Güney Kürdistan'da İdam Tartışması

Güney Kürdistan Yönetimi'nde Emniyet Genel Müdürlüğü binasına, bombalı saldırı düzenlemekle suçlanan üç sanığın idam istemiyle yargılanmaya başlanması, idam tartışmasını yeniden gündeme getirdi.

Güney Kürdistan Parlamentosu'nda 2006 yılında kabul edilen Terörle Mücadele Yasası'ndan sonra bugüne kadar 14 kişi idam edildi. Ancak 2008 yılından beri haklarında idam kararı verilen 169 mahkumun cezası infaz edilmedi. Bölgede halen terör suçundan yargılanan üç sanık hakkında idam cezası istenmesi, bazı sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden oldu.

İdamla Mücadele Derneği, Irak Şam İslam Devleti Örgütü'ne (IŞİD) mensup olduğu ifade edilen sanıklar Haşim Salih, Muhammed Halil ve Samir Bekir'e idam cezası verilmemesi çağrısında bulundu.  

Derneğin Erbil Temsilcisi Semir Nuri, yaptığı açıklamada suçlarını itiraf eden sanıkların idam edilmelerine karşı olduklarını söyledi. Hükümetten idam cezasını kaldırılmasını talep ettiklerini aktaran Nuri, "İdam,  insan öldürmektir ve biz, bu öldürmeye de karşıyız.  Hükümetten idam cezasını durdurmasını ve yasalardan çıkarmasını talep ettik" dedi.

İnsan Haklarını Koruma Kurulu Başkanı Tavge Ömer Hokari, idam cezasını kaldıracak siyasi bir  iradenin olduğunu ifade ederek, "Kürdistan Parlamentosu, eğer isterse idam cezasını yasalardan çıkarır. İdam, insanın en temel yaşam hakkını ihlal etmektir. En büyük sınırı aşmaktır. Biz herkes için ve her suç için idam cezasının kaldırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

İdam cezasının yasalardan çıkarılması için Aralık ayında bir konferans düzenleyeceklerini kaydeden Hokari,  cezayı kaldırmanın, suçların artışına neden olmayacağını savundu.  

Güney Kürdistan Parlamentosu Asayiş Konseyi Başkanı İsmail Mahmud ise "Kürdistan'ın emniyetinin sağlanması için idam cezası devam etmelidir. İdam cezasının, terör suçlarını azaltmada caydırıcı etkisi vardır. Halkımıza ve güvenlik güçlerimize zarar verenler, cezasız kalmamalıdır" değerlendirmesinde bulundu. Mahmut, Erbil'deki patlamayı organize eden kişilerin idam edilmesini istedi.

Erbil'de 29 Eylül'de Emniyet Genel Müdürlüğü binasına düzenlenen bombalı saldırıda 7 emniyet görevlisi ile 6 intihar eylemcisi hayatını kaybetmiş, 50 kişi yaralanmıştı. Saldırıdan birgün sonra Musul'da yakalanan Haşim Salih, Muhammed Halil ve Samir Bekir, çıkarıldıkları mahkemede tutuklanmıştı. Üç sanık bombalı saldırıyı düzenlemekle suçlanıyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kürdistan Haberleri

Süleymaniye’de PKK’ya yakın kurumlar kapatıldı
Li Îzmîrê qezaya zîncîrî: Dê û kurê wê mirin, 3 jê giran 4 kes birîndar bûn
Serokatiya Herêma Kurdistanê der heqê Nêçîrvan Barzanî daxuyanî da
Güney Kürdistan'da nüfus sayımının ön sonuçları açıklandı
Güney Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin resmi sonuçları açıklandı