Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklıklarının artarak devam edeceği bugünlerde güneş çarpmasından korunma yöntemleriyle ilgili açıklama yaptı.
Güneş çarpmasının, aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı meydana gelen ciddi bir rahatsızlık olduğunun belirtildiği açıklamada, hemen müdahale edilse bile ölümcül olabileceği ya da kalıcı zararlar verebileceği bildirildi.
Açıklamada, "Aşırı sıcaklığın yanında nem oranının da yüksek olması (yüzde 70'in üzeri) güneş çarpmasında etkili bir rol oynar. Güneş çarpması özellikle yaşlı ve çocuklar için daha tehlikelidir. Güneş ışınları; ultraviyole, görünür ve enfraruj ışınlarından oluşmaktadır. İnsan sağlığı açısından en etkili ışın ultraviyole ışınlarıdır. Ülkemizde genellikle yaz ayları ve gündüz 11.00-15.00 saatleri arası güneş çarpması açısından en riskli zamanlardır. Güneş çarpmasının en sık görüldüğü yerler, sıcak ve nemli deniz sahilleridir." denildi.
Uzun süre güneş altında kalınmışsa hastanın ateşinin 39-41 dereceye kadar çıkması, davranış, anlama ve algılama bozuklukları oluşması, kalp atışlarının düzensizliği ile şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusmanın güneş çarpmasına işaret ettiği kaydedildi.
Güneş çarpmasından korunmak için uyulması gereken tavsiyeler şu şekilde sıralandı:
- Sıcak ve ultraviyole (UV) ışınları için uyarı verilen bölge ve günlerde mümkün olduğunca güneşten kaçınmalı, zorunlu olmadıkça 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır.
- Aşırı sıcaklarda gölgede bulunulmalı, ağır işler ve spor yapılmamalıdır.
- İnce, açık renkli bol elbiseler giyilmeli, şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanılmalıdır.
- İmkanlar ölçüsünde sık duş alınmalıdır.
- Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı ve bol bol sıvı tüketilmelidir.
İLKHA