GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca desteklenen, Adıyaman Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitü Müdürlüğünün yürüttüğü proje kapsamında 20 arıcı çiftçi faydalanacak.
Proje kapsamında her arıcıya 16 adet arılı kovan, arı zehri toplama aparatı 1 adet, 1 oto buzdolabı, 90 adet arı zehri muhafaza şişesi dağıtımı gerçekleştirildi.
Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitü Müdürü Türker Yener "Projemizle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ilk defa arı zehri üretimi gerçekleştirilmiş olacaktır. Ülkemizde arı zehri son bir iki yıldır arıcılarımızın gündemindedir. Projemiz GAP illerine model proje olacaktır." dedi.
"Zehir ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan bir ürün"
Üretilecek zehir hakkında bilgi veren Yener "Öncelikli çalışma konumuz bademle ilgili araştırma geliştirme projelerini yürütmektir. Bunun yanında arıcılıkla ilgili ARGE projelerimiz de var. GAP idaresine sunmuş olduğumuz sağlık için arı zehri projesi kapsamında temin ettiğimiz malzemelerimizi 20 çiftçimize dağıtmak üzere toplanmış bulunuyoruz. 20 çiftçimizin her birine 16 adet arı kovanı, arı zehri toplama aparatı, muhafaza şişeleri ve oto buzdolapları dağıtılacak. Bu projeyle elde edilecek arı zehri özellikle sağlıkta ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan bir ürün ilimizde ve bölgemizde şu an arı zehrini üreten herhangi bir kurum yok. Dünyada son yıllarda yaygın olan bir üründür. Hatta 1 gramı yaklaşık 500 TL neredeyse 1 gram altın fiyatında bir üründür." dedi.
Zehrin bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirten Yener "Şu ana kadar Adıyaman'da arı kovanı sayısıyla, bal üretme ile ilgili ciddi bir potansiyel kazanmış olan ilimiz yepyeni bir inovasyon ürünüyle de arı zehir ile tanışmış olacak. Bu vesileyle hem arıcılarımızın ekonomisine katkı sağlamış olacağız hem de bölgenin ekonomisine de bir katkı sağlamış olacağız. Bal haricinde arı ürünleriyle ilgili yeni ürünlerin üretimine başlamış olacağız." ifadelerini kullandı.