Güney Kürdstan İçişleri Bakanlığı, Suriyeli sığınmacılardan sonra şimdi de "Irak ve Şam İslam Devleti" (IŞİD) örgütü tehdidi nedeniyle ülke içinden gelen sığınmacılarla birlikte bölgedeki sığınmacı sayısının 1 milyona ulaştığını bildirdi.
Nüfusu 5 milyon 200 bin olan Kürdistan'a göç edenlerin Erbil, Süleymaniye ve Duhok kentlerinde yoğunlaştığı bölgedeki her 6 kişiden birinin sığınmacı olduğu belirtiliyor.
İçişleri Bakanlığına bağlı Göç ve Göçebeler Müdürü Şükrü Barzani, yaptığı açıklamada, "IŞİD'in Musul saldırısından önce Suriyeli 226 bin, İranlı 30 bin, Türkiyeli 12 bin kişinin Kürdistan'da bulunduğunu tespit etik. Irak'ın Sünni bölgesinden gelenlerle birlikte bu rakam 755 bini buluyor. Musul olaylarının ardından gelen 300 bin Iraklı sığınmacıyı eklediğimizde bu rakam 1 milyonu geçiyor" dedi.
SIĞINMACI İZDİHAMI
Irak'ın içinde yaşanan son göçle birlikte Erbil, Süleymaniye ve Duhok kentlerinde, sığınmacı sayısının fazlalığı dikkati çekiyor. Kontrol noktalarında, kamplarda, çarşı ve pazarlarda, sokak ve caddeler ile market ve benzin kuyruklarında yaşanan izdihamı görmek mümkün.
Göç edenlerin çoğunluğunu ihtiyaç sahibi aileler oluşturuyor. Bunların kimisi derme çatma alanlarda veya inşaatlarda kalıyor.
11 METREKARELİK ODALARDA 20 KİŞİ
Bazılarının adresi ise pejmürde oteller. 11 metrekarelik bir odada 15-20 kişi kalıyor. Parasızlıktan dolayı birleşerek otel odasında kalmak zorunda kalan bu ailelerin durumu içler acısı. Özellikle çatışma bölgesinden kaçarken 50 dereceyi bulan sıcaklık altında saatler süren yolculuklar yapan çocukların çoğunda ishal ve kusma vakaları görülüyor.
Hüseyin Süleyman, 4 çocuk babası, IŞİD'in ele geçirdiği Musul ilinin Türkmen köyü Mahlab'ı terkederek, Erbil'e ulaştı. Süleyman, "Bu küçük otel odasında 15 kişi kalıyoruz. Savaşın biran önce bitmesini bekliyoruz" dedi.
Çocuklarının çatışma bölgesinden kaçış esnasında hastalandığını anlatan Süleyman, "En küçük kızım aşırı sıcaklar nedeniyle ishal oldu ve sürekli kusuyor. Kendisine serum takıldı. Doktorlar, serin yerde durmasını istediler. Çok çaresiziz. Herkes bizim durumumuza baksın. Zor şartlarda yaşıyoruz. Bağdat hükümetinin, mezhepçi siyasetinden rahatsızız. Biz de Kürtler gibi federe bir bölge istiyoruz" diye konuştu.
KÜRDİSTAN HÜKÜMETİ ÇÖZÜM ARIYOR
Daha önce Suriye'den gelen Kürt sığınmacıların, ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan Kürdstan hükümeti, şimdi de IŞİD'in neden olduğu iç göç sorununu çözmeye çalışıyor. Kürt yönetimi, aynı zamanda bölgede güvenlik açığı, pahalılık, konut sorunu ve yakıt sıkıntısına neden olan aşırı göçe çözüm arıyor.
BM DEVREDE: BÖLGESEL YÖNETİME SAĞLIK MALZEMESİ DESTEĞİ
Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Adrian Edwards, BM Cenevre Ofisi'nde yapılan basın toplantısında, Irak'ta yıl başından itibaren, 500 bin kişinin Enbar bölgesinde meydana gelen saldırılar nedeniyle, 500 bin kişinin ise IŞİD militanlarının Musul'u ele geçirmesinin ardından evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtmişti.
BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Corinne Momal-Vanian, güvenlik ve faaliyetlerin daha etkin yürütülmesi için BM personelinin bir kısmının yer değiştirdiğini söylemiş, Personelin bir kısmının Erbil'e gönderildiğini ifade ederek durumu günlük olarak takip ettiklerini açıklamıştı.
Dünya Gıda Programı (WFP) Sözcüsü Elisabeth Byrs ise Erbil'deki ofislerini genişlettiklerini ve buraya daha fazla personel gönderdiklerini kaydetti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Fadela Chaib, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin çatışmalar dolayısıyla merkezi hükümetten aldığı ilaç ve aşıların kesilmesi nedeniyle DSÖ'den yardım talebinde bulunduğunu ifade etmişti.Chaib, bu çerçevede, Dohuk ve Erbil'deki sağlık müdürlüklerine çeşitli sağlık malzemeleri sağladıklarını kaydetti.