Birkaç aydır açlık grevi sürdüren Guantanamo tutsaklarına tüp aracılığıyla zorla yemek yediriliyor. Böyle bir yöntem sağlıklı birisine bile büyük acı verir. Birkaç ay hiçbir şey yemeyen birisi içinse ölümle sonuçlanabilir. Bunu, Rusya’nın Sesi radyosuna demecinde, “İşkencelerden Özgürlük” kuruluşunun aktivisti, hekim William Hopkins anlattı. Hekim, böyle bir beslemenin işkenceden beter olduğunu söyledi.
Guantanamo cezaevinde yargılanmadan bulundurulan tutsaklar, 6 Şubat günü cezaevi tarihinde en uzun ve kitlesel açlık grevini ilan etmişti. Bazıları o denli zayıflamış ki, ölüm eşiğine geldi. Amerikan yönetimi cezaevine, sorunu kendi yöntemiyle çözen sağlık personelini gönderdi. Psikiyatri ve terapi uzmanı William Hopkins anlatıyor:
“Cezaevinde zorla yemek yedirmede tüpler kullanılıyor. Bu, çok sancılı bir süreç, solunum problemleri meydana geliyor. Mevcut kurallara göre, hastaya zorla yemek yedirmeğe doktorların hakkı yok. Guantanamo’da olup bitenler ise bu kuralların ihlalidir.”
Guantanamo’da hiçbir açlık grevi bu denli uzun sürmemişti. Dört yıldan fazla bir süre işkenceye maruz kalan cezaevinin eski tutuklusu Murat Kurnaz, Rusya’nın Sesi radyosuna, yargıç karşısına çıkmayı bekleyenlere nasıl davranıldığını anlattı:
“Ben de açlık grevi ilan ettiydim. Örneğin, hasta tutsaklara ilaç verilmediği zaman biz açlık grevi başlatıyorduk. Şimdiki açlık grevinin başlıca nedeni, eminim, kötü muamele. Ayrıca, bu tutsakların hiçbirisine yargıç önüne çıkma fırsatı sağlanmadı. Suçlularsa, ömür boyu hapis cezası dâhil mahkeme kararıyla verilen cezayı çekmek hakları var. Eminim, orada bulunanların yüzde 90’nı suçsuz. Pakistan başta olmak üzere, bazı ülkelerde polis ve askerlerin evsizleri tutuklayıp olası terörist sıfatıyla 3 bin dolarlık ödül karşılığında Amerikan hükümetine sattığını biliyorum.”
Türk asıllı Almanya vatandaşı Murat Kurnaz, Guantanamo cezaevinden kurtulabildiği için şanslı sayılır. Fakat ABD yönetimi suçsuz olanların hepsini ve birden serbest bırakamaz. Aksi durumda, bu insanların demir parmaklıklar arkasında yaklaşık 10 yıldır sebepsiz yere tutulduğunun kabulü anlamına gelecek. William Hopkins, hükümetin çıkmazda olduğunu belirtti:
“Amerikalıların böyle bir durumdan nasıl çıkılacağını bilmiyorlar gibi görünüyor. Çoğu tutsakları mahkemeye çıkaramıyor, çünkü bu takdirde çoğu suçsuz bulunacak. Ayrıca işkencelere maruz kalanlar, mahkemeye katılamıyor.”
Şimdi Guantanamo’da bulunan 166 tutukludan 102’si açlık grevinde. ABD Devlet Başkanı Barack Obama, ilk seçim kampanyasında Guantanamo’yu kapatacağı vaadinde bulunmuştu. Vaadini henüz yerine getirmedi. Fakat bu sorun sonsuza kadar ertelenemez. ABD yönetimi, tutsakların hakkını ihlal ettiğini tanımak ve en önemlisi bu insanları özgürlüğe kavuşturmak zorunda.(RUVR)