Ocak-Mayıs 2020 ihracat rakamlarını değerlendiren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, yılın beş aylık döneminde, 184 ülkeye 3 milyar 225 milyon 925 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Yılın ilk beş aylık sürecindeki kaybın yeni dönemde telafi edilmesi için çalışmalar yürüteceklerini ifade eden Kileci, Türkiye’de olduğu gibi dünyanın birçok ülkesi ile bölgesinde üretim ve ihracat noktasında normalleşme sinyalleri olduğuna dikkat çekti.
Kileci, “2020 yılının ilk beş aylık döneminde Güneydoğu Anadolu’dan 184 ülkeye toplam 3 milyar 225 milyon 925 bin dolar ihracat gerçekleştirilirken, aynı dönemde Gaziantep’ten 2 milyar 800 milyon 925 bin dolarlık ihracat yapılmıştır. Mayıs ayında ise Gaziantep’in ihracatı yüzde 29,2 azalışla 483 milyon 745 bin dolar, bölgemizin ihracatı yüzde 29 azalışla 568 milyon 810 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Mayıs ayındaki bu azalışta, resmi tatiller sebebiyle mesai yapılmayan 4 iş gününün etkisi olduğu görülmektedir.” dedi.
“Gaziantep, Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan 6’ıncı il olmuştur”
Normalleşme sinyalleriyle birlikte ticaretin toparlanma sürecine girdiğini belirten Kileci, “İhracatçılarımız, önceki aylarda gördüğümüz artış ivmesini yakalamak için var güçleriyle çalışıyorlar. Devletimizin ekonomide aldığı tedbirler ve dünya ticaretinin yavaş yavaş normale dönmesinin de etkisiyle önümüzdeki aylarda ihracatımızda bir yükseliş trendi yakalanmasını bekliyoruz. Tüm güçlüklere rağmen Gaziantep, Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan 6’ncı il olmuştur. Ayrıca ilimizin ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 140,32’dir.” ifadelerini kullandı.
Bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 41,7 payla ilk sırada yer aldığını ifade eden Kileci, AB ülkelerinin yüzde 18,6 payla ikinci ve Afrika ülkelerinin ise, yüzde 15,8 payla üçüncü sırada yer aldığını belirtti.
“Bölgeden en çok gıda, tekstil, inşaat ve giyim ihraç edildi”
184 ülkeye ihracat gerçekleştirme başarısı gösterdiklerine dikkat çeken Kileci, bu ülkelerden Irak, Suriye, İngiltere, Almanya, İtalya, ABD, Suudi Arabistan, Libya ve Venezuella gibi ülkelerin bölge ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkeler olduğunu belirtti.
Kileci, “Ayrıca makine halıları, pastacılık ürünleri, kumaşlar, plastikler ve mamulleri, iplikler, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, ağaç ve orman ürünleri, dış giyim ile demir-çelik mamulleri bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur.” ifadesini kullandı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin lokomotif ilinin Gaziantep olduğunun altını çizen Kileci, mayıs ayında Mardin'den 47,4 milyon dolar, Kahramanmaraş'tan 47 milyon dolar, Malatya'dan 13,5 milyon dolar, Diyarbakır'dan 12 milyon dolar, Şanlıurfa'dan 10,5 milyon dolar, Adıyaman'dan 8 milyon dolar, Kilis'ten 2,2 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti.