Güçlü bir bağışıklık için haftada iki kaşık tahin pekmez yiyin

Kış aylarında kahvaltıların vazgeçilmezlerinden olan tahin ve pekmez tüketimi konusunda tavsiyelerde bulunan uzmanlar, kontrollü ve ölçülü tüketimin de önemli olduğunu belirtiyor.

Kış aylarında kahvaltıların vazgeçilmezlerinden biri de enerji verici ve besleyici özelliği ile tahin ve pekmez ikilisidir. İnsanın içini ısıttığı gibi, tatlı ihtiyacının da daha sağlıklı bir şekilde karşılanmasını sağlar. Ancak fazladan kalori ve kilo alımının önüne geçmek için bu geleneksel yiyeceğin kontrollü ve ölçülü tüketimi önemlidir. Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu, tahin pekmezin faydaları ve tüketiminde dikkat edilecek noktalar hakkında bilgi verdi.

"Karışımda pekmez oranı fazla olmamalı"

Yüzbaşıoğlu, "Enerjisi oldukça yüksek olan tahin ve pekmezin tüketimi sınırlandırılmalı, mümkünse 2 tatlı kaşığı aşılmamalıdır. Bu karışım için dikkatli olunması gereken en önemli nokta ise doğru oranın kullanılmasıdır. Tahin pekmez hazırlanırken amaç pekmez tüketimini artırmak olmalıdır, tahin sadece lezzet verici olarak düşünülmelidir. Örneğin 1 çay bardağı pekmez için eklenecek tahin en fazla yarım çay bardağı olmalıdır. Bu oran enerji içeriğinin dengede olmasını sağlar. Her sağlıklı yiyeceğin fazlasının sağlığımız için gizli bir tehlike olduğu unutulmamalıdır." dedi.

"Tahin kemik sağlığını koruyor, kabızlığı önlüyor"

"Susamın değişik işlemlere tutulması ve ezilmesi sonucunda elde edilen tahinin; soğuk algınlığı, grip gibi kış hastalıklarını önlediği ve Vücut direncini artırarak bu hastalıklara yakalanma riskini azalttığını" dile getiren Yüzbaşıoğlu; "Ayrıca hastalık döneminin da daha hızlı ve etkin bir şekilde atlatılmasına da yardımcı olmaktadır. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı vücut direncini artırır. Hücre yapısını koruyucu özelliği sayesinde de kanserli hücreler ile aktif bir şekilde savaşır. Hammaddesi olan susamda bulunan kalsiyum ile yararlı yağlar kemiklerin korunmasına yardımcı olur. Sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını sağlayarak kabızlığın giderilmesinde etkilidir. Zengin miktardaki kalsiyum içeriği kemiklerin güçlenmesine ve kemik erimesine karşı kemiklerin daha dayanıklı olmasına yardımcı olur. Gelişme çağındaki çocukların kemik gelişiminin sağlıklı olması için kalsiyum içeren besin maddelerinin tüketilmesine büyük özen gösterilmesi gerekmektedir. Tahin mezelerde ve bazı yemeklerde sos olarak da kullanılmaktadır." Şeklinde konuştu.

"Karaciğer ve midenin dostu pekmez öksürüğü de kesiyor"

Yüzbaşıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üzüm, dut, keçiboynuzu ve harnup gibi pek çok çeşidi bulunan pekmez kan yapıcı özelliğe sahiptir. Ayrıca vücut direncini, bağışıklık sisteminin direncini artırıcı ve güçlendirici özelliği sayesinde hastalıklara karşı koruyucudur. Karaciğeri temizleyerek damarları açar, kan basıncını dengeler. Hastalık aşamasında ise iyileşme sürecini hızlandırır. Mide rahatsızlıklarının tedavisinde destekleyici özelliğe sahiptir. Anne sütünü arttırdığı da bilinen faydaları arasında yer almaktadır. İltihap söktürücü özelliği bulunmaktadır. Öksürüğü keser ve balgam söktürücüdür. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda pamukçuk adı verilen ağız içi yaralarının tedavisinde oldukça etkilidir. Son dönemlerde keklerde, pastalarda, tatlılar da şeker yerine kullanılmaktadır. Özellikle pekmez sevmeyen çocuklara pekmez yedirmek amacıyla kullanılan bu yöntem sağlık açısından oldukça faydalıdır." (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?
Başarıyı engelleyen psikolojik engel: Erteleme alışkanlığı