Batman İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "Dumansız Hava Sahası Eylem Planı" kapsamında "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" münasebetiyle konferans düzenlendi.
"Sigarayı Sen de Bırak" konulu konferans, İl Kültür Merkezinin konferans salonunda Vali Ahmet Deniz, vali yardımcıları, İl Sağlık Müdürü İhsan Bodakçi, Belediye Başkanı Ertuğ Şevket Aksoy, kurum müdürleri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.
Sağlık Bakanlığının sigaranın zararlarıyla ilgili hazırladığı sinevizyon gösteriminin ardından açılış konuşmasını yapan Bodakçi, sigaraya 257 milyar TL harcandığını söyledi.
Bodakçi, "Bu para ile 55 tane Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 11 tane Atatürk Barajı, 46 tane Marmaray, 10 tane nükleer santral ve 6 tane Güneydoğu Anadolu Bölgesi Projesi hayata geçirilebilirdi. Sigara içmeye devam eden vatandaşlarımıza sesleniyoruz. Gelin, kendinize, geleceğinize ve sevdiklerinize çok geç olmadan bir şans tanıyın. Karar verin ve bugün, 9 Şubat günü bu zehirden kurtulun. Sevginin boşluğunu zehirle doldurmayın." dedi.
"Günde 300 kişiyi sigaradan kaynaklı hastalıklardan kaybediyoruz"
Daha sonra katılımcılara hitap eden Vali Deniz, "Çağımızın vebası, salgın bir hastalıktan bahsediyoruz. Maddi kayıp hariç ama asıl olan insanımızın geleceğe umutla ve sağlıklı bakabilmesi. Hepimizin hayali, hedefi çocuklarımızın, torunlarımızın mürüvvetini görmek. Eğer sigara kaynaklı bir hastalıktan ölüyorsanız bu korkunç bir şey ki önlenebilir bir hastalık. İçmediğiniz zaman bu hastalığa bulaşma şansınız yok. Dünyada yılda 5,5 milyon kişi sigara kaynaklı hastalıklardan ölüyor. Her 6 saniyede bir kişi öbür dünyaya gidiyor. Türkiye'de bu sayı 100 bin kişi. Demek ki Türkiye'de günde 300 kişiyi sigaradan kaynaklı hastalıklardan kaybediyoruz. Yılda 100 bin kişi demek. 5 yılda bir Batman nüfusu kadar insanımızı sigara yüzünden kaybediyoruz." ifadelerini kullandı.
"Aldığımız mesafe güzel ama yeterli değil"
Çocukların büyüklerini örnek alıp sigaraya başladıklarını dile getiren Deniz, şunları söyledi: "Çocuklarımızın sigara içmesini hiç kimse istemez. Çocuklarımızın sigara içmemesi için bizlerin bırakması lazım. Eskiden uçaklara ve otobüslere girince 'Yolculuk nasıl bitecek?' diyorduk. Ben kaymakamken kaymakamlık makamında 4-5 çeşit sigara bulundururduk. Gelen misafirlere ikram edilirdi. Düşünebiliyor musunuz? Ne kadar ilkel şeyler yapılıyordu. Evlerimizde de öyleydi. Gelen misafirler için 4-5 çeşit paket bulunur, sigara ikram edilirdi. Şimdi ise misafire 'Lütfen içeceksen balkonda iç.' diyebiliyoruz. Demek ki aldığımız mesafe güzel ama yeterli değil. Batman sokaklarında bazen 14-15 yaşlarındaki çocuklarımızın sigara içtiğini görünce inanılmaz üzülüyorum."
Konuşmanın ardından Deniz, sigaranın zararıyla ilgili kaleme aldığı şiirini seslendirdi.
İLKHA