Tarım'da girdi maliyetlerinin çok fazla yükselmesinden dolayı çiftçilerin zorlandığını belirten Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, çiftçilerin üretim yapamamakla karşı karşıya kaldığını söyledi.
Gübre, mazot ve zirai ilaç fiyatlarının neredeyse yüzde 100 yükselmesiyle çiftçilerin üretim konusunda sıkıntı yaşadıklarına dikkat çeken Erbeyi, “Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “Buğday ve arpaya, kuru hububata özel olarak gübre desteğini yüzde 100 artırıyor ve 4 liradan 8 liraya çıkarıyoruz.” Açıklamasının sevindirici olduğunu ama yeterli olmadığını savundu. Erbeyi, ülke ekonomisini ayakta tutan çiftçilerin üretim yapabilmeleri için başta mazot olmak üzere diğer girdilerde de desteğin artırılması gerektiğini söyledi.
Devletin açıkladığı pamuk fiyatının 4 lira 60 kuruş olduğunu ama şu an da çiftçilerin 2 lira 80 kuruşa alıcı bulamadığını, mısırda da fiyatın bir lira 20 kuruş olarak belirlendiğini ama fiyatın 80 kuruşa düştüğüne dikkat çeken Erbeyi, çiftçilerin mağdur olduğunu ve Tarım ve Orman Bakanlığının acilen müdahale etmesi gerektiğini vurguladı.
“Fındıkta, çayda mecliste nasıl formül bulunduysa çiftçilerimiz içinde aynı formül bulunsun”
Erbeyi, “çiftçilerimiz girdiler pahalı olduğu için ekim yapamıyor. Her yıl dönüm başı 35-40 kilogram gübre veriyorduk. Bu sene 30 kilogramın altına düşecek. Mahsul yeterince gübrelenmediğinde verimde kayıp olur. Bu ülke ekonomisine de yansır. Çiftçi ne yapsın? Elektrik parasını mı ödesin, gelen zamların yüzde 100 artışını mı ödesin? yapılan destek güzeldir ama bunlar sadece rötuştur. Fındıkta, çayda mecliste nasıl formül bulunduysa, burada da çiftçilerimiz için mazot gübre girdilerde acilen indirime gidilmesi ve buğdayda pamukta mısırda acilen müdahale etmesi lazım. Çünkü çiftçimiz mağdur durumda.” diye konuştu.
“Gübreye yapılan destek mazota da yapılsın”
Mardin ovasında hasat döneminin başladığını hatırlatan Erbeyi, şöyle devam etti: “Biz Pamuk desteği fazla oldu. Çiftçilerimiz pamuğa yönelecek diye sevindik. Devletin pamukta açıkladığı fiyat 4 lira 60 kuruş iken şu anda çiftçiler 2 lira 80 kuruşa alıcı bulamıyor, pamuk tarlada kalıyor. Çiftçi gelecek sene nasıl pamuk ekecek? Buğdayda da aynı sıkıntıları yaşadık, mısırda da aynı şekilde. Şu an bölgemizde mısır hasadı başladı. İlk etapta fiyat bir lira 20 iken şu an 80 kuruşa düştü. Bu da çiftçimizi mağdur ediyor. Buna Tarım ve Orman Bakanlığının acilen müdahale etmesi lazım. Gübreye yapılan desteği olumlu buluyoruz. Bunun mazotta da yapılmasını istiyoruz. Çünkü çiftçi için mazot çok önemlidir, mazot olmadan çiftçi tarlasını süremez.”
İLKHA