiler.
Yapılan gölgelikler daha sonra yetkililer tarafından denetlenerek amacına uygun kullanılması ve sağlamlılığı kontrol ediliyor.
“Küçükbaş hayvan için de yapılmasını talep ediyoruz”
Hayvanların yaz aylarında gölgelikler altında büyük hastalıklardan korunduğunu belirten Muş Hasköy Karakütük köyü Muhtarı Mithat Kılıçarslan, “Hayvanlarımız yazın bu gölgeliklerde büyük hastalıklardan korunuyorlar. Hayvanlarımız yaz mevsiminde güneşte kaldıkları zaman çok çabuk hastalık kapıyor. Murat Havzası Projesi kapsamında köyümüze yapılan bu gölgeliklerden çok memnunuz. Köy olarak halen projeden beklentilerimiz var. Büyükbaşlar için köyümüzde yapılan bu gölgeliklerden küçükbaş hayvan için de yapılmasını talep ediyoruz. Bu gölgelikler hastalıkların azalmasına neden oldu. Hayvanlarımız güneş altında kalmayınca hastalık kapmıyorlar. Köyümüzde 3 hayvan gölgeliği yapılırken çevre köylerle birlikte toplamda bölgemizde 21 hayvan gölgeliği yapılmıştır.” dedi.
Gölgelikler yapılmadan önce yılda yaklaşık 30 hayvanlarının telef olduğunu söyleyen Muhtar Kılıçarslan, “Gölgelikler yapılmadan önce bu aylarda hayvanlarımız suyun kenarında kalıyordu. Hayvanlar sıcak havada güneşin altında kalınca, çok hayvan telef oluyordu. Gölgeliklerin yapılmasıyla birlikte hayvanlar suya gidip suyunu içtikten sonra gölgeliğe geliyorlar. Hayvanlar gölgeliklere gelip dinlendiği için sıcağın verdiği hastalıkların yüzde 80'inden kurtuldular. Gölgeliklerin çok büyük faydaları oldu. Tahmini olarak yaklaşık yılda 30 hayvanımız telef oluyordu.” diye belirtti.
Orman İşletme Müdürlüğü Proje İl Ekibi Veteriner Hekimi Deniz Çiçek ise, gölgeliklerin hayvanları başta sarılık olmak üzere çeşitli hastalıklardan ve dış parazitlerden koruduğunu ifade ederek, “Murat Nehri Rehabilitasyon projesi kapsamında bu bölgede yaptığımız yatırımlardan birisi de hayvan gölgelikleri. Bu köyde 3, mikro havzada 15 ve bölge genelinde ise 21 hayvan gölgeliği yapıldı. Bunların yanında sıvatlar, tuzluklar ve kaşıma kazıkları da yapıldı.” diye konuştu.
Bunların toplam 550 ila 600 bin TL bir maliyetle yapıldığını belirten Çiçek, “Bu yaptığımız bu gölgelikler özellikle güneş ışınlarının dik geldiği bu mevsimde hayvanlarda başta sarılık olmak üzere çeşitli hastalıklar baş gösteriyordu. Hayvanların daha önce dinlenme yerlerinde gölgelikler yoktu. Tamamen güneş ışınlarına maruz kalıyorlardı. Bu gölgelikler sayesinde hayvanlarımız daha sağlıklı bir şekilde, özellikle dış parazitler ve hastalıklardan uzak bir şekilde burada dinlenmelerini gerçekleştiriyorlar.” ifadelerini kullandı.
Köy çobanı Ahmet Korkmaz da gölgeliklerden sonra hayvanlarda düzelmeler olduğunu söyleyerek, “Biz Karakütük köyünün çobanlarıyız. Bu gölgelikler yapılmadan önce yılda yaklaşık 40 hayvanımız telef oluyordu fakat bu gölgelikler yapıldıktan sonra sağlık konusunda düzelmeler oldu. Şu an baktığımızda eskiye göre baya bir ilerleme oldu.” şeklinde konuştu.
Diğer köy çobanı Erkan Korkmaz, gölgeliklerin 2 yıl önce yapıldığını ve gölgeliklerden önce yılda yaklaşık 40 hayvanlarının telef olduğunu söyleyerek şunları söyledi: “Bu gölgelikler daha önce yoktu. Biz 2 yıldır çobanlık yapıyoruz. Bu gölgelikler de 2 sene önce yapıldı. Bunlar yapılmadan önce güneş ışınlarından dolayı hayvan hastalıkları daha yaygındı. Özellikle sarılık hastalığı bulaşıcı olduğu ve sıcaklıklar da çok olduğu için yaygındı. Bu gölgelikler yapıldığından beri hayvanlar su içtikten sonra bu gölgeliklerin altına geliyorlar. Güneşten koruma noktasında bu gölgelikler faydalı oluyor. Hastalık ve dinlenme konusunda baya faydalı oldu. Gölgelikler yapılmadan önce hayvanlarımız sıcaklıktan doğan hastalıklar yüzünden telef oluyorlardı. Yılda yaklaşık 40 hayvanımızın telef olduğunu gördük.” (Ayetullah Tarhan - İLKHA)