Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Süt üreticilerinin yaşadığı sıkıntılar, Şeker kurumunun kapatılması ve çiftçiye verilen mazot desteği hakkında açıklamalarda bulunan Gürer, sorunların kalıcı çözümü için yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.
"Zor durumda kalan üretici ineği kesime veriyor"
Süt üreticilerinin sorunlarına da dikkat çeken Gürer, Türkiye’de süt üreticilerinin sorunlarının çözüme kavuşturulamaması durumunda ette olduğu gibi sütte de gelecek yıllarda kriz yaşanabileceğini söyledi.
Gürer, “Süt konseyi 3 ayda bir çiğ süte fiyat belirliyor. 140 kuruş olan çiğ sütün litre fiyatına 13 kuruş zam yapılarak 153 kuruşa çıkarıldı. Ancak artışın 6 kuruşu farklı kesintilere gidiyor. Üreticiye 9 kuruş kalıyor. Sanayici raftaki süt ürününe yüzde 20 zam yapıyor. Ama üretici bu zamdan aynı oranda faydalanamıyor. Yem girdileri, hayvan bakımı, hayvanların ilaç girdileri birleştiğinde süt üreticisinin maliyeti artıyor. Sonuç olarak üretici sütten gelir elde edemezse ineği kesmek zorunda kalıyor. Kimi yerde Yasak olmasına rağmen zor durumda kalan üretici ineği kesime veriyor. Hükümeti uyarıyorum, bu konuda tedbir alınmazsa ette olduğu gibi sütte de kriz yaşanabilir” dedi.
Yurtdışından 270 bin kg süt tozu ithal edildiğini de belirten Gürer, ihraç kayıtlı olsa da yurtdışından süt tozu almanın çiğ süt üreticisini ciddi sıkıntıya sokacağını vurguladı.
"Şeker Kurumu kapatılmamalıydı"
Şekerpancarı üreticilerinin sorunlarına da değinen Gürer, KHK ile Türkiye Şeker Kurumu’nun kapatılmış olmasının ciddi sorunlar doğurabileceğini söyledi.
Kurumun ortadan kaldırılması ile oluşacak sorunlara dikkat çeken Gürer, “ Önümüzdeki süreç nişasta bazlı şekerin ve yurtdışından ithal edilen yoğun tatlandırıcının önünü açacak. Bunların insan sağlığına olumsuz etkileri olduğu bilim insanları açıklıyor. Ayrıca şekerpancarı stratejik bir üründür. Çiftçi ve fabrika işçilerinin korunması adına hükümetin bundan sonra alacağı kararları izleyip takip edeceğiz.” dedi.
“Önümüzdeki süreç şekerpancarı üretiminin devamı veya ortadan kalkmasını beraberinde getirebilir" uyarısında bulunan Gürer, "Tütünde yaşanan sorunlar şekerpancarında da yaşanabilir. İnsan sağılığı için en doğru ürün tatlandırıcı ve nişasta bazlı şeker değil şekerpancarıdır. Dünyanın her yerinde pancar üreticisi korunuyor. Ülkemizde de korunmalı, şeker fabrikalarında üretimin devamı sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.
"Mazot desteği yıl içinde verilsin"
Türkiye’nin benzin ve mazotu en pahalı kullanan ülkeler arasında olduğuna da vurgu yapan Gürer, mazota gelen zammın çiftçi ve diğer şoför esnafını sıkıntıya soktuğunu belirterek, “Üretim aşamasındaki çiftçi için önemli girdi olan mazot desteklemeleri yıl içinde verilmeli, çiftçi mağdur edilmemelidir. Çiftçi ve besicilerin sorunlarına kalıcı çözüm üretilmesi için yerli üreticinin desteklenmesi lazımdır.” dedi. (İLKHA)