Grip belirtileri Covid-19 ile karıştırılabilir!

Solunum yollarını enfekte eden ve kış aylarında sıkça rastlanan influenza virüsü belirtileri, tüm dünyayı etkisi altına alan Coranavirus belirtileri ile benzerlik gösteriyor.

Covid-19 ve influenza virüsleri, ölüm olaylarına kadar uzanan solunum yolu hastalığına neden olurlar. Her iki hastalıkta da en sık görülen belirtiler boğaz ağrısı, boğazda gıcıklanma, kuru öksürük, kas ve eklem ağrıları, iştahsızlık, karın ağrısı ve ishaldir. İç Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz influenza virüsüne ait merak edilenler hakkında bilgilendirmede bulundu.

İnfluenza nedir?

Yaygın olarak grip adıyla bilinen influenza, genellikle ekim ayında başlayarak nisan ayına kadar uzanan dönemde sıkça rastlanılan bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Bazı kişilerde hayati tehlike oluşturabilecek olan bu hastalık, sıklıkla soğuk algınlığı ile karıştırılsa da iki hastalık birbirinden oldukça farklıdır.

Hastalığa sebep olan influenza virüslerinin A, B, C olmak üzere üç farklı versiyonu bulunmaktadır. Virüsü bünyesine alan kişinin hapşırması, öksürmesi veya konuşması sırasında yayılan virüslü damlacıkların sağlıklı kişiye geçmesi ile bulaşır.

Yaygın olarak sonbaharda başlayıp ilk bahar aylarına kadar görüldüğü için mevsimsel grip olarak da adlandırılır. İnfluenza virüsünün birçok alt tipi bulunmaktadır. Bu nedenle, her yıl farklı tipte influenza virüsü ortaya çıkar. Bu da kişinin her yıl tekrar gribe yakalanmasına neden olur.

Soğuk algınlığı mı? Grip mi? Covid-19 mu?

Soğuk algınlığı, grip ve Coranavirus solunum yollarının enfekte olma durumudur. Belirtiler benzerlik gösterse de süreçler arasında şiddetli farklar bulunur. Soğuk algınlığı halsizliğe neden olabilse de meydana gelen komplikasyonlar nispeten önemsizdir.

Ancak, grip zatürree gibi hayatı tehdit eden bir hastalığa yol açabilir. Coranavirus, grip ile daha yakın yakın belirtiler gösterir. Düşmeyen yüksek ateş varsa ve nefes almakta zorluk çekiliyorsa tedbir amaçlı olarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Semptomlar aniden ortaya çıkar

Grip ilk olarak, burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısıyla birlikte basit bir soğuk algınlığı gibi düşünülebilir. Soğuk algınlığı daha yavaş gelime eğilimindeyken, grip semptomları aniden kendini ortaya çıkarır. Yaygın olarak rastlanılan belirtiler;

Ateş

Ağrıyan kaslar

Üşüme ve terleme

Baş ağrısı

Kuru, inatçı öksürük

Nefes darlığı

Yorgunluk ve halsizlik

Burun akıntısı veya tıkalı

Boğaz ağrısı

Göz ağrısı

Kusma ve ishal

Hijyen kurallarına uyum sağlamak gribi önlemenin anahtarı

Covid-19 sürecini yaşadığımız bu dönemde, hijyen kurallarının önemini bir kez daha hatırladık. Hijyen kurallarını yerine getirmek ve insanlarla olan sosyal mesafeyi sınırlandırmak virüsten kaçınmanın ilk adımıdır.

Aynı durum influenza virüsü için de geçerli. Hijyen burada da alınabilecek ilk önlemdir. Kalabalık yerlerin aktif havalandırılması, el hijyeni ve yüz maskesi takma gibi önlemler grip yayılması riskini azaltabilir. Aynı zamanda kişiler öksürük ve hapşırma sırasında peçete ile ağız ve burnun kapatılmasına teşvik edilmelidir. Virüs ile enfekte olan kişi, semptomlarını atlatana kadar kendine ev karantinası uygulayarak temas sıklığını azaltmalıdır.

Belirli kişiler daha büyük risk taşıyor

Solunum yoluyla her kişiye bulaşabilecek olan grip, bazıları için ağır sonuçlar meydana getirebilir. 5 yaşından küçük çocukların ve 65 yaşından büyük kişilerin, kronik tıbbi sorunları olanların (astım, diyabet veya kalp hastalığı) griple ilgili ciddi komplikasyonlara yakalanma olasılıkları yüksektir.

Nasıl tedavi edilir?

İlk olarak influenza teşhisi konanların, virüsün yayılmasını önlemek adına kendilerini izole etmeleri gerekir. Elleri ılık su ve sabunla yıkamak, hapşırırken mendil kullanmak da unutulmamalıdır.

İnfluenza virüsünü alan çoğu kişi tıbbi bakıma ihtiyaç duymadan iyileşebilir. Hafif grip vakaları için en iyi eylem yolu dinlenmek, uyumak, bol sıvı içmek ve ateş semptomlarını tedavi etmek olacaktır.

Fakat ağır semptomlar varsa veya kişi yüksek risk grubundaysa uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Tedavi için antiviral ilaçlara ihtiyaç duyulur. Antiviral ilaçlar hastalığı hafifletebilir ve hasta olma süresini kısaltabilir. Ayrıca ciddi grip komplikasyonlarını önleyebilirler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Soğuk havalarda diş sağlığına dikkat!
Uzman Diyetisyen Korkmaz: Doğru beslenmeyle migren ataklarınızı azaltabilirsiniz
Akran zorbalığının belirtileri
Aileler çocuklarının alışılmadık davranışlarını ve özelliklerini tanımlayabilmeli!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Aşırı koruma ve kontrol sevgi değil çocuğun ruhunun hapsidir