Güney Kürdistan İran'la petrol anlaşması yaptı

Kürt Federal Yönetimi ile İran arasında dün bir enerji anlaşması imzalandı. Anlaşmayla birlikte Erbil ile İran arasındaki ticaret hacminin de artması bekleniyor

İran ile Güney Kürdistan Yönetimi arasında enerji anlaşması imzalandı. İran, Erbil'in bölgedeki en büyük ikinci ticari partneri olarak biliniyor. Taraflar arasındaki ticaret hacmi 2013 yılında 4 milyar doların üzerine çıkmıştı.

Uzmanlar, Kürdistan Yönetimi'nin İran'la yaptığı petrol anlaşmasını ve  Başbakan Neçirvan Barzani'nin "2 Mayıs'ta Ceyhan'daki petrolü satacağız" açıklamasını, enerji politikası seçeneklerini artırma hamlesi olarak değerlendiriyor.

Kürdistan Yönetimi'nin önceki gün İran'la yaptığı anlaşmaya göre, İran ile Güney Kürdistan arasında iki boru hattı döşenecek. Kürdistan Yönetimi'nin ham petrol karşılığında İran'dan doğal gaz ve rafine edilmiş mazot alacak. Dün de Kürdistan Yönetimi'nin Başbakanı Neçirvan Barzani, 2 Mayıs'ta Ceyhan'da biriken petrolün dünya pazarlarına ulaştırılmaya başlanacağını açıkladı.

Uzmanlar, Kürdistan Yönetimi'nin Irak'ta yarın yapılacak ve petrol konusunu netliğe kavuşturması beklenen genel seçimler öncesi yaptığı son hamleleri değerlendirdi.

Washington'daki Wilson Center Irak uzmanı Marina Ottaway, IKBY'nin bu adımlarının seçimlere yönelik olmadığını belirterek, "Kürtler bir şekilde petrol ihracının vardığı çıkmazdan çıkmaya çalışıyor. Neçirvan Barzani'nin 2 Mayıs açıklaması da buna işaret ediyor" dedi.

Missouri Devlet Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyesi Dr. David Romano, Kürdistan Yönetimi'nin amacının petrolünü satmak konusunda seçeneklerini artırmaya yönelik olduğunu söyledi.

"Şimdi  Kürdistan Yönetimi'nin enerji stratejisi içinde hem Bağdat hem Ankara hem de Tahran var" diyen Romano, İran'ın da Türkiye ile rekabet etmek ve hem Bağdat hem Erbil'e karşı elini güçlendirmek için mantıklı bir adım attığını belirtti.

Erbilli enerji uzmanı Şivan Zülal de son hamleleri, Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin dediği gibi "tüm yumurtaları aynı sepete koymamak" yaklaşımının bir parçası olarak değerlendirdi.

BAĞDAT TEPKİ VEREBİLİR

Süleymaniye'deki Amerikan Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Fahrettin Sümer, İran ile anlaşmanın Kürdistan Yönetimi için birçok açıdan faydalı olacağını söyledi.

İran'la gelişen ilişkilerin, Tahran'ın Bağdat üzerindeki etkisi nedeniyle petrol sorununu aşmaya yardımcı olacağını öne süren Sümer, "Uzun dönemde İran'la anlaşma, Kürdistan Yönetimi'nin enerji konusundan Türkiye'ye bağımlı olmaktan kurtaracak" dedi.

Sümer, Ceyhan'da depolanan petrolün satılmaya başlanacağına ilişkin açıklamayı ise "Eğer Kürdistan Yönetimi, 2 Mayıs'ta, seçimlerden hemen sonra, Bağdat'ta meşru bir hükümet kurulmadan petrolü satarsa, bu gelecek hükümete gerçeği kabul ettirmeye çalışması ve Kürdistan Yönetimi ile uzlaşıya gitmesini sağlaması demektir" diye değerlendirdi.

Bu hamlenin sonucunun nasıl bir hükümet kurulacağına ve Kürt partilerin hükümette yer alıp almayacağına bağlı olduğu belirten Sümer, "Bağdat hükümetinin çeşitli araçlarla Erbil'e karşılık vermesi riskini yaratıyor" diye konuştu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kürdistan Haberleri

Güney Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin resmi sonuçları açıklandı
Güney Kürdistan'da milletvekili seçimleri için halk sandık başına gitti
Neçirvan Barzani bugün Ankara'ya geliyor
Kürdistan Parlamento seçimleri planlandığı tarihte yapılacak
Kürdistan Bölgesi'nde okullar tatil edilecek