Ağrı'da her dairenin ısınması için en az 3 yada 4 ton kömür almak zorunda kalan vatandaşlardan Zeki Adıgüzel, ikamet ettiği binanın ısısını ve dairelerin sıcak su ihtiyacını güneş panelleri ile karşılıyor.
Kış mevsiminde Sibirya soğuklarının çoğu zaman hakim olduğu kentte elektrikten ve kömürden tasarruf sağlamak için 1988 yılında çalışma başlatan Zeki Adıgüzel, 4 panel kurarak başladığı çalışmasına şuan ikamet ettikleri aile apartmanının çatısına kendi imkanları ve işçiliği ile 160 adet panel kurdu.
Kurduğu panellerle 4 mevsim istifade edebilen Adıgüzel, özellikle kış mevsiminde yüzde 70 oranında kömür tasarrufu sağlayabilmenin çok avantajlı olduğunu bununda yıllık yaklaşık olarak 100 bin TL'ye tekabül ettiğinin altını çizdi.
Ağrı'da güneş panelini kuracak usta bulamayınca kendisi yaptı
Evinin çatısına kurmak istediğinde Ağrı'da güneş paneli bulamadığını ve başka bir ilden panelleri getirdiğini söyleyen Zeki Adıgüzel, "1990'larda bir iş için gittiğim Antalya'da binaların üzerinde güneş panelleri gördüm. Ağrı'da hiçbir yerde o sıra güneş paneli yoktu, satın almak istedim Ağrı'da bulamadım. Başka bir ilde bulup getirdim ama bunu yapacak usta bulamadım. Antalya'da fotoğraflarını ve videolarını çektiğim güneş panellerinin nasıl kurulduklarını inceledim, kendi evimizde kurdum paneli. Sıtkıye mahallesinde bulunan evimin üstüne 4 tane panel bırakarak başladım. Daha sonra bunu 16'ya çıkardım. Ardından evimiz şehrin dışına taşınınca binanın çatısına 160 güneş enerjisi paneli yerleştirdim. 4 mevsim boyunca 24 saat 30 dairelik binanın sıcak su ihtiyacını karşılıyoruz." dedi.
"Ağrı'da şuan en ücra köylerde bile artık güneş enerjisi var"
Adıgüzel, "Ağrı'da şuan en ücra köylerde bile artık güneş enerjisi var, sıcak sularını karşılıyorlar, bu durum beni mutlu ediyor. Gerçekten çok emek isteyen bir alan ve yabancı bir sistem olduğu için Ağrı'nın eksi 40 derecesinde sıcak suyun elde edilmesi zor geliyordu insana. Çatıdaki 160 paneli kendim kurdum. Burada her daireye en az 3-4 ton kömür gerekiyor ısınması için. Eğer daha fazla güneş görseydi ilimiz daha az kömür yakardım. Bu paneller ile 30 daireyi ısıtıyorum, ayrıca her dairenin 24 saat sıcak suyunu veriyorum. Oluşturduğumuz sistem ve depolama ile istifade ediyoruz. Kış mevsiminde bile bir saat güneş gösterse kendini bu bizi 24 saat ısıtıyor." ifadelerini kullandı.